$
בארץ

משרדי הממשלה לירושלים

תוכנית החומש לירושלים, שצפויה לקבל היום את אישור הממשלה ושבמסגרתה יועברו לעיר 850 מיליון שקל, מיותרת לחלוטין. אותו סכום היה נוסף להכנסות העירייה אם הממשלה היתה פשוט מצייתת לחוק – ומעבירה לעיר הבירה את המשרדים שלה

עמרי מילמן 08:0402.06.16

תוכנית החומש לירושלים, שצפויה לקבל היום את אישור הממשלה ושבמסגרתה יועברו לעיר 850 מיליון שקל, מיותרת לחלוטין. אותו סכום היה נוסף להכנסות העירייה אם הממשלה היתה פשוט מצייתת לחוק – ומעבירה לעיר הבירה את המשרדים שלה

 

תוכנית החומש לירושלים בהיקף 850 מיליון שקל שצפויה לקבל את אישור הממשלה היום, היתה יכולה להיחסך לגמרי לו היתה מעבירה את כל משרדי הממשלה לעיר. נראה שאם הממשלה היתה עומדת במטרות של עצמה היא לא היתה מנסה לגרד באוזן ימין עם יד שמאל.

 

על פי מחקר שנעשה עבור תנועת התעוררות בירושלים, אם כל משרדי הממשלה היו עוברים לעיר, היו נכנסים לה יותר מ־45 מיליון שקל בשנה, רק מתשלום הארנונה. הוצאות העובדים בעיר היו מזרימות לכיסה עוד כ־115 מיליון שקל בשנה (תחת הנחה שמרנית למדי שרק 60% מהעובדים יתגוררו בירושלים, בעוד היתר יגורו מחוצה לה). אם נכפיל זאת בחמש שנים לפי תוכנית החומש, ירושלים תכניס 800 מיליון שקל.

 

לפי חוק, משרדי ממשלה מחויבים לשבת בירושלים, למרות שהם לא זוכים להנחה גדולה בארנונה כפי שמקובל בערים אחרות, כחלק מסיוע הממשלה לעיר. כתוצאה מעלויות הארנונה הגבוהות, רבים מהם מבקשים שלא לפעול מירושלים. לא מדובר בעוול היסטורי משום שרק בתקופה האחרונה החליטה הממשלה על הקמת המיזם לקידום חדשנות במתן שירותים דיגיטליים לאזרח הנקרא ישראל דיגיטלית דווקא בתל אביב, מתוך תפיסה כי בה עיקר ההייטק.

 

ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים צילום: אוהד צויגנברג

 

אך מבלי שהיא מתכוונת לכך, המדינה שולחת יחד עם משרדי הממשלה לערים אחרות תקציב ישיר למימון תחומים שונים. בנוסף, לנוכחותם של משרדי הממשלה בירושלים יש ערך מעבר לעוד שקל לקופה ולאמירה הברורה שירושלים היא בירת המדינה: המשרדים מוסיפים אוכלוסיה חזקה לעיר, עם עבודה יציבה ושכר גבוה. עבור אחת הערים העניות בארץ, זה לא עניין מבוטל כלל, בעוד שלפי נתוני הצעה של תוכנית החומש 61% מכלל העוזבים הם בעלי השכלה אקדמאית.

 

בדברי ההסבר להצעת המחליטים, שהוגשה על ידי משרד ירושלים ומורשת, מצויין כי תוכנית החומש גובשה על ידי עיריית ירושלים והרשות לפיתוח ירושלים. אולם, כשהכריזו עליה השר לירושלים ולמורשת זאב אלקין ושר האוצר משה כחלון, לא היה איזכור לעירייה ירושלים ולא ניר ברקת העומד בראשה ואף נאמר שהרשות לפיתוח ירושלים תנהל אותה. סביר להניח שהסיבה היא קרב האגו בין ברקת לכחלון בנובמבר האחרון, כשראש העיר פתח חזית נגד שר האוצר במטרה להכפיל את מענק העירייה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x