פתרון חברת החשמל לעודפי הגז: עדכון תחזית הביקוש בשנית
חברת החשמל מחפשת כבר חודשים דרך להתמודד עם עודפי הגז שרכשה, תחת איום בקנסות מרשות ההגבלים ואיסור שימוש בגז העודף מצד האוצר. כעת הוחלט לעדכן את תחזיות הביקוש בהתאם לכמות שנרכשה, בפעם השנייה בארבעה חודשים
חברת החשמל בוחנת בימים אלה אפשרות לעדכן בשנית את תחזיות הביקוש שלה לגז טבעי, אחרי שכבר עדכנה אותן במרץ האחרון. העדכון הוא מעין טריק שמפעילה החברה כדי להתמודד עם עודפי גז שהצטברו אצלה בשנתיים האחרונות.
- חברת החשמל פועלת לדחיית פינוי רדינג
- בזכות הקטנת הפרשות לפנסיה: רווח נקי של 615 מיליון שקל לחברת החשמל
- הפסד חברת החשמל בביהמ"ש עשוי להניב לבכיריה בונוסים
החברה היתה אמורה לעבור לשימוש מוגבר בגז — לפי הוראות שקיבלה ממשרד האנרגיה — כבר במרץ, אבל אז הורה לה משרד האוצר לעצור את השימוש, משום שזיהה פער של 1.8 מיליארד שקל בין הגז שרכשה החברה לבין הגז שהיה דרוש לה בפועל. מבחינת האוצר, חברת החשמל רכשה יותר מדי גז ביחס לצורך שלה, וכך בעצם מונעת שימוש בו מגורמים אחרים במשק. רשות ההגבלים העסקיים אף איימה לקנוס אותה אם תרכוש גז עודף.
כדי שיתאפשר לחברת החשמל לעשות שימוש בגז שרכשה, הורה לה משרד האנרגיה להגביר את השימוש בגז, והחברה בתורה עדכנה את תחזיות הביקוש כלפי מעלה — בדיוק אותו מהלך שהיא מבקשת לעשות כעת.
בחודש יוני יתקיים עדכון תחזית הביקוש בפעם השנייה, כניסיון להתאימו להיצע וכדי שיהיה ניתן לדווח עליו בדו"ח של הרבעון השני של 2016.
משרד האנרגיה מציל את חברת החשמל פעמיים
משרד האנרגיה נחלץ לעזרת חברת החשמל כשנתקעה בין הפטיש לסדן. בסוף 2015 הוא הורה לה להגדיל את השימוש בגז על חשבון פחם בכ־15% ובתחילת מאי הורה לה להגדיל את השימוש בגז על חשבון הפחם בשנית, בעוד 5% (סה"כ גידול של 20% לעומת 2015 — ל"ג) לקראת 2017.
התירוץ הרשמי שמשרד האנרגיה נתן להוראה הזו הוא צמצום זיהום האוויר שמקורו בפחם, אולם ל"כלכליסט" נודע שחברת החשמל ניהלה שיחות רבות עם משרד האנרגיה כדי שיציל אותה פעמיים — פעם אחת, מרכישת גז שאין לה בו צורך ופעם שניה מחרב רשות ההגבלים העסקיים שאיימה עליה בקנס או בסנקציות אם רכשה גז שלא לצורך. לכן, משרד האנרגיה דרש מחברת החשמל להשתמש ביותר גז וכך יצומצמו העודפים.
חוזה עקום עם חובת תשלום שאושר בידי ארבעה גופים
חברת החשמל חתמה באמצע 2012 על חוזה גז גדול במשק. החוזה נחתם מול שותפות תמר והיקפו כ־20–16 מיליארד דולר ל־15 שנה. החוזה נחתם עם מנגנון תמחור עקום, שכלל רכישה במחיר בסיס של 5.04 דולר ליחידת אנרגיה (לעומת מחיר של כ־4.5 דולר במהלך המו"מ בין הצדדים), הצמדה אוטומטית למדד המחירים לצרכן האמריקאי (CPI) ותוספת אוטומטית של 1% למחיר בכל אחת משמונה שנות החוזה הראשונות שלו.
לפי דו"חות חברת החשמל, החוזה אושר לא פחות מארבע פעמים על ידי רשות החשמל, רשות ההגבלים, רשות החברות וממשלת ישראל, אף שהיו בידי המדינה נתונים המעידים על כך שהמחיר מופקע. התוצאה: חברת החשמל חתומה על חוזה שרק מתייקר, בעוד המתחרות שלה הצמידו את מחיר הגז שלהן לתעריף החשמל.
למרות הבעיות בחוזה, מתווה הגז הממשלתי לא נגע בו והשאיר את הכשלים בו כפי שהם. עדכון החוזה היה יכול להפחית את מחיר הגז ואת תעריף החשמל, אך באפריל 2015 דיווחה חברת החשמל כי היא רוכשת עוד גז מ"תמר". מדובר על מימוש אופציה שעוגנה בחוזה המקורי, שאמור להגדיל את רכש הגז מ־3.5 מיליארד מ"ק כיום לכ־5 מיליארד מ"ק לאחר המימוש.
החוזה, שעליו חתמה חברת החשמל מול שותפות תמר, הוא בשיטת TAKE OR PAY, כלומר, גם אם החברה לא תשתמש בגז בפועל — היא מחויבת לשלם על כ־80% מהכמות.
מחברת החשמל נמסר בתגובה שחלון הזמנים לעדכון שותפות תמר למשיכת הגז החדש הוארך עד ל־30 ביוני ויופיע בדיווחי החברה והם מודים לביצוע עדכונים שוטפים בסל הדלקים בהתאם למצב משק החשמל. תחזית ייצור החשמל תישאר ללא שינוי.