פרשנות
המסר של ילן: הזמנים עדיין אינם כתיקונם
ברקע ההחלטה שלא להעלות את הריבית בארה"ב עומד החשש לנסות לחזור לשיגרה מוקדם מדי - וליפול אחורה בחזרה
מה מסביר את ההחלטה? בהצהרה של הפד שב הניסוח השגור, לפיו 12 חברי הוועדה המנווטים את מדיניות הריבית של ארה"ב היו רוצים לראות עוד שיפור בשוק העבודה, וגם להיות בטוחים באופן סביר שהאינפלציה עתידה לשוב ליעד שלה, 2% בשנה, בטווח הבינוני. בעוד שמצבו של שוק העבודה משתפר, הרי שהאינפלציה בארה"ב מסרבת בעקשנות לנוע לעבר שני האחוזים הנכספים. למעשה, בתחזיות ששיחררה הוועדה, היא לא צופה שהאינפלציה תגיע ל-2% לפני שנת 2018.
למה? במסיבת העיתונאים שלה ילן הזכירה את הירידה שנרשמה בחודשים האחרונים במחירי האנרגיה ואת התחזקות הדולר כשתי סיבות לכך (כי כשהדולר עולה, מחירי המוצרים המיובאים לארה"ב יורדים). אבל לכך היא הוסיפה עוד שיקול, שנזכר גם בצהרת הוועדה: "ההתפתחויות הכלכליות והפיננסיות העולמיות", שעשויות להגביל את הפעילות הכלכלית ולהמשיך לדחוק את האינפלציה כלפי מטה. החולשה בכלכלה הסינית, ותגובת מקבל ההחלטות בסין, כמו גם התנודות שאחזו הקיץ בשווקים דורשות מעקב קרוב, אמרה ילן, והזכירה שבכלכלה הגלובלית, כל הכלכלות קשורות זו לזו - ולראיה שטף הדולרים מהכלכלות המתפתחות אל ארה"ב.
כדי לא להבהיל אף אחד, ילן הבהירה שההתאוששות בכלכלה האמריקאית עדיין נמשכת, שאין להפריז במשמעות שניתנת לעיתוי המדויק להעלאת הריבית, שהמדיניות המוניטרית צפויה להישאר מקלה לאורך זמן, וכי ממילא העלאת הריבית הצפויה, לכשתקרה, צפויה להיות הדרגתית. ומתי זה יקרה? רוב חברי וועדת השווקים הפתוחים, המנווטים את מדיניות הריבית, צופים שהריבית תחל לעלות השנה, אבל ארבעה מהם חושבים שזה יקרה רק בשנה הבאה. אחד מחברי הוועדה, כך הסתבר, אפילו היה רוצה לראות שער ריבית שלילי כרגע.
למעשה, נותרו רק שתי הזדמנויות לפד להעלות ריבית השנה: אוקטובר ודצמבר. בתשובה לשאלה במסיבת העיתונאים ילן ניסתה להבהיר ששני התאריכים על השולחן, ובאותה נשימה הדגישה שהיא וחבריה "ממש" היו רוצים לראות שיפור במצב התעסוקה (למשל ירידה בשיעור האנשים בגיל העבודה שאינם מחפשים עבודה כרגע) וגם בשיעור האינפלציה - כמיטב המסורת של נגידי הבנק המרכזי שלא רוצים להתחייב מראש לשום דבר.