$
דעות

תיירות בצל טרור

התגברות מעשי הטרור בירושלים ובשטחים ישפיעו לרעה התיירות הנכנסת ומחייבים חשיבה שיווקית אחרת. איך ניתן בכל זאת להציל חלק מהתיירים?

יוסי פישר 08:0309.10.15

אין ספק לכל מי שעיניו בראשו ומבין קצת בתיירות שהתעשיה שתפגע באופן משמעותי מהתגברות מעשי הטרור היא תעשיית התיירות - הביטולים בדרך. סוכני הנסיעות, מארגני התיירות הנכנסת והמלונאים, נכנסים היום למשרדיהם לאחר פגרת החגים ויאלצו להתמודד עם ביטולים והרבה מאוד שאלות מצד הלקוחות המוטרדים.

 

לארועים הללו יהיו השלכות כלכליות. מלונאים יאלצו לפטר עובדים, חברות הנסיעות יאלצו להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום ואולי אף לפטר חלק מהם.

 

ההתמקדות של פעולות הטרור בירושלים, הפרות סדר , יידוי אבנים, ירי זיקוקים, יידוי בקבוקי תבערה, דריסות, דקירות וארועי ירי באחת הערים הרגישות ביותר בעולם, הופכת כל אירוע לאירוע תקשורתי בינלאומי המסוקר לעיתים גם בהרחבה בתקשורת העולמית .

 

ירושלים היא עוגן התיירות המרכזי של ישראל. קדושתה לשלוש הדתות וחשיבותה ההיסטורית העצומה הופכים אותה בהכרח ליעד התיירות המשמעותי ביותר בישראל.

 

על פי אין סוף סטטיסטיקות ומחקרים בין 60% ל-80% מהתיירים המגיעים לישראל מבקרים ושוהים בירושלים. אורך השהייה הממוצע של תייר בעיר עומד על 3 לילות, כשליש מסך אורך השהייה שלו בישראל. לא מדובר רק בתיירות צליינית קבוצתית. אנשי עסקים המגיעים ארצה כבודדים מבקרים בירושלים, תיירים חד-יומיים מגיעים בטיסה מאנטליה ומבקרים בירושלים ובית לחם.

 

אז איך אפשר בכל זאת למשוך תיירות נכנסת ארצה ?

 

מתוך הכרות רבת שנים של התמודדות עם מצבי משבר ביטחוניים, אין פתרונות קסמים, אך יש פתרונות שנוסו בעבר עם הצלחה לא רעה.

 

הרעיון הבסיסי הוא לפעול במתכונת של שיווק מספר אזורים בארץ. לדוגמא: שיווק המשולש הקדוש לנצרות באיזור הכנרת ונצרת. שיווק ים המלח כפלא טבע עולמי, אילת כיעד נופש קייצי לחופי הים האדום, תל אביב כיעד הבילוי והמסיבות מספר 1 במזרח התיכון. אפשר לפעול לשווק מספר אזורים בחבילה תיירותית. אחת לדוגמא: ת"א עם ים המלח או אילת עם סובב כנרת.

 

צעירים זורקים אבנים בחברון השוע צעירים זורקים אבנים בחברון השוע צילום: אי פי איי

 

ברור שאין כל כוונה להתעלם מירושלים. חשיבותה כבירת ישראל וכיעד התיירות החשוב במדינה אינה מתערערת או מוטלת בספק. כעת, בראש ובראשונה, עלינו לנסות קודם כל למשוך את התיירים להגיע לביקור בישראל.

 

ובחלם העסקים כרגיל. להבדיל מאיראן, שם התיירות גדלה בקצב של עשרות אחוזים בשנה בשנתיים האחרונות, בישראל קיים קיטון משמעותי בנתוני התיירות הנכנסת. המחלקה הכלכלית של התאחדות המלונות דיווחה על ירידה של 25% בלינות התיירים במלונות במחצית השנה הראשונה של 2015 לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

לא לאבד את הציילנים

 

קצת מעל חודשיים לחג המולד והשנה האזרחית החדשה ועלינו לוודא שלא נאבד לגמרי את תנועת הצליינים הפוקדת את ישראל בתקופה זו ובמקביל עלינו לנסות ולייצר נישות תיירות נוספות.

 

לעת הזו, על משרד התיירות לשנס מותניים, לזמן פורום של אנשי מקצוע מהסקטור הפרטי מארגני תיירות נכנסת, חברות תעופה, מלונאים, מנהלי אטרקציות תיירות, מורי הדרך, וביחד עם אנשי אגף השיווק של משרד התיירות ולגבש תוכנית פעולה מיידית שתתוקצב מיידית מתוך תקציב השיווק המוגדל עליו הכריז שר התיירות לפני מספר שבועות.

 

במסגרת תקציב המדינה המוצע נדרש משרד התיירות לקיצוץ של 18 מליון שקל בתקציבו זאת כאשר התיירות הנכנסת לישראל במגמת ירידה מתמשכת מזה כשנה. גם שכנתנו מצרים, מדינת תיירות המתמודדת עם משבר תיירותי מתמשך שנוצר כתוצאה ממעשי טרור, הגבירה באופן משמעותי את מאמצי השיווק שלה.

 

זה לא יהיה קל. ההצלחה אינה בהכרח מובטחת, אך אסור לנו לוותר.

 

הכותב הוא מומחה תיירות, בעלי חברת VISION HOSPITALITY & TRAVEL

בטל שלח
    לכל התגובות
    x