$
קיימות בעולם

מזומן הולך ונעלם

מדינות בכל העולם מגבילות את השימוש בכסף מזומן

איתי להט 08:3418.11.15
ההכחדה הדרגתית של השימוש בכסף מזומן, שבה תומכות חברות כרטיסי האשראי, היא תופעה כמעט גלובלית. באוקטובר שעבר למשל החליטה ממשלת ישראל פה אחד להגביל את השימוש במזומנים לעסקאות שלא יעלו על עשרת אלפים שקל. באותה תקופה בערך הנוסעים ברשת האוטובוסים של לונדון התבשרו שהמזומן שלהם לא יקנה להם יותר נסיעה, כלומר רק כרטיסים דיגיטליים טעונים מראש יאפשרו נסיעה באוטובוס. בצרפת ההגבלה על עסקאות במזומנים עומדת כיום על 1,000 יורו בלבד, ואילו בשבדיה, בדנמרק ובחלקים נרחבים בהולנד כבר לא מקבלים מזומנים בכלל. בשבדיה למשל גם מחירה של כוס בירה בבר השכונתי ישולם באמצעים דיגיטליים. אפילו מוכרי העיתונים חסרי הבית נושאים קוראי כרטיסים אלקטרוניים. בשבוע שעבר אף הגדיל Bank Of Ireland לעשות ואסר על משיכות מזומנים של פחות מ־700 יורו. יחי הכסף האלקטרוני.

 

1. בנקים אומרים לא למזומן

מזומנים מסכנים את יציבות הבנקים

 

"הוול סטריט ג'ורנל" פרסם באוקטובר כתבה על צמצום השימוש בכסף מזומן בבנקים אמריקאיים. "בנקים אמריקאיים גדולים, ובהם ג'יי.פי מורגן צ'ייס, עושים מאמצים גדולים להדוף איום מפתיע לבריאות הפיננסית שלהם: הפקדות מזומנים גדולות", נכתב. לטענת הבנקים, בעתות משבר למזומנים גדולים יש נטייה להיעלם באותה מהירות שהם מופיעים. בנקים לא אוהבים את התנודתיות הזו שמסכנת את שורת הרווח שלהם, ויש להם העדפה ברורה לכסף אלקטרוני על צורותיו השונות, שאפשר לשלוט בו ביתר קלות.

 

אמריקן אקספרס. השימוש בו יתרחב אמריקן אקספרס. השימוש בו יתרחב

 

2. הבהלה למזומן בעת משבר

הכסף האלקטרוני מתאים לימים רגועים

 

מזומן הוא כיום מיעוט מובהק בהשוואה ליתר צורות הכסף. בארצות הברית למשל 1.36 טריליון דולר נמצא בצורת שטרות ומטבעות. זאת לעומת 10 טריליון דולר שחגים בחשבונות בנק בצורת כסף אלקטרוני, 20 טריליון דולר בשוק המניות, 38 טריליון דולר בשוק האג"ח, כ־60 טריליון בשוקי האשראי וכ־200 טריליון דולר בבנקאות צללים.

אלא שבעת משבר כל הכספים האלקטרוניים האלה, שמתאדים כהבל פה על זכוכית, מחזירים את המשקיעים הגדולים כמו גם את האזרח ברחוב לרצות דבר אחד – מזומנים!

 

3. תלות רבה בגופי אשראי

לבנקים כוח לכפות אידאולוגיה

 

ברט סקוט, אקטיביסט פיננסי בריטי, פרסם כתבה בנושא זה שזכתה לתהודה רבה. טוען שבחברה המתבססת על כסף אלקטרוני כזו נוצרת תלות גדולה מדי בבנקים ובחברות כרטיסי אשראי, כלומר ניטלת מאנשים הזכות הבסיסית לבצע עסקה ללא צד שלישי, שלרוב יגזור עליה קופון.

בנוגע לחששות מחדירה לחופש הפרט, הוא מביא את המקרה של פייפל, שמנעה מגולשים לתרום לוויקיליקס. לדבריו, בחברה נטולת מזומנים בנקים יוכלו לכפות על אזרחים את המשנה האידיאולוגית שלהם או של הממשלות.

 

4. פיקוח ממשלתי מוגזם

החשש הוא מפגיעה בחופש הפרט

 

"כששני בנקים מאשרים את העסקה בשמנו, זה יוצר את הפוטנציאל שכל עסקה תהיה נתונה לפיקוח ממשלתי ולצנזורה. זה יאפשר למדינות פשוט לכבות אזרחים באופן כלכלי ולמנוע את ההשתתפות שלהם בחברה, אם הרשויות לא אוהבות את מה שאתה קונה מסיבה מסוימת", טוען ברט סקוט האקטיביסט.

 

בנוגע להלבנת כספים והתחמקות ממס, סקוט מזכיר שהדברים הללו קורים כיום בחברת מזומנים וגם בחסות הבנק, ראו ערך HSBC, שנתפס בהלבנת מאות מיליונים עבור קרטלי סמים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x