מבקר המדינה חושף: 90% מהחוב בהוצאה לפועל - ריביות ושכר טרחה
נציג מבקר המדינה חשף בדיון בכנסת נתון מדהים לפיו מתוך סך חוב של 650 מיליארד שקל רק עשירית הוא החוב המקורי והוסיף: "יש פוטנציאל לאלפי טעויות נוספות. דרוש בדק בית"
סך החוב שרשום בהוצאה לפועל ב-750 אלף תיקים היא 650 מיליארד שקל, כאשר רק עשירית ממנו הוא החוב המקורי. כלומר, 585 מיליארד שקל מהחוב הכללי - 90% - הם למעשה חוב שנוצר כתוצאה מהכנסת שכר הטרחה של עורכי הדין וריבית דריבית שנגבית מהחייבים.
- דו"ח המבקר על ההוצאה לפועל: איפה העזרה לצאת מהבור
- כך הפך חוב משכנתא של 40 אלף שקל בתוך חצי שנה ל-2 מיליון שקל
המספרים המדהימים הללו מאחורי החובות של הציבור בהוצאה לפועל, נחשפו בדיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת ע"י נציג מבקר המדינה.
מכאן אפשר להבין איך טעות כלכלית אחת או חוסר מזל כתוצאה מפיטורין או מחלה, שמביאה לפתיחת תיק בהוצאה לפועל, יכולה לדרדר כמעט כל אחד מהציבור לחיים של עוני בשל החזר חובות כבד ותמידי.
הדיון נערך ביוזמת ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), המשמשת כיו"ר הוועדה ולכן יכלה לכנס את הועדה למרות הפגרה. זאת לאחר שלפני החג פרסם מבקר המדינה דוח מיוחד וחמור על ליקויים קשים בפעילות ההוצאה לפועל.
בין השאר מצא המבקר כי 40% מהתיקים שנבדקו על ידו נפתחו עם ליקויים שונים, בין השאר ליקויים שגרמו לגידול בחוב כמו תאריך פתיחה לא נכון, ריביות מוטעות ועוד.
במקרה אחד מתאר המבקר איך חוב של 40 אלף שקל לאחד הבנקים גדל תוך חצי שנה לחוב של 2.3 מיליון שקל עקב רישום מוטעה של ריבית בשיעור של 10,000% בשנה. בדיקה נוספת של המבקר גילתה כ-175 אלף תיקים נוספים של חובות תושבים לרשויות מקומיות התגלו טעויות בריביות.
נציג משרד המבקר, יובל חיו, הוסיף בדיון כי "יש פוטנציאל לטעויות באלפי תיקים נוספים בהוצאה לפועל. זה דורש בדק בית רציני ועריכת רפורמה יסודית במדיניות הבסיסית של תפיסת האחריות והבקרה על ההוצאה לפועל".
ח"כ אלהרר אמרה כי היא מבקשת ממשרד המשפטים לקבוע מועד לקידום חוק שירות נתוני אשראי, שאמור לשנות לפחות חלק מהריביות שנגבות על הלוואות ועל החוב. אבל לדברי אלהרר המשמעות היא שלגבי החייבים הקיימים מדובר על עוד שנתיים של צבירת חובות עד שהחוק החדש ייכנס לפועל. לדבריה, "הבעיה הגדולה היא ש-92% מהחייבים בהוצאה לפועל לא מיוצגים על ידי עורכי דין. לכן צריך להנגיש את המידע ולעשות ביקורת דקדקנית".
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) הוסיף כי "בקרב השכבות החלשות ישנה תחושה שאם נקלעת להוצאה לפועל זה בור שממנו לא תוכל להיחלץ".
מנהל רשות האכיפה והגבייה, תומר מוסקוביץ', אמר כי "התחתלנו ליישם מערכות בקרה במערכת המחשב" אך גם הודה כי חלק גדול מהטפסים בהוצאה לפועל "לא כתובים בעברית אלא בעורך-דינית. אנחנו פועלים לשנות זאת בימים אלו. דו"ח הביקורת הוא בראש ובראשונה כלי ניהולי . רשות האכיפה והגבייה פעלה נמרצות לתיקון הליקויים וחיזקה את מערך הבקרה על פתיחת התיקים בהוצאה לפועל".