התנגדות בוועדת הכספים להקשחת ההטבה למשפרי דיור במכירת דירתם הראשונה
היו"ר גפני הודיע שבכוונתו להגיע להסכמות סביב הנושא. אחת האפשרויות היא שקיצור זמן ההמתנה ייקבע כהוראת שעה לכמה שנים
בדיון בוועדת הכספים על קיצור זמן ההמתנה של משפרי דיור, הביעו חברי הכנסת התנגדות עזה. בסופו של דבר הודיע היו"ר משה גפני, כי למרות שיש לדבר את תמיכת הקואליציה בכוונתו להגיע להסכמות סביב הנושא.אחת האפשרויות היא שקיצור זמן ההמתנה ייקבע כהוראת שעה לתקופה של כמה שנים בודדות.
- הכלכלן הראשי: בדצמבר נרכשו 10.6 אלף דירות - עלייה של 7% בהשוואה לנובמבר
- קניתם דירה חדשה ולא מכרתם את הקודמת? מה כדאי לעשות
- פשרה בין שרי האוצר והשיכון: יוקם צוות לבחינת הקלות גם למשפרי דיור מ־2015
על פי הצעת החוק של שר האוצר משה כחלון, מי שקונה דירה וטרם מכר את דירתו היחידה, זכאי לשלם מס רכישה על הדירה החדשה אם מכר את הדירה הישנה בתוך שנתיים מרגע הרכישה, ולפטור ממס שבח, לו זכאים בעלי דירות יחידות, כל עוד מכר את הדירה הישנה תוך שנה וחצי. באוצר מציעים לקצר את שתי התקופות לשנה. כך שמשפרי דיור יהיו חייבים למכור את הדירה בתוך שנה כדי לזכות להטבות המס הללו.
גלית בן נאים, מאגף הכלכלן הראשי באוצר, הציגה את הנתונים שפרסם אתמול האוצר ואמרה: " לאור הטענות שעלו בדיון הקודם, עלה הרושם שמדובר באוכלוסיה שלא מסוגלת למכור את הדירות. אנחנו יכולים להתחקות אחרי האוכלוסייה הזו, מה שמצאנו שהכנסה של משק בית בלבד (לא הונית)- 27 אלף שקל ברוטו. לשם השוואה לפי הלמ"ס ההכנסה הממוצעת למשק בית היא 14 אלף שקל".
ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג תקף את הטענות ואמרכי "זו הצגה מגוחכת. מה המטרה של הצעת החוק? אז יגדילו את היצע הדירות לשנה אחת. א' ב' של אריתמטיקה - הגידול יהיה חד פעמי של כמה אלפי דירות שקשה להעריך כמה הם. בסוף יש מספר מוגבל של דירות של משפרי דיור. לעומת זאת ברור לגמרי שיגרם נזק מכיוון שיש התפלגות, יש לה ממוצע ושונות. אלא אם כן תגידו, שההתפלגות נגמרת ב-11 חודש, ואין מקרה במדינת ישראל למישהו שלוקח לו יותר זמן למכור דירה, ואני מסופק שתוכלו להראות דבר כזה, אני מוכן שאנשים ישלמו מחיר אם זה משרת מטרה ראויה".
נציגת אגף תקציבים, מעין נשר, אמרה כי "יש פה הסכמה על התהליך לגבי זה שיהיה שיחרור של מי שכרגע מחזיק את המלאים. אנחנו חושבים שיהיה פה שינוי התנהגות, אנשים ימהרו למכור את הדירות, הפגיעה שאתה מצביע עליה לא אמורה להגרם כי מי שמחזיק מעבר לשנה, זה לא אומר יותר מידי. הסיבה שהוא עושה את זה היום, היא כי הוא יכול."
טרכטנברג תקף את דבריה: "מאיפה האמירה המתנשאת הזו? אני מקיים דיונים לא מתלהמים, מקצועיים, וקורה שאני מסכים עם האוצר. אך אני לא מוכן לעבור לסדר היום כשהאוצר לא מבין א' ב' של אריתמטיקה"
ח"כ מיקי לוי, שהתנגד בתוקף להצעה הטיח באוצר כי "המהלך יגרום נזק לאזרחים, אזרח שמבקש לשפר דיור, אם הוא גר בארמון הנציב, קשה היום למכור בארמון הנציב, אם הוא גר באילת וקשה למכור באילת, אם הוא גר בעוטף עזה, והוא רוצה לגור בערוב ימיו בתל אביב או טבריה, אך הוא לא מצליח למכור את המשק החקלאי שלו, אתם מבקשים או שתמכור בפחות את השטח שלך או שתשלם עוד מס רכישה."
סגן הממונה על התקציבים ערן ניצן אמר לעומת זאת: "אנחנו מסרבים לקבל את זה שאדם שרוכש דירה חדשה לפני שהוא עוזב את הדירה הקודמת שלו הוא אוכלוסיה חלשה".
"יש כאן צעד חירום"
מנגד, ח"כ רועי פולקמן (כולנו), הגן על הצעת האוצר וטען כי "זמן ממוצע למכירת דירה הוא כחצי שנה לדעתי. הכוונה אומרת שמי שיכול, ולא לחוץ על הכסף כי הוא לא צריך את התזרים הזה אומר, 'טוב אני אמכור אחר כך'. יש כאן צעד חירום. לשחרר מלאי של אלפי דירות". פולקמן הציע כי ההצעה תעבור כהוראת שעה זמנית וכן הציע לבחון האם יש להחיל אותה רק על איזורים מסוימים.
בדיון הביעו גם נציגי הלשכות המקצועיות התנגדות למהלך. כך למשל עו"ד יוסי אלישע, ראש מחלקת מיסוי במשרד עו"ד ליפא מאיר ושות' ויו"ר משותף בפורום המיסים של לשכת עורכי הדין אמר בדיון כי "האוצר הציג נתונים פעם קודמת מ-2014, לא היו השלכות של מס שבח או מס רכישה כפי שהם היום, עשיתי בדיקה מדגמית מול עורכי דין, אין אף בעל בית שמוכר היום דירה ויודע שמחכה לו מס של 25% מס שבח ומחכה על הגדר." לדבריו, " ההצעה יוצרת אפליה ברורה מול קבלנים, כי כשארכוש מקבלן באמת אני יכול לשבת על הגדר, כי זה יהיה 12 חודשים רק מסיום הבנייה, ואם אקנה מיד שנייה מיידית יספרו לי 12 החודשים".
גם רו"ח ג'ק בלנגה, סגן נשיא לשכת רואי החשבון אמר כי "אנחנו פוגעים באוכלוסיה הכי חלשה במדינת ישראל, כדי להטיב עם אוכלוסיה חלשה אחרת. בסך הכל בן אדם בעל דירה אחרת מעוניין לשפר את דירתו וכולם נזעקים בשביל הרוכש. יש מספיק עסקאות של מקרקעין של משקיעים שלא משלמים כמעט מסים היום, לא בן אדם שזה כל החיים שלו."
ירון גינדי , נשיא לשכת יועצי המס אמר כי "הצעת האוצר לצמצם את הזמן שבו משפרי הדיור יצטרכו למכור את הדירה היחידה שלהם, כאשר הם רוכשים דירה חדשה , תפגע בשכבות הכי חלשות של הציבור בישראל . במידה ומשפרי הדיור לא יצליחו למכור בתוך שנה את הדירה היחידה שלהם , יחול עליהם מס של 25 אחוז ומס רכישה של 8 אחוז על הדירה החדשה. זה יכול להיות נזק בלתי הפיך על ציבור שיש לו דירה יחידה שיכול להביא אותו למצב שהוא יאבד גם את דירתו היחידה . אנחנו מעריכים ומוקירים את מאמצי האוצר להגדיל את ההיצע והצעדים נראים בעין ואכן נושאים פרי , אבל לנסות לשפר את ההיצע על גבם של הציבור שיש לו דירה יחידה אינו מידתי ואינו ראוי".