חוק ההסדרים: בוטל הסעיף המגביל עבודת מנהלי מחלקות בבתי חולים
אתמול הכריזה ההסתדרות הרפואית על סכסוך עבודה בגין הסעיף, שמגביל מנהלי מחלקות לעבוד במערכת הציבורית בלבד - עקב חשש כי יפגע בתנאי הרופאים
סעיף מחוק ההסדרים שהיה הסיבה המרכזית להחלטת ההסתדרות הרפואית (הר"י) להכריז אתמול על סכסוך עבודה הוצא מהטיוטה האחרונה שלו שהגיעה לידי "כלכליסט". מדובר בסעיף המגביל מנהלי מחלקות לעבוד במערכת הציבורית בלבד. במקום שבו הופיע הסעיף, נכתב בטיוטה כי "מיקוד עבודת המנהלים במערכת הבריאות הציבורית בלבד – יופץ בנפרד".
נכון להיום, עובדי מחלקות בבתי החולים הציבוריים נוהגים לחלק את זמנם בין המחלקות לבין פרקטיקה פרטית שמניבה להם שכר גבוה, כשלפי הטיוטה הקודמת, הדבר נעשה לפעמים על חשבון עבודתם בבתי החולים. בתחילה הסכימו במשרד הבריאות למהלך שהוצג כחלק מחבילה משותפת ביחד עם הגדלת סל הבריאות ב-550 מיליון שקלים בשנה הבאה, אולם כשברקע הופעל לחץ כבד מצד ההסתדרות הרפואית - והחשש שהחלטה שכזו תפגע בתנאי הרופאים – הוחלט להסיר את הסעיף לעת עתה וככל הנראה לבצע "חשיבה מחודשת".
הסעיף המדובר, חשוב לציין, עשוי לחזור לגרסה הסופית של החוק, אך כבר עתה מעריכים גורמים במערכת כי הוא לא יכלול בתוכו רכיב מרכזי, שהיווה איום גדול בעבור ההסתדרות הרפואית: בטיוטה הראשונה של חוק ההסדרים צוין כי אם המגעים עם הרופאים לא יובילו להבנות בנוגע להגבלת מנהלי המחלקות – בכוונתם לקדם חקיקה בנושא. המשמעות היא שבכל מקרה היתה מופעלת מגבלה על מנהלי המחלקות. כעת מסתמן שהרכיב הזה כבר לא ייכלל בנוסח העתידי.
אתמול שיגר יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן מכתב חריף לרופאים שבו טען כי ישנו עליהום על הרופאים. "השינויים אותם מבקש האוצר להעביר בממשלה, מהווים המשך ישיר של פגיעה בתדמית הרופא, ניסיון להוריד את ההשקעה בבריאות ואת זמינות הרופאים לטיפול בחולים, הן ברפואה הציבורית והן ברפואה הפרטית", כתב ד"ר אידלמן. "במסגרת הצעות אלו, מבקש האוצר לפגוע באמצעות חקיקה, בעקרונות יסוד ביחסי עבודה במדינת ישראל ובהסכמים הקיימים ולפעול בניגוד לפסיקת בית הדין לעבודה. למעשה מנסים לשנות מיסודה את מערכת הבריאות ואת היחסים בין המטופלים לרופאים".
עוד כתב ד"ר אידלמן כי "על פי 'העולם החדש', מי שיחליט על קליטת הרופאים הוא מנהל הכספים שיראה את המציאות דרך החור בגרוש בלבד, ולא יהיה מחויב לתוספת תקנים, לא להפחתת העומס, לא למתן תנומות ולא לקידום הרפואה ושיפור הטיפול בחולים". בהמשך מכתבו נקב ד"ר אידלמן בשורה של "גזירות" נוספות על הרופאים הכלולות בחוק ההסדרים דוגמת אופן העסקת רופאים בתאגידי הבריאות (גופים עסקיים הפועלים בתוך בתי החולים, ס"ק) והסנקציות המשמעתיות הצפויות למנהלי בתי חולים שיחרגו מהתקציב.