$
מחפשי עבודה

שנה טובה: איזה שי לחג קיבלו עובדי ההייטק?

שווי תווי הקניה הממוצע שקיבלו עובדי ההייטק לראש השנה הוא 480 שקל, שווי המתנות הממוצע הסתכם ב-310 שקל; 37% מחברות ההייטק מעניקות גם מתנה וגם תווי קניה בשווי ממוצע של 685 שקל

מעין מנלה 14:0608.09.15
שווי השי הממוצע שמעניקות חברות בישראל לראש השנה הוא 490 שקלים, כאשר 33% מהחברות מעניקות לעובדים תו קנייה, 24% נותנות מתנה, 34% גם תו קנייה וגם מתנה והשאר מאפשרות לעובדים לבחור בין תווי קניה למתנה.

 

לפי נתונים של חברת צבירן המבוססים על סקר של 108 חברות במגזר הפרטי בראש השנה, שווי תווי הקניה שמקבלים עובדי תעשיית הביומד הוא הגבוה ביותר ועומד על 610 שקל בממוצע. בהייטק, ממוצע שווי תווי הקניה הוא 480 שקל – נמוך יותר מאשר בתעשיית מוצרי הצריכה (500 שקל) ובתעשייה (490 שקל).

 

שווי המתנות שמקבלים עובדים לראש השנה נע בין 75 שקל ל-900 שקל כאשר השכיח הוא 500 שקל. בהייטק שווי המתנות הממוצע הסתכם ב-310 שקל. החברות שמעניקות גם מתנה וגם תווי קניה מוציאות את הסכום הכולל הגבוה ביותר על השי לחג ובממוצע 655 שקל לעובד. בהייטק 37% מהחברות מעניקות גם מתנה וגם תווי קניה בשווי ממוצע של 685 שקל. בחברות מוצרי הצריכה רק 19% מהחברות מעניקות גם תווי קניה וגם מתנה ושוויים הממוצע הוא 500 שקל.

 

המתנה הפופולארית ביותר בחברות ההייטק היא גאדג'טים מסוגים שונים המתנה הפופולארית ביותר בחברות ההייטק היא גאדג'טים מסוגים שונים

 

המתנות המוחשיות הפופולאריות ביותר שמוענקות בראש השנה בחברות ההייטק הן, באופן לא מפתיע, גאדג'טים למיניהם כגון אוזניות, רמקולים ניידים או טאבלטים, כך לפי נתונים של מועדון הצרכות הייטק זון. 16% מהעובדים בוחרים במצעים וטקסטיל, 14% בכלי מטבח ממותגים, 12% במוצרי חשמל למטבח ו-6% בציוד לקמפינג.

 

האם חייבים לתת לכם שי לחג?

 

החוק אינו מחייב מעסיקים לתת שי לחג, והבחירה אם ומה להעניק לעובדים היא של המעסיק בלבד, אומרת עו"ד מיכל זוהר-נישטיין. למרות זאת, מדובר בנוהג מקובל במרבית מקומות העבודה בישראל. יתרה מכך, אם מקום העבודה הוא כזה שחל עליו צו הרחבה או הסכם קיבוצי שמחייב לתת שי לחג – למעסיק אין שיקול דעת בנושא. כך גם אם המתנה מעוגנת בחוזה ההעסקה האישי עליו חתום העובד.

 

אם במשך שנים רבות המעסיק מעניק שי לחג אך בשנה מסויימת החליט לא לנהוג כך, יכול להיות שהוא יצר נוהג שהפך לחלק מתנאי העבודה של העובדים ולכן הוא מחוייב להמשיך ולפעול לפי הנוהג ואינו ראשי לשנות זאת באופן חד צדדי, אומרת זוהר-נישטיין.

 

בנוסף, אסור למעסיק להתנות את קבלת השי לחג בעמידה ביעדים מסיימים או לחלקו רק לעובדים בכירים. עם זאת, קריטריון לקבלת שי לחג כמו ותק מינימלי במקום העבודה יכול להיות חוקי. "על מנת לבחון האם מעסיק רשאי לפעול כאמור או שמא מדובר באפליה אסורה, יש לעמוד על טיבו של הקריטריון שעל בסיסו יחולק השי. החלטה להעניק שי לחג לחלק מהעובדים בלבד ועל בסיס קריטריון של עמידה ביעדים או כעידוד לעובדים מצטיינים מהווה אפליה פסולה בין העובדים. בפסיקת בית הדין האזורי לעבודה נקבע כי שי לחגים הינו שווה לכל העובדים בכירים וזוטרים מצטיינים ושאינם כאלה. מדובר בזכות כללית ואחידה במקום העבודה לכל העובדים ללא הבדלים. עם זאת, קריטריון כגון מתן שי לחג אך ורק לעובדים בעלי ותק מינימלי, יתכן ולא יחשב כמפלה", היא מסבירה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x