בלעדי לכלכליסט
ההפרטה תקועה ותעש תיקח הלוואה כדי לשלם לספקים
דו"חות החברה לינואר־ספטמבר 2016 מגלים: תעש הצליחה להגדיל מכירות אבל רחוקה מהתחזיות שהציבה לעצמה. תגייס עשרות מיליוני שקלים ממוסדיים ותשקול לבקש מהמדינה סיוע נוסף. הערכות: למרות הליקויים המבקר יורה להמשיך בהפרטה
בנקודה זו ב־2016 תעש כבר היתה אמורה להיות בידיים פרטיות. אלא שהתהליך תקוע כבר כמעט שנה בשל טענות על ליקויים במכרז שמנהלת הרשות החברות, שנמצאות בבדיקת מבקר המדינה ובינתיים החברה מעמיקה הפסדיה. נתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" שופכים אור על מצב החברה, שמחד צומחת בהכנסות, מרחיבה את צבר הזמנות ומבצעת השקעות; ומאידך ממשיכה להפסיד והיקף המזומנים המצטמק שלה מוביל את הנהלתה לפנות לגופים המוסדיים לקבלת אשראי, או לחילופין לפנות לכרית הביטחון מהמדינה במטרה לשלם את התחייבויותיה לספקים.
- 1,200 עובדים פורשים מתעש. יו"ר ועד העובדים קיבל דחייה
- לא מוותר: ליברמן דבק במינוי יאיר שמיר ליו"ר תע"א
בתעש עדיין מאמינים שיעמדו בתחזיות השנתיות שהציבו לעצמם ושיציגו רבעון רביעי חזק, אך השאלה היא איך תיראה החברה עם סיום ההפרטה. עד כה, התמיכה התקציבית של משלם המסים הישראלי בתעש מוערכת בכ־2‑3 מיליארד שקל, שהופנו ברובם לתשלומי חובות ומענקים להשקעה.
התוצאות הכספיות של החברה לתשעת החודשים הראשונים ל־2016 משקפות שתי מגמות מרכזיות. מצד אחד, החברה רשמה עלייה בהכנסות של 10.7% שהסכמו בכ־1.3 מיליארד שקל, וזאת בהשוואה להכנסות בהיקף 1.17 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הגולמי הסתכם ב־216 מיליון שקל, כפול מהרווח הגולמי בתקופה המקבילה אשתקד שהסתכם בכ־108 מיליון שקל ושיפור משמעותי של שיעור הרווחיות שהסתכם ב־16.6% בהשוואה לכ־9% בתקופה המקבילה אשתקד.
יחד עם זאת, בשורה התחתונה רשמה החברה הפסד של 262 מיליון שקל בסיכום התקופה, וזאת בהשוואה להפסד של 188 מיליון שקל בתקופה המקבילה, המגלם העמקה של 40%. בניכוי ההוצאות החד פעמיות שהעיבו על השורה התחתונה של החברה, וכוללות הפרשות בהיקף של 175 מיליון שקלים לטובת מעבר תעש לנגב, רושמת החברה הפסד תפעולי של 76 מיליון שקל וזאת בהשוואה להפסד תפעולי של 162 מיליון שקל בתקופה המקבילה, קיטון של 53%.
נכון לעת הזו תעש לא עומדת בתחזיות שהציבה לעצמה בתחילת השנה בחלק מן הפרמטרים. כך למשל, היקף ההכנסות של החברה רחוק בכ־23% מהתחזית שעומדת על כ־1.7 מיליארד שקל. גם הקיטון בהפסד התפעולי (בניכוי הוצאות חד־פעמיות) שהסתכם בכ־76 מיליון שקל רחוק מהתחזיות שעומדות על כ־9 מיליון שקל. יחד עם זאת, לאור העובדה שמדובר בתחזית שנתית לא מן הנמנע שהחברה תדביק את הפער.
מהנתונים עולה כי תעש ממשיכה להפסיד חרף העובדה שהיא מציגה תהליך שיפור ופרוטפוליו הזמנות בהיקף של 7 מיליארד בשנים הקרובות. ברקע הדברים ניצבת תוכנית ההתייעלות של החברה, במסגרתה פרשו כ־1,200 עובדים, שנמצאת בשלבי סיום. בנוסף תעש המשיכה את השקעותיה במהלך השנה ועמדה בצעדים שאליהם נדרשה לקראת ההפרטה. ובכל זאת, לפי המסתמן, ולאור העובדה שהחברה רושמת הון שלילי חוזר של 330 מיליון שקל, היא פונה בימים אלה לקבלת אשראי מיידי שיספק לה חמצן ויכולת לשלם לחלק מהספקים.
ההפרטה תקועה בהמתנה לממצאי מבקר המדינה
ברקע התוצאות הכספיות, הליך ההפרטה הצפוי להעביר את הקבוצה (למעט פעילות ספציפית) לידיים פרטיות נותר קפוא זה חודשים. למעשה, כמעט שנה חלפה מאז שאלביט מערכות נותרה המתמודדת היחידה במכרז לאחר ששאר הקבוצות החליטו לפרוש. עם הפורשות לאחר שהגיעו לשלב הסופי בהתמודדות נמנות קרן פימי, פלקסטרוניקס, קבוצת רינקו וקבוצת סמי קצב ומאיר שמיר. חלק מהפורשות טוענות שסף המינימום שנקבע על כ־1.1 מיליארד שקל היה גבוה מדי בהשוואה לשווי שהעריכו, וזאת בשל ליקויים והערכות חלקיות בפרטי המכרז.
המחיר של תעש מעולם לא ננקב באופן רשמי ועתיד לשמש את הצדדים בהמשך הדרך במסגרת המשא ומתן. במסגרת ההליך בתחילת השנה הועלו חששות לניגודי עניינים במכרז, שעל חלקם צפוי להעיר מבקר המדינה. אלה הובילו את רשות החברות הממשלתיות לבצע מחדש את הערכת השווי לחברה. עד שלב זה, ארבע הערכות שווי שונות שבוצעו לתעש העניקו לה שווי של 1.3–1.1 מיליארד שקל.
אלא ששווויה תעש נמדד ביחס לרוכשת הפוטנציאלית. לפי הערכות בשוק, אלביט מערכות הסכימה לשלם כ־1.6 מיליארד שקל עבור החברה מאחר ומיזוגה תהפוך את השחקן מאוחד לדומיננטי בשוק התעשייה הביטחונית בישראל עם נתח שוק מוערך של 40%. בנוסף, הפעלת תעש תחת המותג של אלביט עשוי לפתור את בעיית הפעילות של תעש בהודו, שבה היא נכללת בימים אלה ברשימה השחורה.
הוועדה המיוחדת להפרטת תעש כוללת את היועץ המשפטי והחשבת הכללית במשרד האוצר, את היועץ המשפטי של רשות החברות ואת מנהל רשות החברות אורי יוגב. הוועדה לא התכנסה לדיונים מאז חודש אוגוסט, אז החליט רשמית מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד להפסיק את הדיונים בהפרטה לאור הבדיקה שעורך מבקר המדינה מחשש לניגודי עניינים וליקויים במכרז. כבר בינואר פנה המבקר לשרים הממונים על הפרטת תעש בעקבות עדויות שהגיעו אליו על חשש לאי־תקינות בהליך.
לפי ההערכות, המבקר צפוי לדווח על שורה של ליקויים ואי־סדרים בהתנהלות של רשות החברות הממשלתיות בניהול הליך הפרטת תעש. ספק אם יימצא חשד פלילי או ממצא שיגרום להפסקת ההפרטה בשל חשיבותה: נוסף על החשיבות התקציבית של הפרטת החברה הביטחונית המדינה מייחסת חשיבות להעברת המפעלים לנגב, טיהור הקרקע ברמת השרון ופיתוח הקרקע לבניית עשרות אלפי דירות במרכז הארץ.
תעש: התוצאות ימשיכו להשתפר גם ברבעון הרביעי
מתעש נמסר: "תעש מערכות סיימה את הרבעון השלישי של 2016 בשיפור התוצאות העסקיות בכל הפרמטרים. גם ברבעון הרביעי של השנה צפויה להימשך מגמת השיפור תוך גידול במכירות ושיפור הרווחיות השנתית. לחברה צבר הזמנות יציב העומד על 7.1 מיליארד שקל.
"החברה השקיעה לאחרונה 250 מיליון שקל בפיתוח תשתיות, בשדרוג מערך המחשוב, בציוד ומכונות חדשות במפעלי החברה בחיפה ובנצרת והיא נושאת במימון בגובה מיליוני שקלים מתקציב עצמי לקידום המעבר לנגב.
"כמו כן החברה משקיעה מיליוני שקל והקימה מנהלת ייעודית לקידום המעבר לנגב המתוכנן ל־2020 אולם בכוונת החברה להקדים את מועד המעבר ככל שניתן".