$
משפט

המדינה: כיל חייבת תשלומי ריבית והצמדה על תמלוגים לתקופה של 13 שנים

כך עולה מחוות דעת משפטית-כלכלית שהגיש מטעם המדינה פרופסור אריאל פורת, במסגרת הבוררות על תמלוגים שכיל שילמה בחסר על ברום ואשלג. הסכום המוערך: 450 מיליון שקל

תומר גנון 08:5109.11.15

בוררות התמלוגים בים המלח: המדינה דורשת מכיל ריבית והצמדה על תקופה של 13 שנה בגין תשלומים בחסר על ברום ואשלג. כך עולה מחוות דעת משפטית וכלכלית שחיבר פרופ' אריאל פורת, שנשכר על ידי המדינה כדי לערוך תחשיב מה שיעור תשלומי הריבית וההצמדה שחייבת לה כיל. זאת לאחר שנקבע בהליך הבוררות שהיא לא שילמה תמלוגים על מוצרי המשך של ברום ואשלג שהיא כורה בים המלח. סך תשלומי הריבית לטענת המדינה עומדים על כ-450 מיליון שקל. כ-70% מהסכום הוא בגין ברום, ו-30% בגין אשלג.

 

בימים האחרונים העבירה כיל למדינה 28 מיליון שקל נוספים על חשבון פסק הבוררות, שמצטרפים לסכום של 150 מיליון דולר שהיא כבר העבירה על תמלוגים ששילמה בחסר בין השנים 2002-2011.

 

ניר גלעד ניר גלעד צילום: עומר מסינגר

 

אלא שהמדינה טוענת כאמור שסכומים אלה צריכים לשאת גם ריבית והצמדה, וזאת לתקופה של 7 שנים אחורה מהיום שהיא פנתה לכיל בנושא, ועד תחילת הבוררות. כלומר מהשנים 2000-2013. לצורך כך שכר משרד האוצר בפטור ממכרז את פרופ' פורת להכנת חוות דעת בנושא.

 

חוות דעת הוגשה לבוררים – שופטת בית המשפט העליון בדימוס טובה שטרסברג כהן, ועוה"ד אלקס הרטמן ורם כספי – שיכריעו בנושא.

 

במרכז המחלוקת בין הצדדיים, שחוק זיכיון ים המלח מחייב אותם לפנות להליך בוררות, נמצאת עמדת המדינה כי כיל השתמשה בפרשנות יצירתית מדי כדי להקטין את התמלוגים שהיא משלמת על מוצרים שונים. זאת למשל על מוצרי תרכובות ברום המבוססים על משאבי טבע שהיא כורה בנגב ובים המלח.

 

המדינה טענה בתביעה לבוררים שכיל הייתה צריכה לשלם 291 מיליון דולר כתמלוגים. הבוררים קיבלו את טענתה העקרונית של המדינה, המיוצגת על ידי עו"ד גיל אוריון ממשרד פישר-בכר-חן-וול-אוריון ושות'. נקבע כי חברת מפעלי ים המלח מקבוצת כיל הקימה חברות בנות רבות, והעבירה להן חלק גדול מפעילותה. החברות הבנות לא מעבירות תמלוגים למדינה בגין מכירות ורווחים שנצברו על ידן. בנוסף, מחירי ההעברה שבין חברת האם לחברות הבנות שבגינם מועברים תמלוגים למדינה, הם במקרים רבים מופחתים ממחירי השוק. כיל ערערה לאחרונה לבית המשפט על ההחלטה.

 

הכרעת הבוררים לעניין הסכום הסופי שכיל צריכה לשלם, ובתוך כך סוגיית הריבית וההצמדה, נדחתה לפסק הבוררות הסופי שינתן. הבוררים הנחו את המדינה להגיש חוות דעת בעניין תשלומי הריבית וההצמדה בטרם יכריעו בסוגיה.

 

מכיל נמסר בתגובה: "כיל מעבירה מעל למיליארד שקלים תקבולים למדינה בכל שנה – יותר מכל חברה אחרת. בשנת 2014 העבירה כיל כ-1.2 מיליארד שקלים. הבוררות עליה מדובר הינה בוררות בנוגע לתמלוגים על מוצרי המשך אשר מהווים חריג ומקרה יוצא דופן, גם בשווקים הבינלאומיים – לא לחינם טענה גם ועדת ששינסקי שאין היגיון כלכלי לתמלוגים על מוצרי המשך.

 

"בעניין טענת המדינה בנושא הריבית וההצמדה: "למפעלי ים המלח (להלן מי"ה) טענות כבדות משקל לפיהן תחשיבי הריבית של המדינה שגויים לחלוטין, מנופחים, ואינם מבוססים על הוראות הזיכיון וחוק פסיקת ריבית. בדעת מי"ה להגיש חוות דעת מקצועית בעניין זה, במסגרת הבוררות.המדינה אינה בוחלת בטענות מופרכות תוך אפליה ברורה וחסרת תקדים כלפי החברה. כך, המדינה דורשת ריבית החורגת מהוראות הזיכיון ומחוק פסיקת ריבית ומנמקת זאת בהיות הריבית ריבית עונשית על אי-תשלום תמלוגים במועד. זאת בשעה שדרך חישוב התמלוגים שבו נהגו מי"ה והמדינה בשנים הרלוונטיות לבוררות היא בדיוק אותה הדרך שבה נהגו הצדדים מימים ימימה, אף כאשר מי"ה וכיל היו חברות ממשלתיות. בנוסף, המדינה מכרה את מי"ה תחת המצג שכך נהוג ונכון לחשב את התמלוגים. לכן, דרישת המדינה לריבית עונשית היא בלתי הוגנת ולא מבוססת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x