$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

שנתיים אחרי הזמן: מפעל פוליבה חובר לגז טבעי, 134 מפעלים עדיין מחכים

המפעל שמייבא ומשווק חומרים לאפייה, הוא אחד מתוך 25 מפעלים שחוברו עד היום לצנרת גז טבעי. התשתיות לחיבור הונחו כבר ב־2014, אבל המדינה עיכבה את אישורי הבטיחות

ליאור גוטמן 08:0722.08.16

מפעל פוליבה הנמצא ברמלה חובר אתמול סופית למערכת הולכת הגז הטבעי בישראל, זאת לאחר כשנתיים שבהן תשתיות ההולכה הגיעו עד סף המפעל אך לא הותקנו וחיכו שהמדינה תעביר לבעלים את כל אישורי הבטיחות. זאת משום שלמכון התקנים ולרשות הגז היה חשש בנוגע לבטיחות החיבור. מי שביצעה את הליך החיבור הסופי (הגזה) היא חברת סופר אן.ג'י (SUPER NG) בבעלות שווה של שפיר הנדסה וסופרגז.

 

פוליבה נחשבת לאחת החברות הגדולות בתחום המזון בישראל, העוסקת ביבוא ובשיווק חומרי גלם לענף האפייה. במפעל קיים פס ייצור של מעל אלף מוצרים שונים עם הספק של 5,000 טון, והוא מספק ל־1,700 לקוחות, כולל ליוניליוור. טרם הסבת המפעל לעבודה בגז טבעי הוא צרך כ־1,000 טונות מזוט בשנה, ובעקבות החיבור לגז הוא צפוי לצרוך כמיליון מ"ק גז טבעי בשנה.

 

זה חיבור מפעל שני במרכז בשבועות האחרונים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ביולי חובר מפעל המלט נשר שממוקם אף הוא ברמלה, ולפי התאחדות התעשיינים, לפני כשבועיים מפעל פלציב שבעמק שאן המייצר ומעבד פוליאתילן, החל לקבל גז טבעי דחוס במשאיות (CNG) כי הצנרת טרם הגיעה אליו.

 

חיבורי המפעלים האחרונים יוצאים לפועל כשנתיים לאחר סיום בניית צינור הגז הטבעי במרכז, המגיע לאורך של כ־40 ק"מ. עד היום הקימו חמשת הזכיינים הפעילים - סופר אן.ג'י מרכז, סופר אן.ג'י חדרה והעמקים, נגב גז טבעי, מרימון גליל עליון וגז טבעי דרום (קיים זכיין שישי בירושלים אך הוא טרם החל לעבוד) - כ־211 ק"מ צנרת הולכה.

 

קידוח גז טבעי קידוח גז טבעי צילום: יח"צ

 

היקף ההשקעות הגיע ל־305 מיליון שקל, ומתוך פוטנציאל של כ־1,000 מפעלים שיכולים להמיר את סל הדלקים שלהם ממזוט וסולר לגז טבעי, שמהם 134 חתמו על חוזה הסבה, רק 25 מהם חוברו. השאר נעים במבוכי הבירוקרטיה וחלקם מתלוננים על מחיר הגז הגבוה ממחיר המזוט, עקב צניחת מחיר הנפט בשנה האחרונה, מה שהופך את ההסבה לכאורה ללא כדאית.

 

אבל, במסגרת התקציב האחרון החליטו משרדי האוצר והאנרגיה להשקיע 360 מיליון שקל בהקמת תחנות דלק בגז טבעי ובסבסוד הולכת גז ללקוחות מרוחקים, וליצור כדאיות. מתוכם 150 מיליון שקל הושקעו בשדרוג ופריסת רשת החלוקה, 130 מיליון שקל בביטול העלות העודפת שמושתתת על מפעלים מרוחקים וכ־65 מיליון שקל המענקים להקמת תחנות תדלוק בגז טבעי. זו השקעה מאוחרת, משום שמכרזי החלוקה למפעלים פורסמו ב־2009, בעוד הגז הישראלי זורם למשק כבר מ־2004.

 

"משק הגז הטבעי בישראל זקוק לזריקת מרץ הן מצד המדינה והן מצד בעלי המפעלים שממתינים שנים ארוכות עם ההחלטה על הסבה לגז הטבעי", אומר מנכ"ל סופר אן.ג'י נתי גלבוע. "אנו מקווים כי המפעלים האחרונים המהווים כוח חלוץ, שצורכים יחד מאות מיליוני מ"ק גז טבעי בשנה, ימשכו אחריהם נוספים".

 

25 מפעלים - חוברו לגז טבעי מ־2009, אז פורסמו מכרזי החלוקה

134 חוזים חתומים - של מפעלים מחכים לחיבור לגז, מתוך פוטנציאל של אלף

305 מיליון שקל - הושקעו בחיבור המפעלים לגז במקום לסולר ולמזוט

211 ק"מ - אורכה של צנרת הולכת הגז למפעלים ברחבי הארץ

* מקור: משרד האנרגיה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x