$
סביבה

2,000 תושבי ערד עתרו נגד מתן אישור כרייה לשדה בריר

התושבים מבקשים הסבר מדוע לא נערך דיון מחודש באישור הכרייה, למרות אפשרות לעלייה בתמותה

מיקי פלד 22:0507.02.16

2,000 מתושבי ערד וכסייפה הגישו היום (א') עתירה לבג"ץ נגד מתן אישור כריית פוספטים לכיל בשדה בריר. העותרים, יחד עם עיריות ערד וכסייפה, מבקשים מבית המשפט להוציא צו על תנאי למועצה הארצית לתכנון ובנייה, בדרישה שזאת תסביר מדוע היא לא תשקול מחדש את האישור שנתנה בדצמבר האחרון לכריית הפוספטים, למרות טענת משרד הבריאות כי הדבר יוביל לעלייה בתמותת תושבי ערד והאזור.

 

העתירה נעשית במקביל לניסיון שר הבריאות יעקב ליצמן לשכנע את השר להגנת הסביבה אבי גבאי לסגת מהסכמת המשרד למתן אישור הכרייה. השניים הסכימו בחודש שעבר על הקמת צוות משותף שיבצע תסקיר נוסף. אם ליצמן יצליח בסופו של דבר לשכנע את גבאי, הדבר עשוי לשלול את הדיון מחדש במועצה, מה שיקשה על תומכי הכרייה להצדיק את תמיכתם.

 

החשש העיקרי של התושבים ושל משרד הבריאות הוא מגידול בתחלואה במחלות נשימה וריאות. על פי דו"ח של מומחה אמריקאי ששכר משרד הבריאות לפני שנתיים, הכרייה עשויה להוביל לעלייה של נפטר אחד בשנה לאורך שמונה עד תשע שנים. מנגד, בכיל טוענים כי הם יבצעו פיילוט של שנה בו ימדדו את רמת הזיהום. לטענתם, לאחר הפיילוט יתקבלו החלטות לגבי המשך הכרייה במקום.

עידן עופר, בעל השליטה בכיל עידן עופר, בעל השליטה בכיל צילום: בלומברג

 

העותרים טוענים כי המועצה אישרה את הכרייה למרות שהוויכוח בין משרד הבריאות למשרד להגנת הסביבה הוא ויכוח משפטי סביב הפרשנות לחוק אוויר נקי. הם טוענים כי הוויכוח הוא סביב השאלה האם חוק אוויר נקי מאפשר להוסיף זיהום עד לרמה מסוימת, או האם הוא אוסר על הוספת זיהום בכלל - אלא במקרים בהם אין ברירה. לטענת תושבי ערד, ברירה שכזו נמצאת באפשרות לכרות במקומות אחרים בנגב.

 

בשדה בריר מרבץ פוספטים בשווי מוערך של כ־60 מיליארד שקל. מי שאמורה לכרות בשדה היא רותם אמפרט, חברה נכדה של כיל. לדברי אנשי כיל, אם לא יינתן לרותם אמפרט רישיון כרייה הדבר יוביל לסגירת המפעל בשנים הקרובות, זאת לאחר שימוצו השדות הנוכחיים במישור רותם וצין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x