משרד האנרגיה: מחיר הנפט לא ישפיע על פיתוח מתווה הגז
משרד האנרגיה קיים אתמול דיון לאור הצניחה המתמשכת במחירי הנפט והחשש מפגיעת מחירי הרצפה שלו בפיתוח מאגרי הגז. תחזית שהציגה בדיון חברת הייעוץ IHS קובעת שמחיר הנפט יאמיר בשנים הקרובות למחיר של כ־60 דולר לחבית
בדיון שקיים אתמול שר האנרגיה יובל שטייניץ הוצגה תחזית של חברת הייעוץ הבינלאומי IHS שעובדת עם משרד האנרגיה, שם נבחנו מודלים שונים לגבי מחיר החבית בעוד שנה ובעוד 5 שנים, כאשר ההערכות הן שבשלב מסוים תרשם עליה שתגיע עד לכ־60 דולר לחבית נפט.
מדובר בהערכות דומות לאלו שהציג הכלכלן הראשי של בנק הפועלים ליאו ליידרמן בכנס מכון האנרגיה מחודש שעבר, אז העריך שכבר באמצע 2016 יתקבע מחיר החבית על כ־55–60 דולר לחבית.
הדיון הוא ראשון מתוך סדרה של דיונים לבחינת מצב משק האנרגיה הנוכחי והעתידי שנערך לאור הצניחה שנרשמה בשבועות האחרונים במחיר הנפט לרמה שמדגדגת את רף ה־30 דולר לחבית. בדיון השתתפו נציגים של מינהל הנפט, רשות הגז, בנק ישראל, משרד האוצר ויו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' אבי שמחון ומנכ"ל משרד האנרגיה, שאול מרידור.
מחירו הנמוך של הנפט אמנם מאפשר לכלכלה המקומית להקטין את ההוצאות על רכישת דלקים מחו"ל, הוצאות שעל פי ההערכות בענף צנחו מכ־12.5 לכ־7.5 מיליארד שקל בשנה, מה שתורם לצמיחה במשק המקומי ולהורדת עלויות בתחום מחירי הבנזין, החשמל והמים אך טומן בחובו גם סכנה לפיתוח מתווה הגז.
החברות שמחזיקות בלווייתן (דלק, נובל, רציו) אמורות לחתום חוזי עוגן כדי לממן את פיתוחו. בעולם בה חבית הנפט – שהיא המוצר התחליפי לגז – נע סביב 30 דולר, התמריץ להשקיע בפיתוח הגז הולך וקטן, מה שעלול להשפיע על יכולת חתימת החוזים. עם זאת, ההערכות הן שבשלב זה אין חשש לקיום מתווה הגז הממשלתי בעיקר מול חוזי העוגן שאמורים להוות "גב כלכלי" לפיתוח לווייתן: אחד מול ירדן, שנים מול מצרים ואולי רביעי מול יוון או טורקיה.
בסביבת משרד האוצר שהשתתף בדיון אמרו לכלכליסט ש"החוזה עם ירדן לא מושפע ממחיר החבית, כיוון שאין להם ממש אפשרויות אחרות לרכוש גז שמישראל הוא יחסית זול וזמין. ולכן מספיק שעל החוזה עם ירדן יתווסף חוזה נוסף מול מצרים או טורקיה והמתווה מאובטח. כמו כן מחירי הנפט הנמוכים הביאו להפחתה של עלות הפיתוח של לוויתן מכ־7 לכ־5.5 מיליארד דולר. זה מקטין את הסיכון של החברות שם", אמר.
נושא שני שעלה על הפרק הוא עידוד הפקת הגז ממאגרים קטנים דוגמת אלו שדווח עליהם בשבוע האחרון מכיוונם של ישראמקו ומודיעין. אלו האחרונים מצאו 10 מאגרים קטנים ובינוניים כאשר הגדול שבהם שבהם מכיל כשליש ממאגר "תמר" עם כמות גז שמספיקה לכ־10 שנות צריכה בשוק המקומי (במונחי 2015). במשרד האנרגיה רוצים להאיץ את החיבור למפעלי תעשיה ולכך ליצור שוק משני של גז בישראל.
במקביל, משרד האנרגיה פרסם אתמול באתר שלו קול קורא להקמת רשת תחנות תדלוק של גז טבעי לרכב כבד, במהלך שיזכה למענקים מטעם משרד האנרגיה. המהלך נעשה בשיתוף מינהלת תחליפי הנפט שבמשרד רה"מ ואמור להכין את הקרקע להקמה של 30 עד 40 תחנות דלק לתדלוק בגז טבעי עד סוף השנה הנוכחית.