בלעדי לכלכליסט
נאמני מגה לעובדים: ותרו על ההסכם הקיבוצי והוותק שלכם
נאמני מגה, המתקשים למצוא רוכש לרשת תחת לחץ הזמן, קיימו פגישה עם נציגי העובדים במשרדו של יו"ר ההסתדרות, שבה ביקשו מהעובדים לוותר על זכויותיהם בטענה כי רוכשים עתידיים חוששים מתנאי העסקתם. העובדים סירבו בתוקף
פחות מיממה נותרה לסגירת המכרז לרכישת רשת מגה, ועדיין לא הוגשו הצעות עבור הרשת. זאת על רקע עלויות השכר ושכר הדירה שהיא משלמת. ל"כלכליסט" נודע כי נאמני הרשת רו"ח גבי טרבלסי ועורכי הדין אהוד גינדס ואמיר ברטוב יזמו ביום שני פגישה במשרד יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, בהשתתפות השופטת בדימוס ורדה אלשיך ופרופ' ירון זליכה המייעצים לעובדים וכן נציגות העובדים, בניסיון לשכנע את העובדים לוותר על ההסכם הקיבוצי והוותק שלהם. הנאמנים טענו במהלך הפגישה כי הקונים הפוטנציאליים חוששים מרכישת הרשת בשל תנאי ההעסקה של העובדים ועלולים שלא להגיש כלל הצעות לרכישתה. העובדים ראו באמירה זאת איום שלפיו אם לא ייענו לדרישה, הנאמנים יפרסמו מתווה למכירת הרשת בחלקים, דבר שיפגע בהם יותר.
- הכנ"ר תומך בבקשת נאמני מגה לחקור את בעלי השליטה
- המשפחה מתפרקת: רבוע נדל"ן ביטלה את ההנחה בשכירות לחברה אחות מגה
- הסניפים שמעיקים על מכירת מגה נחשפים
"לא נקבל דרישות כאלה"
לטענת גורם המעורה בפרטי הפגישה, הנאמנים ביקשו כי העובדים יקבלו על עצמם את צו ההרחבה הנהוג ברשתות הפרטיות במקום ההסכם הקיבוצי הקיים, וכן יוותרו על הוותק שצברו במהלך שנות עבודתם במגה לצורך מימוש זכויותיהם הסוציאליות. העובדים סירבו לדרישת הנאמנים ואף לניסיון לנהל עמם מו"מ, ודרשו כי ינהלו את המו"מ רק מול הגורם שיגיש הצעה לרכישת הרשת. מדובר בדרישה שכבר נדחתה על ידי העובדים לפני כחודש וחצי, גם במחיר פנייה להקפאת הליכים. בינואר האחרון הציע נחום ביתן לרכוש את הרשת בתמורה ל־250 מיליון שקל ובתנאי שהעובדים יוותרו על הוותק, אך ההצעה נדחתה ומגה פנתה להקפאת הליכים.
בעדכון ששלח אתמול לעובדים והגיע לידי "כלכליסט", כתב יו"ר הוועד אייל אלי כי "נדרשנו להגיע להבנות בעניין הסכם קיבוצי חדש, אשר יחול במסגרת הבעלים החדש העתידי בחברה. הדרישות שנדרשו מהעובדים הן דרישות שלא יכולנו לקבל. זאת אף שבעבר קיבלנו החלטות קשות ביותר של סגירת סניפי ופיטורי עובדים רבים". אלי הוסיף כי עמדה זו זוכה לגיבוי של ניסנקורן: "ועד העובדים, ההסתדרות ויועצי הוועד לא קיבלו ולא יקבלו גם בעתיד דרישות מסוג זה. הפגישה הסתיימה ללא תוצאות".
הפערים בין ההסכם הקיבוצי של עובדי מגה לצו ההרחבה, שאף הוא סוג של הסכם קיבוצי, אם כי בתנאים פחותים, אינם גדולים מאוד וניתן להעריך כי העובדים היו מוכנים לקבל על עצמם דרישה זאת, אלא שנושא שמירת הוותק שצברו, לצורך קבלת זכויות סוציאליות כמו קרן השתלמות, משכורת 13, בונוס על רווחים ועוד, הוא משמעותי הרבה יותר עבורם. למעשה אם תימכר הרשת, העובדים יבצעו "גמר חשבון" מול הנאמנים ויזכו לכל המגיע להם על שנות עבודתם. ההתחייבות לגבי הוותק שהעובדים רוצים שהקונה ייקח על עצמו נוגעת בעיקר לזכויות הסוציאליות, דוגמת קרן השתלמות. כך, אם עובד מגה ותיק שמחזיק בקרן השתלמות יוותר על הוותק שלו, הוא יהיה זכאי לקבל קרן השתלמות מהקונה רק לאחר שיצבור ותק של ארבע שנים. בזמן זה ייפגעו זכויותיו, נוסף על החשש כי המעסיק החדש יפטר עובדים לפני שיצברו את הוותק המינימלי לזכויות אלו.
אייל אלי, יו"ר ועד העובדים, מסר: "אכן התקיימה פגישה והנושא עדיין נמצא במו"מ, בכפוף לכך שאנחנו לא נתפשר על ההסכם הקיבוצי של עובדי מגה. לצערי, בעלי הרשתות הפרטיות שהתרברבו שתנאי ההעסקה שלהם טובים מאלו של עובדי מגה, מתנים את קניית הרשת בהפחתת תנאי העובדים, כך שיתאימו לתנאים הפחותים שהם מעניקים לעובדיהם".
האחות עושה צרות
בתוך כך, חודשיים וחצי בלבד אחרי שהגיעה עם מגה להבנות שלפיהן תעניק לרשת הנחה בדמי השכירות, חזרה בה רבוע כחול נדל"ן. ההבנות בנוגע להנחה של 9% בדמי שכירות הסניפים למגה התקבלו בהמשך להסדר החוב שחתמה מגה עם נושיה ביולי. אלא שהיקלעותה של הרשת להקפאת הליכים והתארכות התהליך למעבר לחודש, מהוות עילה מבחינת רבוע כחול נדל"ן לחזור בה מאותן ההבנות. אתמול הודיעה החברה־האחות של מגה לנאמנים כי ההסכם מבוטל. "בהתאם להוראות התוספת להסכמי השכירות שבין הצדדים, שנחתמה בין החברה כמשכירה לבין מגה, בנסיבות שבהן מונה למגה נאמן וההחלטה לא בוטלה בתוך 30 יום מיום שניתנה, הרי שמגה נמצאת בהפרה של הסכמי השכירות ולפיכך ההנחה בדמי השכירות הקבועה בטלה".
ההנחה בשיעור 9% היתה אמורה להינתן על פי ההסכם למשך שנתיים. דמי השכירות שמשלמת מגה לבעלי הנכסים מהווים גם הם מכשול במכירת הרשת. בהמשך למסרים שהועברו על ידי קונים פוטנציאליים שלפיהם לא יוכלו להגיש הצעות לרכישת מגה כל עוד לא יטופלו דמי השכירות, ימונה שמאי לבדיקת הסכמי השכירות של הרשת.
יו"ר ועד עובדי מגה אייל אלי: הדרישות שנדרשו מהעובדים הן דרישות שלא יכולנו לקבל, אף שבעבר קיבלנו החלטות קשות של סגירת סניפים ופיטורי עובדים רבים. ועד העובדים, ההסתדרות ויועצי הוועד לא קיבלו ולא יקבלו גם בעתיד דרישות מסוג זה".
תחת לחץ: הנאמנים ינסו לזרז את הצעות הרכישה
בכדי להניע את ששת רוכשי מסמכי המכרז להגיש עד מחר הצעת רכישה לרשת, הגישו נאמני מגה בקשה דחופה לבית המשפט, שיורה שכל המעוניין להציע הצעת רכישה יהיה מחויב לעשות זאת רק באמצעות הגשת הצעה לנאמנים שיקיימו התמחרות במשרדים. הנאמנים מבקשים למנוע מצב שבו גורם שלא יגיש עד מחר הצעה, יעשה זאת ישירות לבית המשפט לאחר שייחשף לשאר ההצעות.
שלשום הודיע הכנ"ר דוד האן כי הוא תומך בחקירת בעלי השליטה בחברה ובחברה־האם אלון רבוע כחול כדי לבדוק מה הוביל לקריסתה, כפי שדרשו הנאמנים מביהמ"ש.
השתתפה בהכנת הכתבה: זוהר שחר לוי