ארה"ב: מערכות בלימה אוטומטיות בכל רכב מ־2022
הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בארה"ב הודיעה שמערכות בלימה אוטומטיות יהפכו לסטנדרט ברוב סוגי הרכב בעוד שש שנים
מערכות הבלימה האוטומטיות יהפכו לאביזר סטנדרטי ברוב סוגי כלי הרכב שישווקו בארה"ב החל ב־2022, כך הודיעה בסוף השבוע הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים בארה"ב (ה־NHTSA). בשונה ממערכות למדידת מרחק, מערכות שמירה על מרחק או מערכות להתראה על מעבר בין נתיבים — מערכות בלימה אוטומטיות לא ניתן להוסיף לכלי הרכב לאחר תהליך הייצור והן מהוות חלק אינטגרלי מהמכונית.
לפי נתוני הרשות, המערכת מסוגלת להפחית ב־40% את מספר תאונות החזית והאחור. בהזדמנויות אחרות ציינו גורמים ברשות שהתקנת המערכת תביא לירידה של 20% במספר התאונות הכולל. לדברי מארק רוסקינד, בכיר ב־NHTSA, "בהתחשב בסטטיסטיקה של כ־5 מיליון מקרי תאונות, הפחתה של 20% פירושה מניעת מיליון תאונות — אלה מספרים מכובדים".
רגולציה שמסתמכת על רצון היצרניות
הוספת המערכת היא מתווה וולונטרי שהרשות הציעה ליצרני הרכב המשווקים את רכביהם בארה"ב. עם היצרניות שנענו לאתגר והודיעו כי יתקינו את המערכות בתוצרתן נמנות ב.מ.וו, פיאט קרייזלר, פורד, ג'נרל מוטורס, הונדה, יונדאי, יגואר, קיה, מאזדה, מרצדס, מיצובישי, ניסאן, וולוו ואפילו מזראטי. כבר היום מותקנות מערכות בלימה אוטומטיות כציוד סטנדרטי ברבים מכלי הרכב המשווקים בארה"ב, וגם בישראל.
מערכת הבלימה האוטומטית מבוססת על חיישנים המותקנים בחזית הרכב ומודדים את המרחק בינו לבין הרכב שלפניו בכביש. נוסף על מדידת המרחק המערכת מחוברת להגה הרכב ומודדת את הסטייה שלו. כך, המערכת חשה אם הנהג אכן עתיד לפגוע במכוניות שנוסעת לפניו, או שהוא אכן יצליח לחמוק מהן. כאשר המערכת מזהה שהמרחק בין הרכב לבין הרכב שלפניו מתקצר דרמטית, היא מתריעה על כך בפני הנהג באמצעות התראות קוליות וחזותיות (מנורה מהבהבת וצליל אזהרה).
אם הנהג אינו מגיב מיידית, המערכת משתלטת על פעולת הבלימה: מגבר הבלם של הרכב מופעל ללא מגע אדם, והמכונית נעצרת עוד לפני שהנהג מספיק להגיב.
אימוץ התקינה צפוי גם בישראל
השוק הישראלי פועל לפי מכלול התקינה האמריקאית והאירופית, כך שהרגולציה האמריקאית תקפה גם בארץ. מאחר שמדובר ברגולציה וולונטרית, היא אינה מחייבת, אך בשנים הקרובות צפויים יותר ויותר יצרני רכב לאמץ את המגמה והיא תיושם ביותר ויותר דגמים המשווקים בישראל.