השנה שבה הזיהום עצר
פליטת הפחמן צמחה בשנה שעברה ב־0.1% בלבד
פליטות הפחמן צמחו ב־0.1% בלבד בשנה שעברה, כך עולה מנתוני חברת האנרגיה BP, שפרסמה דו"ח שנתי על צריכת האנרגיה הגלובלית ועל רמת זיהום האוויר הנגרם ממנה. הנתונים, שנמדדת ביחידות פחמן דו־חמצני, מצביעים למעשה על עצירה דרמטית של המגמה שמחריפה באופן קבוע מדי שנה. למעשה, פרט לשנת 2009, אז ירדה רמת פליטות הפחמן בגלל המשבר הכלכלי העולמי, מדובר בנתון הנמוך ביותר זה 25 שנים. בעצם, מדינות העולם עדיין מזהמות מאוד, אבל צמיחת הזיהום נעצרה ב־2015.
ענקית האנרגיה הסבירה את הנתון המפתיע בירידה בשימוש בפחם, שמהווה עדיין את אחד הדלקים המזהמים ביותר שנמצאים בשימוש כיום, ועלייה במיזמים של התייעלות אנרגטית לצד ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים כמו רוח או שמש.
1. סין משנה כיוון
מזניקה את השימוש באנרגיה סולארית
לעצירת מגמת הזיהום אחראית בעיקר סין, שב־20 השנה האחרונות היתה ידועה כצרכנית כבדה של פחם. המדינה הזו, ששמה נקשר עם ייצור רמות גבוהות של זיהום אוויר, עקפה ב־2015 את ארצות הברית ואת גרמניה והפכה ליצרנית האנרגיה הסולרית הגדולה בעולם.
בארצות הברית חלה צמיחה של 19.7% בייצור אנרגיה מתחדשת, ובגרמניה חלה עלייה של 10.9%. בסין לעומת זאת, חלה עלייה של 70% בכושר ייצור החשמל של אנרגיה סולארית. ברמה העולמית כושר הייצור הזה עלה ב־32.6%, וייצור אנרגיה מרוח עלה ב־17.4%.
2. ירידה לצורך עלייה
חוששים שעצירת מגמת הזיהום זמנית
אף שמגמת זיהום האוויר נעצרה ב־2015, ספנסר דייל, הכלכלן הראשי של BP, טוען שייתכן כי מדובר בשיפור זמני בלבד: "חלק מהירידה מיוחס לגורמים בעלי השפעה מחזורית, בפרט התכווצות בפעילות כמה מגזרים בכלכלה הסינית שהם צרכנים גדולים של אנרגיה. ספק אם מגמה זו תחזור בשנים הבאות, ואף ייתכן כי היא תתהפך".
מנגד, התבססותם של פתרונות אנרגיה מתחדשת ויישום הסכמי האקלים שנחתמו בפריז בין מדינות העולם להפחתת רמות הזיהום ימשיכו ללחוץ לכיוון של הפחתה בהיקף פליטות הפחמן.
3. מוותרים על פחם
הצריכה ירדה למרות צניחה במחיר
צריכת הפחם הגלובלית ב־2015 ירדה ב־1.8%, למרות נפילה של 20% באותה תקופה במחירי הפחם. אחד הגורמים לכך הוא הסבה של תחנות כוח רבות בארצות הברית מפחם לגז טבעי.
גם שינויים בעולם הצריכה הפרטי עשויים להביא לירידה משמעותית בפליטות. איקאה למשל החלה לאחרונה למכור פאנלים סולריים בחנויות שלה, מהלך שמנגיש את הטכנולוגיה למשקי בית רבים.
גם המעבר לרכבים חשמליים ולצרכנות מקומית עשוי להקטין את פליטות הפחמן במדינות המערב.
4. עלייה בצריכת הנפט
הירידה במחיר הנפט עשתה את שלה
רמז לאפשרות שהקיפאון בפליטת הפחמן עלול להיות זמני הוא עלייה של 1.9% בצריכת הנפט הגלובלית בשנת 2015. מדובר בשיעור עלייה כפול לעומת הממוצע בעשור האחרון, ומקורו כנראה בירידה הדרמטית במחיר הנפט בשנה שעברה.
העלייה בצריכת הנפט חלה דווקא במדינות ה־OECD, שאמורות לחתור להגברת ייצור האנרגיות המתחדשות. העלייה בצריכת הנפט במדינות אלה עמדה על 1.1%, לעומת ירידה ממוצעת של 1.1% בצריכת הנפט השנתית ב־OECD בעשור האחרון.