כנס אשדוד לקיימות
"אם יפגע צונאמי בחופי ישראל, האזרחים יישבו בחושך שנתיים"
ראש חטיבה ברשות החירום הלאומית, אמיר יהב, אמר את הדברים בכנס אשדוד לקיימות: "הסיבה לכך נעוצה בעובדה שחלק ניכר מהתשתיות של מדינת ישראל, בוודאי בתחום ייצור החשמל, שוכנות על קו החוף"
"אם תהיה פגיעה של צונאמי בחופי ישראל השיקום יהיה מאוד ארוך, ואנחנו עלולים לשבת בחושך לא יומיים אלא שנתיים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שחלק ניכר מהתשתיות של מדינת ישראל, בוודאי בתחום ייצור החשמל, שוכנות על קו החוף. לכן, גל גבוה וגדול שיציף אותן עלול לדרוש שיקום ושיפוץ שיארך חודשים ארוכים". כך אמר אמיר יהב, ראש חטיבת תורה, הדרכה ותרגילים ברשות החירום הלאומית שבמשרד הביטחון.
- "כשבונים משהו ליד חוף הים צריך לקחת בחשבון שהוא נמצא כל הזמן בתהליך שינוי"
- "הגיע הזמן שהמדינה תפקיע את החופים מהעיריות ותיקח עליה את הנטל"
- מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "בשנת 2016 תיעצר הזרמת הבוצה לים התיכון"
דבריו של יהב מגיעים כשבועיים לאחר שפקדה את ישראל סופה טרופית זעירה שהשביתה את אספקת החשמל מיישובים רבים באזור השרון ועד למצב שבו בשיאה כ־280 בתי אב ישבו בחושך, חלקם במשך שלושה ימים.
לפי יהב, מדינת ישראל נערכת בימים אלו למציאת מקורות חשמל ומים חלופיים למקרה של צונאמי, וחברת החשמל ורשות המים מכינות תוכנית גיבוי למצב חירום זה. "לא ניתן לבטל את הנזק, אבל בהיערכות טובה ונכונה ניתן לצמצמו", אמר.
אולם מעבר לסכנת הישיבה בחושך, הסכנה הכי גדולה היא פגיעה בבני אדם. יהב מציין: "הפעילות בעולם היא מאוד חדשה והתחילו לדבר על הנושא רק ב־2004. עם בדיקת ההיערכות לאירועים מסוג זה ב־2006 החל הנושא לתפוס תאוצה, ועובדים עם תשתיות רשויות מקומיות וההבנה וההיענות טובות".
יהב טוען כי הסיכוי שצונאמי יפקוד את ישראל בשנים הקרובות הוא לא רע, ומתייחס לכמה אירועי הצונאמי שפקדו את ארץ ישראל לאורך אלפי השנים האחרונות, חלקם אף מתועדים בכתובים. "זה יכול לקרות וזה כבר קרה. לפי המחקרים שאנחנו ראינו יש אזכורים וממצאים ארכיאולוגיים וגיאולוגיים שמעידים שזה באמת יכול לקרות בישראל, ויש הקבלה בין המחקר הגיאולוגי לעדויות כתובות, אז המסקנה היא מתבקשת".
יהב אומר שהפתרון עבור האוכלוסייה הוא הקמת אזורי פינוי בכל רשות בנפרד: "כל אזור מילוט אמור להכיל המוני אדם כאשר התנאי הבסיסי שהוא יהיה 10 מטרים מעל פני הים". התנועה אל אזור הפינוי תלויה בזמן ההתראה שיש לנו על כל אירוע. "אם יש התראה על אירוע שקורה בכרתים אז יש לנו 45 דקות או שעה להיערך. אם זה קפריסין אז אולי זה פחות".