הממונה שלא מתכוונת להכריז על מונופולים
ראש הממשלה ושר הכלכלה בנימין נתניהו הכריז אתמול על מינויה של עו"ד מיכל הלפרין לממונה על הגבלים עסקיים. אבל על המינוי רובץ צל בדמות שורה של חברות ומונופולים, מאל על ועד תנובה, שייצגה ולכן לא תוכל לטפל בהם. העתירה לבג"ץ כבר בדרך
כשבועיים לפני שיפוג מינויו הזמני של הממונה על הגבלים עסקיים עו"ד אורי שוורץ, הודיע אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו, בכובעו כשר הכלכלה, על מינויה של עו"ד מיכל הלפרין לתפקיד. ועדת האיתור בראשות מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג המליצה הן על הלפרין והן על שוורץ, אך לפני כשבוע ראיין ראש הממשלה את שני המועמדים וגורמים בסביבתו אמרו מיד לאחר מכן כי נרשמה עדיפות להלפרין. אתמול התברר כי אכן היא שנבחרה.
נעמה סיקולר: פרשנות - נתניהו יודע למה הוא ממנה את מיכל הלפרין
הממונה על הגבלים הפורש דיויד גילה אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "שני המועמדים היו ראויים מאוד, כל אחד עם החוזקות שלו. אני בטוח שמיכל תוכל להשתמש בכישוריה הרבים כדי להצליח בתפקיד ומאחל לה הצלחה רבה".
- מיכל הלפרין מונתה לממונה על ההגבלים העסקיים
- בדרך בג"ץ נגד מינוי מיכל הלפרין: עלולה להיות בניגוד עניינים
- על קו הגמר: הסגן הנאמן מול פקעת של ניגודי עניינים
הלפרין בהחלט מביאה איתה ניסיון עשיר בתחום ההגבלים, הן במגזר הציבורי והן במגזר העסקי. בשנים 2006–2002 שימשה כסגנית הממונה על הגבלים עסקיים והיועצת המשפטית לרשות. ב־2007 חצתה את הקווים והצטרפה כשותפה וראש מחלקת הגבלים עסקיים במשרד עורכי הדין מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל. היא גם פרסמה מאמרים אקדמיים רבים בתחום, למשל על דוקטרינת החברה הכושלת, שעוסקת במיזוג שבין חברה בקריסה לבין אחת ממתחרותיה. הדוקטרינה נותנת בסיס להכשרת מיזוגים שאילו היו נערכים בין שני צדדים שעומדים על רגליים יציבות, סביר שלא היו מאושרים בשל חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות. התיאוריה הזו הולידה, למרבה האירוניה, את אחד המיזוגים שלימים התברר שפגע הכי הרבה בתחרות בתחום המזון — זה של קלאבמרקט ושופרסל. הלפרין עצמה היתה מעורבת באישור המיזוג בין הרשתות ב־2005 כשהיתה ברשות ההגבלים. את המאמר על דוקטרינת החברה הכושלת היא פרסמה באוקטובר 2006, אחרי שעזבה את הרשות.
הלפרין נכנסת לתפקיד תחת הגבלות שיחולו עליה בשל ניגודי עניינים פוטנציאליים מול לקוחות שבהם טיפלה כעורכת דין פרטית. משרד המשפטים הגיש לוועדת האיתור לתפקיד חוות דעת שבה פירוט כל המגבלות, כלומר הלקוחות שבהם טיפלה הלפרין ועל כן לא תוכל לעסוק בענייניהם לפי המנגנון שנקבע (ראו פירוט בהמשך). מדובר בחברות רבות ומובילות כמו אל על, טמבור, תנובה, קבוצת נטו, בנק לאומי, בנק אגוד, ליימן שליסל, סטורנקסט, כלל ביטוח ועוד.
"למרות המגבלות, הוועדה חשה שהיא מועמדת מספיק טובה כדי 'לשלם את המחיר' שלפיו היא לא תעסוק בלקוחות האלה בתקופה האסורה עליה, כשנה וחצי", מסר ל"כלכליסט" גורם המקורב לתהליך. הלפרין עצמה מסרה התייחסות קצרה לתקשורת: "אני מודה לראש הממשלה על האמון שנתן בי. אני רואה במינוי הזדמנות לתרום לכלכלה חופשית, צומחת ומתפתחת, ולהגדלת התחרות במשק לטובת הצרכנים והאזרחים".
גורם שהיה מעורב בעבודת איתור המועמדים לתפקיד אמר כי למן ההתחלה הלפרין הרשימה את חברי הוועדה, "והיה ברור שהיא מועמדת חזקה". בימי פעילות ועדת האיתור פוזרו שמועות רבות בדבר בעלי עניין מהתחום המסחרי שמפעילים לחצים כבדים לטובתה של הלפרין, אך חברי ועדת האיתור הכחישו כי קיבלו פניות מלוביסטים או מבעלי עניין אחרים.
ממונה מסונדלת למחצה
הגורמים הממשלתיים נוטים אמנם למזער את הבעייתיות שתיווצר כעת מניגודי העניינים של הלפרין, אבל מי שנכח בשבוע שעבר בדיוני המעצרים של החשודים במעורבות בקרטל סוכנויות הנסיעות, שתיאם לכאורה מחירים בארגון משלחות בני נוער לפולין, יכול היה לקבל טעימה ממשית ממנה.
באולמו של השופט מנחם מזרחי בבית משפט השלום בראשל"צ הצטופפו להם יחד חוקרי רשות ההגבלים, העצורים וסנגוריהם. בין אלה היתה גם הלפרין, שייצגה ביחד עם עו"ד יובל ששון ממשרדה ועו"ד גיל עשת את אחד החשודים — זהר אנדלמן, המנכ"ל והבעלים של סוכנות תבל תיירות. אחד מקרובי משפחתו של אנדלמן, כך הסתבר בהפסקת הדיון, הוא עובד במשרד עורכי הדין שלה. כשנשאלה על כך אמרה הלפרין שיש לקוחות שבשבילם היא חייבת להגיע לבית המשפט.
זאת כמובן זכותה וגם חובתה המקצועית של הלפרין לא לנטוש לקוח ברגע האמת, ועדיין הרבה גבות הורמו כשהיא הופיעה לדיון. המקרה הזה התרחש ימים ספורים אחרי שפורסם ב"כלכליסט" שהיא הוזמנה לראיון אצל ראש הממשלה, בטרם יכריע מי ימונה לתפקיד. גם הלפרין עצמה התקשתה להתעלם מהצלמים שגילו בה עניין מיוחד בשל כך.
לכולם היה ברור שמדובר בסיטואציה מוזרה. הנה זו שבאה ללמד סנגוריה על אדם שנחקר על ידי הרשות, עשויה בעוד כמה ימים לעבור לצד השני של המתרס. ועצם המעורבות שלה בתיק הספציפי הזה, בצד החשוד, פוסלת אותה אוטומטית מלהיות מעורבת ולקבל בו החלטות. ומדובר באחת החקירות הפליליות הגדולות שהשיקה הרשות בשנה האחרונה — תיק שהלפרין כממונה תהיה עכשיו מנוטרלת מלעסוק בו.
זו כמובן דוגמה ל"סינדול" על קצה המזלג. הסכם ניגוד העניינים שייערך להלפרין יכלול כאמור שורה ארוכה של חברות שהיא טיפלה בהן בשנים האחרונות, מעצם עבודתה כראש מחלקת הגבלים במשרד עורכי דין מהגדולים בישראל. הבעיה הזאת צפה כבר בשלב שבו פעלה ועדת האיתור לתפקיד: בטרם העבירה את רשימת המועמדים הסופיים, ביקשה הוועדה חוות דעת מוקדמת ממשרד המשפטים כדי שיחליט מה יוצר ניגוד עניינים מהותי, מה ניגוד עניינים למראית עין בלבד, והאם ואיך אפשר בכלל להתגבר על כך.
חוות הדעת הכשירה את המועמדות, אף שהיא רחוקה מלתת פתרון אידיאלי. לגבי חברות מסוימות, חלקן תאגידי ענק, הלפרין תהיה מוגבלת מאוד. אבל יש גם כמה נקודות אור עבורה — למשל בתחום התקשורת, שלגביו נטען שלא תוכל לעסוק במיזוג אפשרי בין סלקום לגולן טלקום, חוות הדעת קבעה שהדבר אפשרי משום שלא נמצא ניגוד עניינים מהותי. מצד שני, בעניינים שקשורים למשל לתנובה, שהחלטה לגבי הגשת כתב אישום נגדה צריכה להתקבל, הלפרין לא תוכל להיות מעורבת. ואיך שלא הופכים את זה זאת בעיה.
חוות הדעת נתנה מספר עקרונות מנחים לעניין ניגודי העניינים האלה, למשל שבמשך שנתיים הלפרין לא תוכל לעסוק בשום סוגיה שאליה תידרש הרשות לגבי חברה המיוצגת על ידי עורך דין מהמשרד שבו עבדה. מצד אחד זה נשמע כמובן בעייתי מאוד, אבל מצד שני צריך לזכור שגם הממונה הקודם דיויד גילה, שהגיע בכלל מהאקדמיה, נתן ייעוץ לחברות פרטיות ועל כן היה מנוע מלעסוק בכמה מונופולים אימתניים, בהם קוקה קולה, בזק וכיל. הפתרון היה שסגניו, הכלכלן הראשי של הרשות אסף אילת ועו"ד אורי שוורץ יקבלו החלטות. זה מה שיקרה גם במקרה של הלפרין, מה שבעצם נותן לשניים שלא נבחרו לתפקיד סוג של פרס ניחומים — הם אלה שיקבלו את ההחלטה בתיקים מאוד משמעותיים.
"מינוי בלתי סביר"
לצד חוות הדעת, יש גם מי שחושב שבמצב שנוצר מינויה של הלפרין הוא לא ראוי מבחינה מעשית. שעות ספורות לאחר שנתניהו הודיע על המינוי, התברר שהעתירה נגדו לבג"ץ כבר בדרך. "ההחלטה היא, בכל הכבוד, בלתי סבירה בצורה קיצונית", נטען במכתב ששלחו עוה"ד שחר בן מאיר ואיציק אבירם לנתניהו, ליועץ המשפטי לממשלה ולמבקר המדינה.
במכתב מפרטים השניים את מגוון התאגידים והמונופולים שייצגה הלפרין בשנים האחרונות. "מוסכם כי היא בקיאה ושולטת בדיני ההגבלים העסקיים, ועל כך היא ראויה לכל שבח. אולם המינוי לוקה בחוסר סבירות קיצונית. עו"ד הלפרין עובדת זה שמונה שנים כראש מחלקת ההגבלים של משרד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם. במסגרת עבודתה ייצגה גופים כלכליים מהגדולים במשק. תפקידו של ממונה על הגבלים אינו טכני. מדובר ברגולטור עם עוצמה וסמכויות רבות, בין היתר סמכויות להטיל עיצומים כספיים ואף להגיש כתבי אישום כנגד גופים כלכליים.
"הממונה על הגבלים אינו מגן על ההגבלים, אלא על הציבור", הם כותבים. "עליו לעבוד ולפעול כנגד הגופים הגדולים ולמען הציבור. והנה ברור לחלוטין כי עו"ד הלפרין תידרש לעסוק בפעולות אכיפה ומניעה מול גופים שרק לפני רגע היא עצמה ייצגה מול רשות ההגבלים העסקיים. בנוסף, היא תידרש לטפל מול לקוחות שמשרד מיתר בכללותו ייצג גם בנושאים אחרים".