$
משפט

ענבל אור מסתבכת: העלמת מס, השמדת ראיות, חשבוניות כוזבות

הגילויים בפרשת ענבל אור: הפשיטה על הבית ועל המשרדים בעזריאלי, הבכי באולם המעצרים והחשד שנחשף - אור העלימה 12 מיליון שקל, לא שילמה מס בכלל בפרויקט אחד לפחות, ובמשך חודשים התעלמה מחוקרי רשות המסים ולא הופיעה לחקירות

תומר גנון ועמרי מילמן 08:1525.02.16

"אני יכולה לומר שאני המומה. אני מוכנה עכשיו ללכת לכל מכונת אמת, אני לא משקרת. הכל אמת. אני מנהלת 11 שנה עסקים, יש לי אלף לקוחות, 27 פרויקטים. לא נותנים לי לדבר עם הבנק. הם עדיין מחכים לי. בניתי את העסק בעשר אצבעות. לא הייתי מעלה על דעתי שאעמוד כאן. תבדקו את זה", כך אמרה בדמעות ענבל אור בעת הדיון שנערך בבית המשפט לאחר שנעצרה שלשום בחשד להעלמות מס.

 

אור, אחת מיזמיות הנדל"ן המוכרות בישראל ומי שידועה כמארגנת סדרתית של קבוצות רכישה, הסתבכה עם רשות המסים. לאחר ששמה ודבר מעצרה פורסמו בכלי התקשורת ביום שלישי בערב, הוצא צו איסור פרסום על הפרשה, שהחזיק מעמד פחות מ־24 שעות, אולי משום שהסיפור ופרטיו כבר הופצו לכל עבר. כעת ניתן כבר לומר שאור חשודה בהעלמות מס בהיקף של כ־12 מיליון שקל, בהוצאת חשבוניות כוזבות, בשיבוש הליכי חקירה ובהשמדת ראיות.

עוד הסתבר שרשות המסים עוקבת אחרי אור וחוקרת את עסקיה באופן סמוי כבר כחצי שנה. החקירה הפכה גלויה כשחוקרי מחלקת חקירות המכס ומע"מ ירושלים פשטו ביום שלישי בערב על ביתה של אור בתל אביב ועל משרדי החברות שבבעלותה במגדלי עזריאלי, והחרימו מסמכים רבים וחומרי מחשב. אור עצמה נעצרה כאמור ונחקרה באזהרה בחשד לביצוע עבירות על חוק המע"מ ושיבוש הליכי חקירה.

 

עמה נעצר גם סמנכ"ל הכספים בחברות שבשליטתה דרור גלעדי, החשוד כי סייע לאור בהעלמת העסקאות ובהוצאת החשבוניות הכוזבות, שכן מתוקף תפקידו הוא אחראי, בין היתר, על הדיווחים לרשות המסים.

 

משמעות החשדות הנוגעים להוצאת חשבוניות כוזבות היא שהמע"מ שנגבה מהלקוחות ששילמו לאור במסגרת קבוצות הרכישה לא הועבר בפועל לרשות המסים, כנדרש על פי החוק. בנוגע להעלמת עסקאות — במקרה זה מדובר על היקפים של עשרות מיליוני שקלים — המשמעות היא שאור נמנעה לחלוטין מתשלום מע"מ עבורן. הערכות בענף אומרות שככל שתתבהר התמונה, ואם יתברר שהקבוצה אכן לא דיווחה על כל העסקאות שביצעה, ייבחנו גם היבטים של תשלומי מס הכנסה ומסי מקרקעין.

 

16 חברות חשודות

 

על פי בקשת המעצר אור עוסקת, לפי הצהרתה, בארגון קבוצות רכישה בתחום הנדל"ן, שמוצגות ללקוחותיה כ"אפשרות לרכישת דירה במחיר מופחת ממחיר השוק". לפי פרסומיה של אור עצמה, כך הבקשה, היא ביצעה במהלך עשר השנים האחרונות כ־27 פרויקטים באזור מרכז הארץ הכוללים כ־800 יחידות דיור, חלקם אוכלסו וחלקם בשלבי בנייה ושיווק.

 

החברות החשודות במעורבות ביצוע עבירות המס הן: אור ענבל שיווק פרויקטים; גריני סיטי; 1008 וואן; מרום סיטי; אור לקדמה; אור סיטי הנדסה; אור בנמל ת"א; מגדלאור מקבוצת ענבל; אור סיטי נדל"ן; שערי ניקנור; מציצים נדל"ן; ל"ה; אליענה אור; אור בבלי; אור בקונגרס; אור פסגות נדל"ן. כל החברות, נטען, פועלות ממשרדיה של אור במגדלי עזריאלי בת"א.

 

מבקשת המעצר עוד עולה כי החברות שבבעלותה של אור לא שילמו את כל המע"מ שבו הן חייבות על פי חוק. כאמור, בשלב זה על פי החשד היקף המס שממנו חמקו החברות עומד על כ־12 מיליון שקל. בנוסף, מתוך 16 החברות בקבוצה שעל פי החשד ביצעו בהן עבירות מס, לשש חברות יש תיק מאוחד במע"מ (במסגרת איחוד עוסקים), כך שבפועל הן משלמות את המע"מ יחד. בתיק המאוחד בלבד, כך מפורט בבקשת המעצר, מחזור העסקאות שדווח למע"מ עומד בחמש השנים האחרונות על כ־70 מיליון שקל. על פי החשד, לגבי חברה אחת לפחות אור לא פתחה כלל תיק במע"מ — המשמעות היא שלכאורה לא הועברו כלל תשלומי מס בגין הפרויקט.

 

אור: "לא ידעתי"

 

בבקשת המעצר טוענים ברשות המסים כי אור לא שיתפה עמם פעולה כשחקרו במטרה לברר אם שולם מלוא המס. "במהלך 2015", נכתב בבקשה, "ניסתה מחלקת הביקורת בתחנת מס קנייה תל אביב לבצע ביקורת לחברות אלה במטרה לבדוק את אופן הדיווח והצהרותיה של אור בדבר חבות חברותיה במע"מ, כל חברה לפי פרויקטים שביצעה. כחלק מהביקורת נדרשה על פי חוק החשודה מספר רב של פעמים, ואף באמצעות מיצגה, להציג ולמסור לנציגי הרשות חומרים רבים הרלבנטיים לחשדות שנבדקו, כגון חוזים והסכמים מול בעלי הקרקעות ששווקו כקבוצות רכישה, חוזי שיתוף של הדיירים שנרשמו לפרויקטים, חומרי הנהלת חשבונות, כרטסות ועוד. החשודה לא שיתפה פעולה תוך התעלמות בוטה מחובתה על פי חוק למסור מידע, לא התייצבה לחקירות שנקבעו עמה או לחלופין נהגה לבטלן ברגע האחרון".

 

ברשות המסים הוסיפו כי התנהלות זו של אור היא "התנהלות המעוררת חשד רב שיש ברצונה להסתיר ולשבש חקירה". בסופו של דבר, שלשום "לפנות בוקר פשטו חוקרי המכס ומע"מ ירושלים בשיתוף מבקרי החשבונות מתחנת מס קניה ת"א על ביתה ומשרדה של ענבל אור".

 

אור בבית המשפט: "אני מוכנה ללכת למכונת אמת. אני מנהלת 11 שנה עסקים, לא נותנים לי לדבר עם הבנק, בניתי את העסק בעשר אצבעות" אור בבית המשפט: "אני מוכנה ללכת למכונת אמת. אני מנהלת 11 שנה עסקים, לא נותנים לי לדבר עם הבנק, בניתי את העסק בעשר אצבעות" צילום: עמית שעל

 

במהלך הדיון שנערך בעניינה ניסתה אור לשכנע את בית המשפט שיאפשר לה לשהות במעצר בית, והוסיפה: "מעצר בית יאפשר לי לנהל את העסק. יש לי כספים רבים שאני צריכה להעמיד. (אתם רוצים) גם לרצוח אותי לפני שהאשמתם אותי, לפני שבדקתם את העובדות?".

 

עוד טענה במהלך הדיון בבית המשפט כי "לא ידעה", ואף הציעה "שיזמנו את עורכי הדין של שרקון ואת היועצים המשפטיים שטיינמץ־עמינח ויראו מיילים (שמראים) שאני לא ידעתי. אחרי שידעתי על כך הלכנו למע"מ באותו רגע. לקחתי שוברים והלכתי לשלם".

 

בסופו של דבר החליט שופט בית משפט השלום בירושלים דוד שאול גבאי ריכטר לשחרר את אור למעצר בית של שבועיים, והורה לה להפקיד ערבות עצמית של חצי מיליון שקל. גלעדי שוחרר תוך הפקדת ערבות של 100 אלף שקל.

 

עורכי הדין רונן רוזנבלום ואודי ברזילי, המייצגים את ענבל אור וקבוצת אור סיטי נדל"ן, מסרו בתגובה: "מן הראוי להמתין לסיום החקירה עד שיתבררו העובדות לאשורן. נדגיש כי מעולם לא נטענה שום טענה במסגרת החקירה כלפי ענבל אור והקבוצה הקשורה ליסוד של מרמה או הונאה. החקירה מתמקדת אך ורק בהיבט מאוד ספציפי בהתאם לחוק מע"מ. אנו סמוכים ובטוחים שכפי שהחקירה החלה בעקבות הליך ביקורת אזרחי, כך יסתיים העניין בהיבט האזרחי בלבד מבלי הצורך בהליך פלילי. חשוב להדגיש כי אין קשר בין הפעילות הנדל"נית השוטפת של הקבוצה לבין היבטי החקירה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x