$
מחפשי עבודה

מברמלי ועד וינטרקורן: הכישלונות הגדולים של 2015

הפוליטיקאים שפרשו, המינויים שלא היו, ההונאות שנחשפו, הכוכבים שאיכזבו - והבכירים שפוטרו ממשרותיהם; אלו האנשים שחוו את הנפילות הגדולות ביותר בשנה החולפת

מעין מנלה 07:5801.01.16
שנת 2015 תיזכר על ידי כמה אנשים כשנת השפל. השנה בה הקריירה שלהם התרסקה, זו שבה נחלו כישלונות מקצועיים או עסקיים. המנכ"לים שכשלו, השחיתויות שנחשפו והמיליארדרים שנקלעו לחובות עתק - קבלו את מצעד הכישלונות של השנה החולפת:

 

מרטין וינטרקורן, פרשת הונאת הזיהום הגדולה

מרטין וינטרקורן, שהיה מנכ"ל פולקסווגן מאז 2007, התפטר בספטמבר מתפקידו על רקע הפרשה שכונתה 'דיזלגייט'. במסגרת הפרשה החמורה ביותר ב-78 שנות קיומה, יצרנית הרכב הודתה כי ב-11 מיליון כלי רכב הותקנה תוכנה שזייפה את תוצאות מבחני זיהום האוויר. עם חשיפת הפרשה התנצל וינטרקורן ואמר:"אני מצטער באופן אישי על שבגדנו באמון לקוחותינו ובאמון הציבור". ההתנצלות לא עזרה, והחברה העריכה כי המשבר יעלה לה 8.7 מיליארד יורו. בהודעת התפטרותו אמר וינטרקורן כי הוא הופתע שתרמית בכזה סדר גודל הייתה אפשרית בפולקסווגן וכי כמנכ"ל הוא לוקח אחריות. עם זאת, הוא הדגיש כי לא ידע על הפעילות האסורה, שאלה שבוודאי תעלה בחקירות הפרשה על ידי הרגולטורים.

 

מרטין וינטרקורן, מנכ"ל פולקסווגן לשעבר מרטין וינטרקורן, מנכ"ל פולקסווגן לשעבר צילום: בלומברג

 

מריסה מאייר, מנכ"לית יאהו לבינתיים

 

כשהגיעה ליאהו לפני שלוש שנים נחשבה מריסה מאייר לתקווה הגדולה של החברה המדשדשת. למרות שורת צעדים שנויים במחלוקת כמו ביטול האפשרות לעבודה מהבית והוויתור של מאייר על חופשת הלידה שלה – היא לא הצליחה להחזיר את החברה לימי גדולתה. הרווחים של יאהו ירדו ב-8% ברבעון האחרון ומאמציה של מאייר להחיות את פעילות האינטרנט של החברה ולהגדיל את הרווחים מפרסום עלו בתוהו. בתחילת דצמבר החליט דירקטוריון יאהו לדחות את תוכניתה של מאייר לבצע ספין אוף של אחזקות יאהו בעליבאבא ולהשקיע בחיזוק פעילות הליבה של יאהו. תחת זו החליט הדירקטוריון לאחד את כל פעילויות החברה האחרות לכדי יישות חדשה, למעשה להחזיק בהשקעות. ההערכות הן כי ימיה של מאייר ביאהו ספורים שכן החלטה למכור את פעילות האינטרנט של החברה היא דחייה מוחלטת של אסטרטגיית מאייר ומסמלת חוסר אמון מצד הדירקטוריון.

 

מריסה מאייר, מנכ"לית יאהו, ימיה בחברה ספורים? מריסה מאייר, מנכ"לית יאהו, ימיה בחברה ספורים? צילום: בלומברג

 

ספ בלאטר, נשיא פיפ"א המושעה

 

נפילתו של נשיא פיפא ספ בלאטר, אשר הושעה לשמונה שנים מכל פעילות הקשורה לכדורגל על ידי ועדת האתיקה של הארגון, הייתה אחת הנפילות הגדולות של השנה. לאחר שהוביל את ארגון הכדורגל במשך 17 שנה, הושעה בלאטר לאחר שוועדת האתיקה קבעה כי הפר את תקנון ההתנהגות של פיפ"א בסעיפים הנוגעים לניגוד עניינים, הפרת נאמנות והענקת מתנות. ההשעיה הגיעה לאחר שהרשויות בשוויץ פתחו בחקירה פלילית נגד בלאטר. החקירה נוגעת לסכום של 2 מיליון פרנקים שוויצרים (1.4 מיליון דולר) ששולמו לנשיא אופ"א מישל פלטיני ב-2011. בלאטר הכחיש את הטענות וטען כי מדובר בשכר עבור עבודתו של פלטיני כיועץ לנשיא בין השנים 1999-2002, זאת אף שפלאטיני עבד ללא חוזה כתוב. בנוסף, התובע הכללי בשוייץ חוקר את תהליך בחירתה של קטאר לאירוח המונדיאל ב-2022.

 

ספ בלאטר, נשיא פיפ"א המושעה ספ בלאטר, נשיא פיפ"א המושעה צילום: איי אף פי

 

קרלוס סלים, הפסיד עשרות מיליארדים

 

המיליארדר המקסיקני עבר שנה לא קלה. מאז תחילת 2015 הפסיד סלים 20 מיליארד דולר וירד בשני מקומות למקום החמישי בדירוג עשירי העולם של בלומברג. סלים רשם את ההפסד השנתי הגדול ביותר מבין 400 המיליארדרים המרכיבים את רשימת עשירי העולם. מניית ענקית הטלקומוניקציה אמריקן מובייל שבבעלותו (57%), רשמה השנה את הירידה החדה ביותר מאז 2008, לאחר שנחלשה מאז תחילת השנה ב-40%. החברה נפגעה בשל שינויים ברגולציה במקסיקו המחייבים אותה לחלוק את התשתיות שלה, בזכותן שלטה בשוק במשך למעלה מעשור.

 

קרלוס סלים, רק במקום החמישי ברשימת המיליארדרים קרלוס סלים, רק במקום החמישי ברשימת המיליארדרים צילום: בלומברג

 

יאניס ורופקיס, שר האוצר של יוון לשעבר

 

יאניס ורופקיס, שר האוצר היווני לשעבר, התפטר מתפקידו ביולי למרות שעמדתו זכתה לתמיכה במשאל עם שנערך במדינה על תנאי תוכנית החילוץ של השותפים בגוש היורו. ורופקיס היה מהמתנגדים לתוכנית הצנע. סגנונו הבוטה לא התקבל היטב בקרב שותפיו במדינות האיחוד האירופי, והתפטרותו הגיעה לאחר שהן ממשלת יוון והן נושיה סימנו אותו כמכשול לשיחות על עסקת חילוץ חדשה ליוון.

 

יאניס ורופקיס, נדחק החוצה למרות הניצחון במשאל העם יאניס ורופקיס, נדחק החוצה למרות הניצחון במשאל העם צילום: אי פי איי

 

לב לבייב, בדרך להסדר חוב נוסף

 

המשבר ברוסיה הוביל את לב לב, שבשליטתו אפריקה ישראל, לפתחו של הסדר חוב נוסף, אחרי שב-2010 השלימה החברה את אחד מהסדרי החוב הגדולים שהיו בישראל. אפריקה ישראל, חייבת 3.66 מיליארד שקל לבעלי האג"ח שלה אך ערך נכסיה נמוך ב־576 מיליון שקל מההתחייבויות, והמזומנים שלה יספיקו בקושי לפירעונות הצפויים עד מאי 2016. במסגרת הסדר החוב שהשלימה אפריקה לפני חמש שנים הומר חוב של 7.4 מיליארד שקל בחוב חדש, במזומן, במניות החברה עצמה ובמניות חברות־בנות. קיימות הערכות מחזיקי האג"ח של החברה ינסו להציל מה שניתן מערך הנכסים הנוכחי ושהיא בדרך להסדר חוב נוסף.

 

לב לבייב, בדרך להסדר חוב נוסף לב לבייב, בדרך להסדר חוב נוסף צילום: עמית שעל

 

אמיר ברמלי, חוב של 296 מיליון שקל

 

החברות של איש העסקים אמיר ברמלי שקרסו, קרן קלע ורוביקון, הותירו חובות של 296 מיליון שקל. זאת כאשר מצבת הנכסים שלהן עומדת על כ-100 אלף שקל בתרחיש אופטימי. ברמלי חשוד גם בעבירות מרמת משקיעים וניירות ערך. ברשות ני"ע ובפרקליטות חושדים כי מקור הכספים הרבים שהוזרמו לחברות שהקים ברמלי בישראל ובחו"ל, הוא בכסף שגויס ממשקיעי קלע. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי חלק מהשימושים התמוהים שעשה ברמלי בכספי המשקיעים שנועדו לפעילות בחו"ל היו הקמת חברה מסתורית בסינגפור, טיסות, מלונות פאר וארוחות במסעדות יוקרה בארה"ב.

 

בעקבות בקשת הפירוק של קרן קלע נמכרה מסעדת אחד העם 1 של מיכל אנסקי שהייתה בבעלותו של ברמלי. במיזם משותף נוסף לברמלי ואנסקי, שוק צפון – שוק אוכל שאמור להיפתח ברמת החייל - קנתה אנסקי את חלקו של ברמלי.

 

אמיר ברמלי, החברות קרסו, המסעדה של מיכל אנסקי נסגרה אמיר ברמלי, החברות קרסו, המסעדה של מיכל אנסקי נסגרה צילום: אריאל שרוסטר

 

המינויים שלא היו

 

בקיץ האחרון פעל השר לביטחון פנים גלעד ארדן למינוי של גל הירש - תת-אלוף במילואים - למפכ"ל המשטרה. סערה ציבורית ועננה סביב פעילות החברה שלו שאף הובילה לפתיחה בחקירה גרמה להסרת מועמדותו. גם מינויו של רן ברץ לתפקיד ראש מערך ההסברה התברר ככישלון. זאת לאחר פרסום שורה של התבטאויות בוטות מצדו של ברץ ובה כינוי נשיא ארה"ב ברק אובמה "אנטישמי".

 

גל הירש, כמעט מונה למפכ"ל המשטרה גל הירש, כמעט מונה למפכ"ל המשטרה צילום: יריב כץ

 

הפוליטיקאים הפורשים

 

מספר חודשים לאחר השבעת הכנסת הודיע שר החינוך לשעבר, חבר הכנסת שי פירון ממפלגת יש עתיד על פרישתו. שעות ספורות לאחר מכן, הודיע חבר הכנסת הצעיר שרון גל על פרישתו, חמישה חודשים בלבד לאחר שנבחר כחלק מרשימת ישראל ביתנו. פרישתם של שני חברי הכנסת חודשים ספורים לאחר הבחירות לא סיימה את גל העזיבות. בתחילת דצמבר הגיש ח"כ ינון מגל רשמית את התפטרותו לאחר שהודיע כי יפרוש בשל חקירת ההטרדות המיניות שמתנהלת נגדו. כמה שבועות לאחר מכן הודיע שר הפנים סילבן שלום על פרישתו מהחיים הפוליטיים על רקע פרסום שורת עדויות על הטרדות מיניות לכאורה מצידו.

 

ינון מגל, פרש מהכנסת בשל האשמות על הטרדות מיניות ינון מגל, פרש מהכנסת בשל האשמות על הטרדות מיניות צילום: מוטי קמחי

 

גיא גודס, פוטר ממכבי תל אביב

 

אחרי ארבע עונות כעוזר מאמן תחת דיוויד בלאט ולאחר שהחליפו כשבלאט עזב לקליבלנד פוטר בנובמבר האחרון גיא גודס פוטר מאימון מכבי תל אביב. בהודעה הרשמית שהוציא המועדון נמסר: "לאחר מחשבה רבה ולבטים קשים, התקיימה היום פגישה עם גיא גודס ובה הוחלט כי יש לעשות שינוי והוא לא ימשיך כמאמן מכבי ת"א. לאחר פיטוריו אמר גודס ל-ynet ספורט "אחרי שש שנים ברציפות ושמונה בכלל בצוות האימון ואין ספור תארים, אני עוזב קבוצה שיקרה מאוד לליבי".

 

גיא גודס, פוטר מאימון מכבי תל אביב גיא גודס, פוטר מאימון מכבי תל אביב צילום: ראובן שוורץ

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x