חברת החשמל פועלת לדחיית פינוי רדינג
החברה מקדמת תוכנית להכפלת כוח הייצור של התחנה כדי לבלום את החלטת קבינט הדיור לפנות אותה עד 2021. העירייה עוד לא התחילה לתכנן את השטח
בעוד המדינה מנסה לצמצם את פעילותה ושטחה של תחנת הכוח רדינג בצפון תל אביב, חברת החשמל פועלת בימים האחרונים לאשר תוכניות להכפלת כושר הייצור של תחנת הכוח, מ־428 מגה־ואט לכ־900 מגה־ואט.
- בזכות הקטנת הפרשות לפנסיה: רווח נקי של 615 מיליון שקל לחברת החשמל
- דיווח: ישראל ומצרים בדרך לסיכום על פיצוי של כ-865 מיליון דולר לחברת החשמל
- יפתח רון טל ימשיך לקדנציה נוספת בתפקיד יו"ר חברת החשמל
חברת החשמל מזדרזת לאשר את התוכניות במשרד האנרגיה, מכיוון שבמרץ אישר קבינט הדיור את תוכנית המתאר לרדינג, ולפיה עד 1 בינואר 2021 — עוד ארבע שנים וחצי בלבד — תפנה חברת החשמל כ־70% משטח תחנת הכוח והיא תפסיק לפעול. בחברה חוששים מאובדן כושר ייצור ומעלויות נוספות. באופן מוזר, עיריית תל אביב לא התחילה בתכנון השטח, ומתגובתה ניתן ללמוד כי היא אינה ממהרת להתעקש על קבלת השטח האיכותי, המקשר בין הנמל הפופולרי לפארק הירקון.
בדו"ח הרבעוני של חברת החשמל, שפורסם ביום חמישי האחרון בלילה, שורבבה הערה ולפיה "ב־7 במרס 2016 התקבלה החלטה של ועדת השרים לענייני תכנון, בניה מקרקעין ודיור ("קבינט הדיור" — ל"ג) בדבר אישור תוכנית מתאר ארצית תמ"א 10/א/3 תחנת הכוח תל אביב רדינג, וביום 24 במאי 2016 האישור פורסם ברשומות", כאשר "התוכנית קובעת את השטחים לתחנת הכוח, מתקני הייצור והשירות להפעלתה עד לתאריך 1 בינואר 2021. בתום מועד זה, לכאורה, אמורה תחנת הכוח להפסיק לפעול".
תחנת הכוח הוותיקה פועלת כיום על גז. היא משתרעת על 800 דונם ואחראית ל־3% מכושר הייצור של חברת החשמל. הדו"ח מזהיר מהשלכות הפסקת העבודה ברדינג, בגלל ההשלכות של פינוי מערך הייצור והכשרת הקרקע. בדו"ח נכתב כי לאישור התמ"א "עלולות להיות משמעויות כלכליות מהותיות על החברה: הוצאות כספיות הקשורות לבינוי חליפי, פינויים ושימור מבנים; פגיעה בערך המקרקעין והפקעת מקרקעין שלא ידוע אם החברה תפוצה עליו; ועלויות סביבתיות נוספות".
בחברה בוחנים שתי אפשרויות להתמודד עם ההחלטה. הראשונה היא לדחות את "רוע הגזירה", ולפעול מול המועצה הארצית לתכנון ובנייה כדי לדחות את מועד הפינוי בחמש שנים ל־2026.
הרעיון השני הוא לבטל את הפינוי, להחליף את הציוד המיושן בטורבינות חדשות, ולהכפיל את כוח הייצור של התחנה עד לכ־900 מגה־ואט. לפי חברת החשמל, התחנה חיונית לאספקת החשמל למטרופולין תל אביב, והזזה שלה תגרום להוצאות ולנזק.
עם זאת, גורמים בחברה מודים שמדובר בנכס מהמשובחים בתל אביב בגלל מיקומו ובגלל הנכסים ההיסטוריים שהחברה תרצה להשאיר בידיה.
התוכנית להפסקת הייצור ברדינג והעברת 550 דונם משטחה לטובת שטחי ציבור מקודמת מאז 2004. היא אושרה במועצה הארצית לתכנון ובנייה ב־2007, ונמצאת כיום בוועדה לשמירת הסביבה החופית (ולחו"ף). לפי התוכנית, במקום אפשר יהיה להקים פארק חופי, טיילת ואולמות, ולבטל את מאגרי הדלק הגדולים שמסביב לתחנה.
חברת החשמל סירבה להתייחס לנושא. מעיריית תל אביב נמסר כי "המסמך שאושר הוא תוכנית מתאר ארצית המתייחסת להמשך פעילות תחנת הכוח רדינג. מדובר במהלך מורכב הן מבחינה לוגיסטית והן מבחינה נכסית". גורמים בעירייה הוסיפו שמשום שההחלטה אינה נוגעת לעירייה ובשל מועדי הפינוי הרחוקים, טרם החל הליך תכנוני לקרקעות שיפונו, והוא יחל רק כשתהיה ודאות לגבי פינוי השטחים.