$
בארץ

לא רק לשכירים: משרד האוצר גיבש המלצות לתשלום פנסיה ודמי אבטלה גם לעצמאים

על פי ההמלצות שהוגשו למשרד האוצר, העצמאים יחויבו להפריש לחיסכון פנסיוני כך שהיו זכאים לדמי אבטלה, אך יזכו להפחתה בדמי הביטוח הלאומי ובהטבות מס בהפקדות לפנסיה

עמרי מילמן 12:3221.04.16

צוות של משרד האוצר שבחן את הקמת מנגנון דמי האבטלה לעצמאים, לאחר קודם בחוק ההסדרים האחרון, הגיש אתמול (ד') לשר האוצר את המלצותיו, לאחר שאלו היו אמורות להיות מוגשות בחודש שעבר. על פי ההמלצות, יופחתו דמי הביטוח הלאומי שנדרשים מרבית העצמאים לשלם, ובמקביל יחויבו להפריש לחיסכון פנסיוני כך שהיו זכאים לדמי אבטלה - מתוך החיסכון שצברו.

 

במנגנון דמי האבטלה שהוצע, נקבע כי שני שלישים מההפקדה מיועד לפנסיה ואילו השליש הנוסף יהווה רכיב ייעודי שימש כדמי אבטלה. דמי הביטוח הלאומי לעצמאים יופחתו ב-0.5% ולמשתכרים מתחת ל-60% מהשכר הממוצע במשק הפחתה של 0.25% נוספים. עוד הומלץ להפחית את שיעור ההפרשה של עצמאים במדרגה התחתונה ב-3.1% ובמקביל להעלות את שיעור ההפרשה למדרגת השכר העליונה ב-2.1% במטרה להגביר את הפרוגרסיביות של דמי הביטוח הלאומי והשוות אותם לאלו של שכירים.

 

על מנת לתמרץ את המהלך, הוצע להגדיל את הטבות המס בהפקדות לפנסיה. כך, תגדל הטבת המס לזיכוי בהפקדה לפנסיה בשיעור של 0.5%, מ-%5 ל-5.5%, בכפוף לכך שהפרט לא ניצל כלל את הטבת המס לרכישת ביטוח אובדן כושר עבודה.

 

כלל המהלך צפוי להקטין את הכנסות המדינה ב-200 מיליון שקל.

 

על מנת שעצמאי יוכל להיות מוגדר כ"מובטל" עליו לקבל על כך אישור ממס הכנסה ומע"מ כי העסק שלו כבר לא פעיל, ובתנאי שהפריש לקרן הפנסיה שלו במשך שנתיים משלוש השנים האחרונות.

 

שר האוצר קיבל את ההמלצות, אשר נדרש נדרש הליך חקיקה על מנת שיכנסו לתוקף.

 

שר האוצר מסר: "לאחר שנים רבות בהן הנושא נידון ללא פתרון, משרד האוצר דואג כי גם ציבור העצמאים בישראל שלא נכלל בחוק פנסיה חובה, ייהנה מזכויות סוציאליות בסיסיות ורשת ביטחון הכוללות חיסכון לפנסיה ופתרון בתקופות של אבטלה".

 

בנוסף לו מסר נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי: "לראשונה מקבל האוצר את הצעתנו, לאפשר לעצמאיים להפקיד כספים לטובת פיצויים אותם יוכלו למשוך בסכום הוני פטור ממס בעת סגירת עסק או הגעה לגיל פרישה, בדיוק כמו עמיתיהם השכירים. עצמאים עדיין מקופחים מאוד בכל הקשור להשוואת התנאים הסוציאליים. יש להמשיך את הדרך בה הולך שר האוצר ולהשוות לחלוטין את ההגנות והתנאים הסוציאליים של העובדים העצמאיים לאלו של השכירים״.

 

כמו כן מסר נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאיים והעסקים בישראל, עו"ד רועי כהן: "אנו דואגים היום שהעצמאים החלשים יזכו לפנסיה בעת פרישתם מעבודה 90% מציבור העצמאים יזכו להפחתה בנטל המס בביטוח לאומי וכולם ייהנו לראשונה מפיצויים פטורים ממס כמו השכירים במשק. דאגנו לכך שגם העצמאים בישראל יזדקנו בכבוד".

 

מנגד, ארגון "עצמאים עושים שינוי", אשר מוביל מאבק עבור שיפור התנאים של העצמאים בארץ בשנים האחרונות, הביע ביקורת על המהלך וטען המלצות הצוות כלל לא יסייעו לעצמאים, ומאחר והתקרה להפקדות היא עד ל9,500 שקל בחודש הם מעריכים כי קצבת הפנסיה תעמוד על 3000 שקל בחודש לעצמאים. בנוסף, בעוד שלשכיר יש תמריץ להפריש לפנסיה- שכן גם המעסיק שלו מפריש עבורו כנגד זה, בהמלצות אין תמריץ לחסוך לטווח הרחוק.

 

מימין ח"כ רועי פולקמן סגנית הממונה על התקציבים שירה גרינברג מנכ"ל האוצר שי באב"ד שר האוצר משה כחלון נשיא להב  רועי כהן ח"כ אלי כהן נשיא לשכת יועצי המס ירון גינדי הממונה על שוק ההון דורית סלינגר מימין ח"כ רועי פולקמן סגנית הממונה על התקציבים שירה גרינברג מנכ"ל האוצר שי באב"ד שר האוצר משה כחלון נשיא להב רועי כהן ח"כ אלי כהן נשיא לשכת יועצי המס ירון גינדי הממונה על שוק ההון דורית סלינגר צילום: דובר האוצר

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x