מונים חכמים יותקנו ל-10% מצרכני החשמל
מונים אלה מסוגלים למדוד מרחוק את צריכת החשמל בכל רגע ואמורים להוריד את תעריף החשמל. משיקולי עלות, רק תושבי 4 ערים יחוברו לשירות עד 2018
חברת החשמל תשקיע עד 100 מיליון שקל בהתקנת מונים חכמים לשליטה מרחוק בצריכת החשמל של הלקוחות. מדובר בפריסה רחבה של כ־40–50 אלף מונים לכל שנה החל מסוף 2016 ועד לסוף 2018 שיוצבו בארבע ערים מרכזיות — מודיעין, ירושלים, באר שבע ונתניה. כך, עד סוף העשור יעמדו לרשות החברה 120–150 אלף מונים חכמים חדשים, וזאת נוסף לכ־60 אלף המונים שקיימים היום. עם סיום ההתקנות יעברו קרוב ל־10% מכלל לקוחות חברת החשמל (כ־2.5 מיליון איש) למונים החכמים.
בניגוד למונה הקיים, שרק מודד את צריכת החשמל, המונה החכם מסוגל למדוד מרחוק את צריכת החשמל בכל רגע נתון, לטפל בתקלות ברמת הבניין או הדירה, ולספק ללקוחות שירותים אונליין (דרך מחשב או אפליקציה) אילו מכשירים זוללים אצלם חשמל.
מנכ"ל החברה עופר בלוך טוען שאחד היתרונות העיקריים הוא ניתוח של נתוני הצריכה לרמה של ויסות עתידי של צריכת החשמל לא רק ביחס לביקוש השנתי אלא גם ביחס לביקוש השעתי. כלומר, חברת החשמל תוכל לשלוט מרחוק על ההיצע לחשמל בכל שעה נתונה של היום, מה שיאפשר לה לתכנן טוב יותר את ההוצאות על דלקים ולצמצם את מספר העובדים שמועסקים כקוראי מונים. כמו כן היא תוכל לצמצם קבלת תשלומים מיותרים מצד כלל צרכני החשמל על העמדת כל יחידות הייצור שלה בזמינות מלאה של 100% עם תרומה מתבקשת להורדת תעריף החשמל. בראייה ארוכת טווח המרה של כלל לקוחות החברה לשירותי מונים חכמים תחסוך הקמה של תחנות כוח חדשות.
נושא התקנת המונים החכמים נכנס לחברת החשמל לפני כשלוש שנים בפיילוט ללקוחות באזור בנימינה. בחברת החשמל טוענים שהם התגברו על כל מחלות הילדות, ולכן הם יוצאים כעת במכרז לרכישה של 120 אלף מונים.
בחברה רצו להעביר את כלל הלקוחות למונים חכמים, אולם מדובר בהשקעה של מיליארד עד מיליארד וחצי שקל שאינה מגובה בתעריף החשמל.
בגלגולי הרפורמה בחברת החשמל הנוסח האחרון, זה של ועדת יוגב, הצביע על הצורך להקים חברה־בת להקמת מונים חכמים אולם הרפורמה בוטלה — מה שהשאיר את חברת החשמל עם יכולת עצמאית להמיר רק 10% מלקוחותיה לשירותים מתקדמים.