חברת החשמל לא מוותרת על עסקה לרכישת גז עודף מתמר
בחברה טוענים שישתמשו בכמות שהתחייבו לה. במקביל הודיעה רשות ההגבלים כי לא תאפשר לחברת החשמל לרכוש גז שאין לה צורך בו. ובינתיים השר אבי גבאי הורה לצמצם שריפת פחם ובכך פתר לחברת החשמל את הבעיה וגלגל אותה לכיס הצרכן
חברת החשמל לא תקפיא את עסקת רכישת הגז ממאגר תמר, אף שמדובר לכאורה בכמות שעולה באופן ניכר על הביקוש ועשויה להעמיס עליה נטל כספי מיותר.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי רשות ההגבלים העסקיים אינה חוזרת בה מעמדתה שלפיה לא תאפשר לחברת החשמל לרכוש גז שאין לה בו צורך.
הדרישה להקפיא רכש גז חריג התגלתה בדו"חות הכספיים של חברת החשמל לרבעון השלישי השנה, שם בישרה החברה שרשות ההגבלים הודיעה לה עוד בסוף יולי שמשיכת גז עודפת שלא לשימוש מסוים וידוע מראש של החברה עשויה לפגוע בתחרות בשוק ולהוות ניצול כוח מונופוליסטי לרעה. "בהינתן מגבלת הקיבולת בתשתית שמוליכה את הגז, משיכת כמויות גז עודפות (...) עשויה לעורר חששות תחרותיים בשוק ייצור החשמל, כתוצאה מצמצום שלא לצורך של כמות הגז הטבעי שתהיה זמינה ליצרני חשמל פרטיים", נכתב.
- שותפויות הגז מודות: עסקאות היצוא של הגז למצרים תלויות באישור קהיר
- שערוריית הגז העודף של חברת החשמל, שבכל מקרה נשלם עליו ביוקר המחייה
- אמיר לוי: פיקוח על מונופול הגז יהיה לא אפקטיבי
חברת החשמל מתכננת להודיע בתחילת ינואר אם תממש בפועל את עסקת הגז שעליה חתמה לאחרונה, ושהתחזיות שלה בדו"חות הצביעו לכאורה על פער בין הביקוש להיצע ברמה של כ־800 מיליון דולר בשנים 2018–2023. מאחר שחברת החשמל מחויבת לשלם על הגז אם רכשה אותו ואם לא, נולד חשש שהרכישה תוסיף לה נטל כספי מיותר.
ברשות ההגבלים אמרו אתמול שהבחינה של חריגות רכש הגז תיעשה בדיעבד, ואם חברת החשמל תתגלה כמי שמנצלת כוח מונופוליסטי או כחוסמת תחנות כוח פרטיות (באמצעות השתלטות על מכסת הגז שלהן) — הרשות תשקול להפעיל נגדה סנקציות.
מי שנדרשה לנושא היתה רשות החברות הממשלתיות, ששלחה לפני כשבוע וחצי מכתב לחברת החשמל ובו ביקשה הבהרות בעניין. אבל בינתיים דווקא משרד ממשלתי אחר הוא שהוציא לחברת החשמל את הערמונים מהאש — שלושה ימים לאחר פניית רשות החברות, הודיעה חברת החשמל שהשר להגנת הסביבה אבי גבאי חתם על צו שמחייב אותה לצמצם שריפת פחם לטובת הגברת השימוש בגז טבעי.
גבאי פעל אמנם בלי קשר לענייניה של חברת החשמל בתחום הרכש העודף, אבל על הדרך פתר לה חלק מהבעיה בכך שחייב אותה לשרוף יותר גז ופחות פחם. ברשות החברות הממשלתיות הודו אתמול שהמכתב שלהם נשלח לפני שגבאי חתם על ההוראה, ואמרו שייתכן שצמצום שריפת פחם יסדר את התחשיבים של חברת החשמל.
ההערכות בחברה הן שצמצום שריפת הפחם תשית על החברה עלויות נוספות של כ־80 מיליון שקל בשנה עד תחילת 2018, שבמחירי האנרגיה הנוכחיים יתבטאו בהעלאה של כחצי אחוז בתעריף החשמל לצרכן.
מי שהשלים את המהלך לפתרון הבעיות של חברת החשמל היא רשות הגז, שהתירה לה למכור עודפי גז ללקוחות חדשים. הכמות שהותרה למכירה היא בדיוק העודף שאמור להצטבר שם, ובמחיר נאה של עלות פלוס 12%. בחברת החשמל טוענים שישתמשו בכל מכסת הגז שאליה התחייבו, ובמקרה הקיצוני לא ישלמו על גז שלא בשימוש אלא ימכרו אותו לשוק המקומי.