ראיון כלכליסט
"מספנות ישראל תיאלץ לצמצם את הפעילות שלה"
מנכ"ל נמל חיפה מנדי זלצמן לא מפחד מהנמל החדש שייפתח בחיפה: "מאמין שנשרוד את התחרות", אבל מתכוון לטפל בניסיון של מספנות ישראל להגדיל את הפעילות על חשבונו למרות מכסה רגולטורית שהוקצבה לה
עד היום העיסוק המקצועי היומי של מנכ"ל נמל חיפה מנדי זלצמן היה בעיקר מול הוועדים והלקוחות. נמל חיפה הצטיין, לטענתו, בכל מדדי התפעול במהלך 2015 — הן בזמני פריקת האוניות והן בתפוקות לשעת עבודה.
אבל במהלך השנה שעברה נכנס הנמל לסחרחרת של מאבקי כוח פנימיים. חלקם בין יו"ר הדירקטוריון היוצא משה עברי סוקניק לזלצמן וחלקם בין זלצמן לארגון העובדים. התוצאה היא שזלצמן מצא את עצמו "רץ בין הטיפות" בניסיון לייצב נמל שעדיין רושם רווח נקי, אך בהשוואה לרווח הנקי של נמל אשדוד נמצא בירידה.
- חיפה: אושרה התוכנית שתהפוך את נמל חיפה לאזור תיירות
- נמל חיפה: נמלי ישראל מסרבת לשחרר שטח אחסון שמגיע לנו
- כץ נגד הנהלת נמל חיפה: "מי בנמל שלא יממש המדיניות - שיילך הביתה"
כל הדברים האלה התרחשו בזמן שהממשלה מיישמת החלטה ישנה ובונה נמל חדש במפרץ חיפה, שאמור להתחיל לפעול ב־2021.
זלצמן מודע לכך שהנמל החדש בחיפה הוא כבר עובדה מוגמרת. "גם הנמל שנבנה כיום באשדוד מתקדם, ולהבנתי סיום בנייתו תקדים את סיום בניית הנמל החדש במפרץ חיפה, הוא אומר. "החברה שתנהל אותו היא TIL ההולנדית וכפי שכבר למדתי, להנהלות הקווים הפועלים בין הנמלים בעולם אין נאמנות אוטומטית. זה לא ברור מאליו שנמל חיפה יפסיד קווים להודו וארה"ב — זה תלוי בנו ולכן אין מקום להרים ידיים כבר היום מעצם הקמת הנמלים החדשים.
הקמת הנמלים החדשים היא הזדמנות או איום?
"ברגע שיוספו נמלים חדשים שמציעים אותו שירות, ברור שצריך לדאוג שהשניים החדשים לא יהיו דואופול פרטי שיחליף דואופול ציבורי. אני מאוד מקווה שכשהנמל החדש ייפתח, נמל חיפה יהיה כבר בהליך של הפרטה".
צריך לדעתך בכלל חמישה נמלים בישראל: שניים בחיפה, שניים באשדוד ואחד באילת? זה לא גדול עלינו?
"אני לא מקבל החלטות ברמה הלאומית. אני רק יכול להגיד לך שב־2009, כשנה לפני שתהליך ההפרטה של הנמל היה אמור לצאת לדרך, ציידנו את מסוף הכרמל בציוד חדש בשווי 14 מיליון דולר.
"עם חתימת החוזים פניתי לוועדים ואמרתי להם שאנחנו חייבים להמשיך לשמור על האטרקטיביות של הנמל. הצעתי להם להביא שותף אסטרטגי שלא רק יביא כסף אלא גם עבודה, וביחד איתו לקנות את המניות שהמכרז התיר לעובדים לקנות בהנחה כחלק מתהליך הפרטת הנמל.
"הוועדים בתגובה אמרו לי שהמדינה תתנגד. פניתי לרשות החברות כדי לשנות את מתווה ההפרטה, אבל לצערי לא זכיתי לשיתוף פעולה מצד הוועדים. אני מניח שאילו ב־2010 היינו אוחזים בשותף אסטרטגי שהיינו בונים איתו את המסופים החדשים, עם התחייבות לשנות את התרבות הארגונית, זה היה מייתר את הבנייה של הנמל החדש". מאחר ולא היה פתרון אחר אז בונים היום שני נמלים. התפקיד שלנו הוא להתכנס להחלטות הממשלתיות ולא להיות עסוקים בהגיגים. אנחנו אחרי זה, וכל בוקר אני רואה את הבניה מחוץ לחלון".
לעצור את מספנות ישראל
אחת התופעות המדהימות שהתרחשו השנה היא העלייה שרשמה חברת מספנות ישראל בטיפול במטענים. החברה הופרטה לקבוצת שמלצר־פוגל בשנות התשעים עם תנאי בסיסי — שנפח הטיפול במטענים שהחברה מספקת לא יעבור את רף ה־5% מכלל המטענים בישראל. לאחרונה חצתה החברה את הרף, והיא אף מתקרבת לנתח שוק של 6%.
"בימים הקרובים נפנה לרגולטור בנושא. הם ייאלצו לצמצם פעילות", אומר זלצמן, אך עד שזה יקרה העובדים מרגישים שהעבודה בורחת להם מתחת לידיים וחלקם מנסה לתקוע מקלות בגלגלי הרפורמה. ועדי העובדים דרשו לדוגמה חסינות לדור ב'.
"כל העובדים יהיו חשופים יחד לאותה תחרות שתפרוץ בשנים הקרובות. מישהו בהסתדרות מצא לנכון לתעל בעיקר את הרצונות של דור ב'.האתגר הוא של כולנו והוא לא מבדיל בין דור לדור", הוא אומר..
אז איפה יהיה הנמל עוד עשר שנים?
"אם נעשה קולות של קוזאק נגזל ונייגע את הממשלה בלהשיג תמורות כספיות, האופטימיות שלי תיסדק. העובדים צריכים להבין שהנמלים החדשים הם עובדה מוגמרת. ה־OECD בחר בנו ב־2015 כנמל יעיל, ואם יישענו על זה, ישמרו על רוח הלחימה וינהלו תחרות עם המפעילים החדשים, אז אני אופטימי ומסכים להישאר פה".
ניסו לפטר אותי? יצאתי נקי
אחד המאבקים הכי קשים של זלצמן בשנה האחרונה היה מול הדירקטוריון שניסה להדיח אותו פעמיים תחת טענות שונות. אם זה לא מספיק, אז רשות החברות הזמינה דו"ח חיצוני שמצא כשלים לכאורה בתפקוד של זלצמן, ורק באפריל האחרון הפתיע שר התחבורה ישראל כץ באומרו שנתן הוראה לסלק את כל ההנהלת נמל חיפה עקב אי־קידום הרפורמה בנמלים.
"בשנתיים האחרונות יש השקעות של חצי מיליארד שקל בנמל בגיבוי מלא של הדירקטוריון. טוענים כלפיי שלא רכשתי מספיק ציוד, אבל מה שקרה הוא שהבנו שחלק מהציוד לא תקין. חיפשנו לקנות ציוד אחר, ובמקום להוציא 14 מיליון שקל, הוצאנו 5 מיליון שקל על ציוד מתאים".
אז בעצם מחפשים אותך?
"תסיקו אתם לבד. טיוטת הדו"ח החמור על תפקוד סמנכ"ל משאבים הופרכה רובה ככולה. לאחרונה עלו טענות על תפירת מכרז למנהלת משאבי אנוש. זה נולד לאחר שביקשנו לאחד משרות, אבל יו"ר הנמל סוקניק בחר להוציא את זה לתקשורת. לא הופתעתי מהדיון הציבורי בנושא", הוא מסכם.