$
בורסת ת"א

התייעלות בדיסקונט: מאות עובדים יעזבו עד 2019

הבנק מקיים בימים אלו מגעים עם ועד העובדים כדי לגבש תוכנית התייעלות שתוגש למפקחת על הבנקים; 1,000 עובדים צפויים לעזוב את בנק לאומי

רעות שפיגלמן 18:4225.05.16

תוכנית החומש להתייעלות של בנק לאומי שהוגשה כטיוטה לפיקוח על הבנקים במסגרתה צפויים כ-1,000 עובדים לעזוב את הבנק בשנה הקרובה, היא ככל הנראה רק קצה הקרחון. גם בנק דיסקונט, בניהולה של לילך אשר-טופילסקי, נמצא בימים אלו במגעים עם ועד העובדים כדי לגבש תוכנית התייעלות שתוגש אף היא למפקחת על הבנקים, חדוה בר. טרם ידוע מה יהיה המספר המדויק של העובדים שיעזבו את דיסקונט במסגרת פרישה מוקדמת מרצון - ואולם לפי ההערכות, מדובר במאות עד שנת 2019. ללא קשר לתוכנית ההתייעלות הזו, כ-400 עובדים צפויים לסיים העסקתם בבנק בשנים הקרובות כתוצאה מפרישה טבעית.

  

בר פרסמה בדצמבר האחרון דרישה מהבנקים להגיש לראשונה לפיקוח תוכניות התייעלות רב שנתיות. תוכניות שיאושרו ויעמדו ביעדים יזכו להקלות על פני כמה שנים ולכן התשואה על ההון והעמידה ביעד הלימות ההון לא יפגעו. זאת כתוצאה מהכבדה של עלויות פרישה מרצון שכוללות לעתים גם פיצויים מוגדלים של 250% לעובדים שמוכנים לפרוש טרם הגיעם לגיל פנסיה כחוק.

 

הבנצ'מרק (מבחן הביצועים) הוא יחס יעילות של 60% בהתאם לממוצע של 150 בנקים בין השנים 2014-2012. הבנק שעומד ביחס זה כיום הוא מזרחי טפחות והבנק שמתקרב אליו הוא בנק הפועלים.

סניף של בנק דיסקונט בירושלים סניף של בנק דיסקונט בירושלים צילום: עמית שאבי

 

המפקחת ציינה בעת פרסום הדרישה, כי רק בנקים שיגישו תוכניות התייעלות רב שנתיות שיאושרו עד לסוף 2016, יזכו להקלות. לכן צפוי שבנק לאומי, הבנק הבינלאומי ובנק דיסקונט הם הבנקים שצפויים להגיש תוכניות התייעלות משמעותיות למפקחת בחחודשים הקרובים.

 

​חשוב לציין שהבינלאומי אומנם נדרש להתייעל אך ההקלות ההוניות שמציעה המפקחת לא מפתות אותו שכן הוא כבר עומד ביעד הלימות ההון שהציב לו הפיקוח. בהיבט ההתייעלות הבנק ביצע בשנה שעברה איחוד מטות של בנק פאג"י ויו בנק וכ-260 עובדים התייתרו. כל עוד לא תהיה החמרה מצד הפיקוח בדרישות ההתייעלות לא צפוי כי הבנק יבחר לעשות זאת באמצעות תוכנית חומש להתייעלות.

 

מנכ"לית דיסקונט התייחסה לנושא הפרישה מרצון בעקיפין במסיבת העיתונאים שהתקיימה בפברואר השנה, אחרי פרסום הדוחות השנתיים של 2015 ואמרה כי הבנק זקוק לתוכנית התייעלות נוספת בהיקף של כמה מאות עובדים נוסף על התוכניות הקיימות.

 

באוגוסט 2014 פרסם דיסקונט את התוכנית האסטרטגית החמש שנתית שלו. הבנק הודיע כי בתקופה זו, 2019-2014, יקטין את מצבת העובדים ב-1,000 איש בקבוצת דיסקונט. זמן קצר לאחר פרסום זה, הודיע הבנק על תוכנית פרישה מרצון. התוכנית תוכננה ל 250 איש מהבנק עצמו ללא חברות בנות. בפועל התוכנית הורחבה ופרשו כבר כ-400 עובדים מהבנק.  

 

יחס היעילות של דיסקונט הוא מבין הגרועים במערכת ועומד על 77% לסוף הרבעון הראשון השנה. למרות שעל הנייר יחס היעילות השתפר בין 2014 ל-2015 וירד מרמה של מעל 80% לרמות 77% הרי שאם מנטרלים מכירה של חלק משלוחות של הבנק בחו"ל שביצע הבנק ושילם עקב כך גם פיצויים לעובדי הפעילויות שנמכרו הרי שמעשית יחס היעילות כבר מזגזג בשלוש השנים האחרונות בטווח של בין 77% ל-78%.

  

דיסקונט, כחלק ממאמצי הבנק להתייעלות ולהתאמתו לעולם הדיגיטל שדורש פחות תשומות של הון אנושי הודיע הבנק במקביל לפרסום הדוחות ביום חמישי האחרון על הקמתו של אגף חדש דיגיטל - בדומה למהלכים דומים שביצעו בשנים קודמות בנק הפועלים ובנק לאומי. בראש האגף יעמוד אריק פרישמן. הבנק גם החליט על שינוי מבני במסגרתו יצומצמו מספר החטיבות בבנק. החטיבה לנכסי לקוחות, אותה ניהל אבי לוי, תפוצל, ויחידותיה יוכפפו לחטיבות הבנק השונות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x