$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

סגן שר האוצר מוביל מהלך לפירוק נבחרת הדירקטורים

אחרי ששר האוצר הבהיר כי צריך לנתק בין נבחרת הדירקטורים לרשות החברות, סגנו מש"ס יצחק כהן הולך צעד קדימה ועומד לשנות את תנאי הסף לקבלת התפקיד: "היום יש בנבחרת צבע עור אחד בגוון מאוד בהיר. צריך תמהיל יותר הטרוגני"

רוני זינגר 07:0431.01.16

סגן שר האוצר מוביל מהלך לפירוק נבחרת הדירקטורים, כך נודע ל״כלכליסט״.

 

 

את המהלך, שמקודם בימים אלה, מוביל סגן שר האוצר יצחק כהן והוא חלק מדרישות שהעלתה סיעת ש״ס במסגרת ההסכמים הקואלציוניים שלה לאור העובדה שהנבחרת אינה מעניקה ייצוג הולם לאוכלוסיות שונות בחברה. המהלך זוכה לגיבוי של שרים בממשלה שמותחים זה זמן ביקורת על התנהלותה של נבחרת הדירקטורים ומסרבים לשתף עמה פעולה אבל לא רק בגלל אותה ״הדרה״ כמו בגלל הקושי שלהם להכניס מינויים ״שלהם״ כדירקטורים.

 

 

 

בשבוע שעבר מתח שר האוצר משה כחלון ביקורת חריפה על יו״ר רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב שיזם את מהלך נבחרת הדירקטורים בתקופת שר האוצר הקודם יאיר לפיד. עם זאת, כחלון לא הביע עד כה תמיכה בפירוק הנבחרת אך התבטא בשיחות סגורות על כך שהוא מעוניין לייצר ניתוק בין נבחרת הדירקטורים לבין רשות החברות הממשלתיות, כפי שמתקיים כיום.

 

בהסכם הקואליציוני של ש״ס נכתב כי ״תוקם ועדה שתיבחן תנאי סף וקריטריונים חדשים לכהונת דירקטורים בחברות הממשלתיות אשר יתנו ביטוי למאפיינים של אוכלוסיות הראויות לחיזוק כגון ערבים, חרדים, בני העדה האתיופית ועוד״. סגן שר האוצר כהן אישר בסוף השבוע ל״כלכליסט״ כי בקרוב תפורק נבחרת הדירקטורים: ״לא תהיה נבחרת, יהיו תנאי סף לדירקטורים ואלו יהיו תנאי סף מחמירים אבל כאלו שיאפשרו ייצוג הולם גם לאתיופים, חרדים, נשים וערבים. היום לנבחרת הדירקטורים יש צבע עור אחד בגוון מאוד בהיר״, אמר.

 

כהן הקים צוות שבוחן בימים אלה את הנושא וקיים מספר פגישות בכדי לקדם את פירוק הנבחרת: ״הצוות מורכב בעיקר ממשפטנים ואנחנו בוחנים איך אפשר להפוך את תנאי הסף כך שיאפשרו תמהיל יותר הטרוגני של דירקטורים״, אמר כהן והוסיף כי מדובר אמנם בדרישה של ש״ס אך היא מגובה ביתר חברות הקואליציה: ״השינוי הוא מתבקש כי כרגע רבים וטובים ממודרים, בקרוב נביא תוצר טוב״.

 

נבחרת הדירקטורים שהקים יוגב, במטרה לחסום מינויים פוליטיים בדירקטורים של החברות הממשלתיות, זכתה לביקורת רבה בשל העובדה שתנאי הסף שלה הובילו לבחירה מצומצמת של ״אליטה״ כפי שכינו זאת חברי כנסת בדיון שנערך ביוני האחרון בוועדת הכספים.

 

אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות

 

ואולם, ברקע הדיבורים על ״חוסר ייצוג הולם״ ו״הדרה״ עומדת גם מחלוקת שהולכת ומחריפה באחרונה בתוך משרד האוצר בין הנהלת המשרד לרשות החברות הממשלתיות בראשה עומד יוגב. בשבוע שעבר תקף שר האוצר כחלון באופן חריג את הנושא ואמר "יש לי הרבה כבוד לנבחרת הדירקטורים, לשיטות ולאמצעי השליטה בחברות, אבל אין לי כבוד לזה שדברים נעשים בצורה עקומה - וזה דבר שיטופל. המצב הוא חמור״, אמר. כחלון כאמור לא התבטא עד כה בתמיכה בפירוק הנבחרת. עם זאת אחת האפשרויות שנבחנות לצד זו שמקדם סגן השר כהן, היא השארת ״הנבחרת״ כפי שהיא אך ניתוקה מרשות החברות הממשלתיות, ובכך למעשה להפחית את כוחו של יו״ר הרשות בהתערבות בנוגע למינוי דירקטור כזה או אחר, כלומר לייצר ״נבחרת דירקטורים״ עצמאית.

 

עניין נוסף שכחלון התייחס אליו בנאומו בשבוע שעבר היה מספר הדירקטורים: ״אם החוק קבע שצריך להיות מספר מסוים של דירקטורים - אז זה מה שצריך להיות. אבל לא שיהיה כתוב בחוק 15 ויכהנו 4 - זה עקום ובדבר הזה אני מתכוון לטפל”. כחלון התייחס לכך שבחברות הממשלתיות יש מעל 450 משרות דירקטורים לא מאוישות.

 

בדיקת ״כלכליסט״ מעלה כי המספר גבוה בהרבה, ועומד כיום על 574 דירקטורים שאינם מאוישים.

 

עם זאת, יש לציין כי המספר הגבוה שאינו מאויש לא מעיד בהכרח על תפקוד לקוי אלא נשאלת השאלה האם מראש יש טעם באותם תקני דירקטורים. אחת הטענות המרכזיות שמוטחות במנגנון זה או אחר למינוי הדירקטורים היא שמדובר למעשה ב״מפעל ג׳ובים״ במסגרתו השרים או בעלי עניין אחרים, מחלקים ג׳ובים למי שהם מעוניינים בו. אחת הסיבות המרכזיות להקמת אותה נבחרת דירקטורים היתה כדי לנסות ולחסום את השרים ממינויים פוליטיים שכאלה, אותם שרים שמתלוננים כיום שאינם יכולים למנות ״אנשים ראויים״ בגלל שמנגנון הנבחרת ורשות החברות חוסמים אותם מלמנות את מי שהם רוצים בו.

 

בדיקה מעלה שב״קרן למורשת הכותל״ חסרים לא פחות מ- 14 דירקטורים אך נשאלת השאלה האם יש צורך אמיתי למלא את התקנים החסרים האלו, או שמינוי אותם דירקטורים לא יהיה בסופו של דבר רק חלוקת ג׳ובים פוליטיים ותו לא.

 

תקנים פנויים ישנם גם במכון לחקר הימים, חברת חשמל ומגרשי קבלנים שם חסרים 12 דירקטורים. בתעש, במועצה לצרכנות ובנכסי הירדן חסרים 11, בקרן הרשב״י, מקורות וחברת תומר חסרים 10 דירקטורים וכך הלאה. למעשה, רק ברכבת מטענים, פיתוח מתחמי הרכבת, בניין הבימה, ובוועדת הביקורת לחברה לאיתור נכסי השואה לא חסרים דירקטורים. בסך הכל ישנם 1,012 משרות לדירקטורים מטעם הממשלה בחברות הממשלתיות, חברות-הבת והחברות המעורבות.

 

לפני כשלושה שבועות התקיימה ישיבת ממשלה בנושא הרפורמה בנציבות שירות המדינה ובמסגרת הדיון עלה נושא הנבחרת. הנוכחים בחדר שמעו את השרים נפתלי בנט, ישראל כץ, יריב לוין וחיים כץ כשהם מותחים ביקורת ברורה על נבחרת הדירקטורים, חלקם כמו לוין דיברו על הצורך בפירוקה. השר כץ אמר בסוף השבוע כי הוא סבור שאי אפשר להחליט לשרים את מי למנות מתוך הנבחרת ולאן, ואמר שניסיונות השיבוץ של רשות החברות בעייתיות והורסות את החברות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x