$
בארץ

עורכי דין פליליים על מינוי הירש: "המפכ"ל חייב לבוא מבפנים"

עו"ד דרור ארד-אילון סבור כי "מינוי חיצוני הוא כורח המציאות, אבל היה עדיף למנות אדם שמכיר את השאלות המרכזיות". לעומתו חושבת עורכת הדין סוזי עוזסיני ארניה: "מינוי אדם המגיע ממערכת צבאית נוקשה עשוי להחזיר למשטרה את עמוד השדרה המוסרי והמשפטי ואת אמון הציבור בה"

זוהר שחר לוי 11:4727.08.15

ביקורת על ההחלטה למנות את תא"ל במיל' גל הירש למפכ"ל המשטרה נשמעת ביומיים האחרונים מכל עבר. בכירי משטרה בדימוס תקפו אתמול (ד') בכל הכוח את המינוי, שטרם אושר על ידי ועדת טירקל, וכעת גם סנגורים פליליים מביעים ספק שהירש יצליח לשקם את המשטרה ואומרים: "כפי שלא נכון להצניח מבחוץ רמטכ"ל שלא צמח מתוך צה"ל, כך לא נכון להצניח מפכ"ל שלא צמח במשטרה".

 

בתקופה האחרונה, תקופת כהונתו של יוחנן דנינו כמפכ"ל המשטרה, חוותה המשטרה משבר מתמשך שהגיע לשיאים בשנה האחרונה, בין השאר במחדל מוקד 100 וחטיפת הנערים, הסתבכותם של מספר ניצבים בפרשיות מין וכן בפרשות רונאל פישר והרב פינטו שהציגו צד לא מחמיא בלשון המעטה לצמרת המשטרה.

 

משבר האמון במשטרה הוא מה שהוביל את השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, להתמהמה בבחירת המפכ"ל החדש ובסופו של דבר להמליץ כאמור השבוע על הצנחתו של שחקן זר לזירה – תא"ל במיל' הירש. הירש בן ה-51 עזב את הצבא לאחר מסקנות ועדת אלמוג שבדקה את האירועים שהובילו לפתיחת מלחמת לבנון השנייה. מאז הקים הירש את חברת דיפנסיב שילד, המספקת תכנון אסטרטגי ובטחוני לממשלות ולחברות גדולות וניסה את מזלו בעולם העסקים עד אשר, לדבריו, "נקרא לדגל".

 

"מינוי חיצוני הוא כורח המציאות, אבל היה עדיף למנות אדם שמכיר את השאלות המרכזיות", אומר עו"ד דרור ארד-אילון, מומחה למשפט פלילי, אתיקה ולשון הרע. "המלחמה בפשע המאורגן, המלחמה בבריונות ובעבירות רחוב, תת אכיפה ואכיפת יתר, מעצרים רבים מדי לצרכי חקירה, ברוטאליות משטרתית ותרבות שלא מקדשת אמירת אמת, שלא לדבר על בעיות פנימיות כמו ענייני מין ויושרה. לכל אחד מהם מורכבות עצומה, ועם כל אלה יאלץ להתמודד המפכ"ל הבא. מותר להעלות תקוות, אך אין מנוס מלעורר ספקות. יהיה לו קשה מאוד, והוא יגלה שמבחני המנהיגות בגוף הזה יכולים להזכיר למשל את היחס שמקבל מ"מ חדש שמגיע לפלוגת ותיקים".

 

עו"ד יעל גרוסמן עו"ד יעל גרוסמן צילום: עמית שעל

 

עו"ד יעל גרוסמן סבורה כי "המפכ"ל חייב לבוא מתוך המשטרה". לדעתה מדובר בהחלטה לא נכונה של השר ארדן. "הטענה הרגילה שמי שמנהל בית חולים לא חייב להיות רופא, טענה שגם עליה ניתן לחלוק, לא תופסת במקרה זה" היא אומרת. "כפי שלא נכון להצניח מבחוץ רמטכ"ל שלא צמח מתוך צה"ל, כך לא נכון להצניח מפכ"ל שלא צמח במשטרה. מדובר במקצוע רב פנים, שרק לימוד של שנים מכשיר את העוסקים בו לתפקידי פיקוד בכירים. ללא היכרות עם כל מקצועות המשטרה, יתקשה המפכ"ל הבלתי מנוסה לתעדף, לתקצב, ולהתוות משימות בכל תחום בארגון. הדבר הראשון שעל המפכ"ל להידרש אליו הוא החזרת אמון הציבור במקצועיותה וערכיותה של המשטרה".

 

עו"ד אבי חימי עו"ד אבי חימי צילום: צביקה טישלר

 

 

הסנגור אבי חימי דווקא גורס כי ההחלטה למנות אדם חיצוני לתפקיד היא "החלטה אמיצה" אך "ימים יגידו אם היא גם מוצלחת". לדבריו, "ברור שהזעזועים בצמרת המשטרה מחייבים חשיבה מחוץ לקופסה. רוב הניצבים סרחו ופרשו, ולכן השר היה חייב למצוא פתרון יצירתי. ברמה האישית גל הירש יכניס רוח חדשה, ערכית והישגית למשטרה. בד בבד, הייתי מצפה ששאר הניצבים שראו עצמם מועמדים לתפקיד יישארו בתפקידם ויסייעו לחלץ את עגלת המשטרה מהבוץ. אל להם לפרוש מהמשטרה. אין לנו משטרה אחרת וצריך לעמוד לצידו של גל הירש לסייע לו להצליח". חימי שולח גם מסר לסגל הפיקוד הבכיר וגם למפכ"ל הבא וממליץ להם "לרדת מעט מהכותרות ולעסוק בעשייה מהותית ואמיתית".

 

עו"ד סוזי עוזסיני ארניה עו"ד סוזי עוזסיני ארניה צילום: יוגב עמרני

 

"מינוי הירש - אקט נכון וראויטוב"

 

לעומת המבקרים, הסנגורית הפלילית סוזי עוזסיני ארניה דווקא חושבת שמדובר במינוי טוב. לדבריה "מינויו של הירש מהווה, ללא ספק, הבעת אי אמון בצמרת המשטרה – ולא בכדי, אך דווקא חוסר אמון זה מוכיח כי מדובר באקט נכון וראוי, בשים לב לכשל הערכי אשר דבק במספר לא מבוטל של ניצביה לאחרונה. כשל זה חייב היפוך מערכות בצמרת המשטרה, כולל מינוי מפכ"ל 'מן החוץ', וזאת על מנת להשיב את אותו אמון של הציבור במשטרת ישראל, לאחר שנוצר הרושם כי זו הפכה לשטח הפקר שהכל מותר בו".

 

עוזסיני ארניה מוסיפה כי "אמנם, איש צבא מונע, בדרך כלל, משיקולים שהינם במהותם שיקולים קיומיים - ביטחוניים גרידא, ואילו המפכ"ל, בעיניו מטרות שונות במהותן כגון מיגור הפשיעה ומלחמה בה, שרות לציבור וחינוך קהילתי. ואולם, לעת הזו, מינויו של אדם המגיע ממערכת צבאית נוקשה הפועלת על פי כללים ברורים וחדים המושתתים על אפס סובלנות לכל סטייה מהתנהגות נורמטיבית ראויה, עשוי להחזיר למשטרה את עמוד השדרה המוסרי והמשפטי אשר התרופף, ואת אמון הציבור בה".

 

לטענת עוזסיני ארניה, "כדי להנחיל בחזרה למשטרת ישראל את ההקפדה על ערכי בסיס, כללי מוסר, אתיקה וחוק כפי שנעשה במערכות צבאיות, כך גם יש להחזיר את המשטרה למשטר קפדני בכדי שאנשיה, הבכירים והזוטרים כאחד, יזכרו שעליהם לפעול אך ורק לצורך מימוש מטרותיה של משטרת ישראל - שמירה על בטחון הפנים של מדינת ישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x