ההנהלה ועובדי חברת החשמל חברו ליצירת מחדל הענק
ההנהלה העלימה עין מעיצומי העובדים ואפשרה להם לשבות בשעות הקריטיות של הסופה. ועד העובדים איבד כל רסן וגם השרים האחראים נתנו גיבוי שקט. מאתמול חברת החשמל היא הרבה יותר מחברה כושלת ניהולית ופיננסית
"ההנהלה זיהתה תוך כמה שעות שהעובדים לא נותנים כל מה שיש להם. שהם לא גייסו קבלנים עם ציוד הרמה ולא התניידו באופן מסיבי ממחוז למחוז", כך אמר לכלכיסט יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל. "הסיבה היא תסכול מתמשך של העובדים מהעדר רפורמה אבל מבחינתנו לא ייתכן שזה יבוא על גב הלקוחות. כשגילינו את זה פנינו לבית הדין לעבודה ויצא צו שחייב אותם לחזור, בסביבות 7 בערב", הוסיף.
רון טל טוען כי החברה לא תיארה לעצמה שמזג האוויר יהיה כל כך קשה. "החשש שלנו הוא מקווי מתח עליון ואם יש פגיעה אתה עושה מעקף" אמר, "אבל במקרה הזה נפגעו קווי מתח גבוה שהם בתוך השכונות וזו הייתה סופה חזקה שיצרה היקף גדול מאוד של לקוחות שנותקו ועד 260 אלף איש. ברגע שזיהינו את ההיקף נכנסנו למצב חירום. זו המורשת של החברה, זה הרוח שלה", סיכם.
- שטייניץ: "ועד העובדים של חברת חשמל עשה שגיאה גדולה"
- מספר המנותקים מהחשמל ירד לכ-33 אלף; הכנסת תדון מחר בתפקודה של חברת החשמל
- בין סופה לתקנים: הקש ששבר את גב עובדי חברת החשמל
מה שרון טל לא מספר הוא שלקח לחברת החשמל כמעט שמונה שעות עד שפנתה לבית הדין הארצי לעבודה ושעד לשעות הערב אף אחד בחברה לא ידע לספר דבר וחצי דבר על "עיצומים" או "שביתה איטלקית" מצד העובדים. אבל הודעת החברה על בעיות מול הוועד התפרסמה למרבה הנוחות דקות ספורות לפני מהדורות החדשות של 8 בערב, למרות שהחברה ידעה על הבלאגן ששורר בחברה כבר שעות ארוכות.
העובדים מלינים
העובדים מספרים שהם מסתובבים מהבוקר עם "הראש באדמה". חלקם אומרים שהם איבדו את גאוות היחידה, שגרמה להם תמיד לרוץ מסביב לשעון כדי לחבר לקוחות. כך היה בלבנון השנייה, כך היה בסופות השלגים. לא הפעם.
עיון בפרוטוקול הדיון שהתקיים בשעות לילה מאוחרות בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה חושף מעט ממה שהתחולל מאחורי הקלעים. ראשית, הן העובדים והן ההנהלה מודים שב־27 בספטמבר הוכרז סכסוך עבודה, כאשר העובדים טענו כבר אז על מחסור אקוטי בציוד, כוח אדם או שעות עבודה. יו"ר הוועד העיד בפני השופט אלכס קוגן שהנהלת חברת החשמל רכשה כלים כבדים אולם היא פיטרה עובדים שהפעילו אותם, כך שהם עומדים ללא שימוש.
לגבי טענות הנהלת החברה על שביתה איטלקית מצד העובדים הודה מיקו צרפתי, יו"ר ועד העובדים כי היה פער בין הכרזת ההנהלה על מצב חירום לבין ההוראה של הוועד לשתף פעולה. באי כוחו של הוועד מספרים ש"ייתכן שההנהלה ביקשה מהעובדים לבצע מטלות והם אמרו לא".
וברקע לכל זה עומדת הרפורמה המיוחלת בחברת החשמל שסיימה את הרבעון השני של 2015 בהפסד של כ־840 מיליון שקל כאשר סך התחייבויות החברה מגיע לכ־67 מיליארד שקל.
העובדים מצידם מתחננים לרפורמה. זו אמורה לפרק את מונופול הייצור, ולהישען על תחנות כוח פרטיות. למעשה ההערכות היום הן שתוך 4 שנים יותר מ40% מייצור החשמל בישראל יהיה פרטי, לעומת 25% כיום. המציאות מפחידה את העובדים הוותיקים. רק בשנה האחרונה עזבו כ־460 עובדים עם עלות פרישה של כמיליון וחצי לעובד.
רון טל טוען שאם רוצים, "תהיה כאן רפורמה תוך שבועות ספורים". הבעיה היא שזה לא בראש של כחלון. הוא עסוק ברפורמה בדיור ובבנקים, וכאב הראש של חברת החשמל יכול לחכות מבחינתו".
דיון דחוף באוצר יתקיים היום
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד יכנס הבוקר דיון דחוף בלשכתו כדי לדון בהתנהלות חברת החשמל. הדיון אמור לנתח את מצב משק החשמל ב־48 שעות האחרונות ולבחון את הכשלים, ככל שהיו, בניהול המשבר האחרון.
רשות החברות הממשלתיות אמורה להשתתף בדיון, ובסביבת מנכ"ל הרשות אורי יוגב הוא התרשם שחברת החשמל דווקא פעלה יחסית מהר עם הפנייה לבית הדין לעבודה, וזאת בניגוד לעבר בו לקח לחברת החשמל יום או יומיים להתעורר. ממשרד האנרגיה, פרט להוראה של שטייניץ לחזור לעבודה והבטחה של מנכ"ל המשרד שאול מרידור להסיק מסקנות לא יצאה בשורה גדולה.
והאופוזיציה? יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל יצא אתמול בהכרזה: "הטיפול בקריסת מערכת החשמל הוא דבר שלא מתקבל על הדעת. הפעם כולם יצטרכו לתת תשובות. מישהו צריך ללכת הביתה ולשלם על המחדל הזה. אי אפשר שהתנהלוית כושלות יפילו על העובדים, שתמיד משלמים את המחיר והפעם זה עבר גם לאזרחי מדינת ישראל". יו"ר העבודה יצחק הרצוג לא הציג תכנית רפורמה סדורה למשק החשמל, ובמענה לפניית כלכליסט ביקש להסתפק במה שכבל אמר.