$
מוסף 05.01.2017
שאלות מוסף 5.1.17 ראש חדש

פרויקט התחזית הפסימית - המסלול המהיר למיתון: היום שבו חוסלה כלכלת העולם

ההחלטה של טראמפ להטיל מכסים על מוצרים מסין הידרדרה במהירות למלחמת סחר כלל־עולמית, שמאיימת גם על כלכלת ישראל

אורי פסובסקי 17:1906.01.17

סוף ינואר

שבוע אחרי כניסתו לתפקיד, הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ מכנס מסיבת עיתונאים. לצדו ניצבים המיליארדר וילבור רוס, שר המסחר החדש, וראש המועצה הלאומית לסחר פרופ’ פיטר נבארו, שמונה לפני חודש לעמוד בראש הגוף החדש. זה אותו נבארו שהפיק וביים את הסרט התיעודי האנטי־סיני מ־2012, “Death by China”, שהזהיר במילים בוטות מפני השפעתה ההרסנית של סין על התעשייה האמריקאית, וכלל דימויים של סכין משוננת, Made in China, נעוצה במפה מדממת של ארצות הברית. טראמפ מאשים את סין בביצוע מניפולציות בשער המטבע שלה כדי להוריד את ערכו מול הדולר. "לא נוכל לעבור על כך לסדר היום", מכריז טראמפ ומודיע על צו נשיאותי: על כל מוצר סיני המיובא לארצות הברית יוטל מעתה מכס מגן בגובה 10%.

 

כלכלנים בכירים מסבירים בתוכניות הטלוויזיה שסין שינתה מזמן כיוון ומנסה לשמור על שער המטבע שלה מפני מקריסה. הם גם מזהירים כי מלחמת סחר מסוכנת מאוד דווקא לאמריקאים. ובכל זאת שר המסחר מתעקש: "האזהרות מאובדן מקומות עבודה הן זיבולי שכל".

 

קרן המטבע מעדכנת את התחזיות שלה כלפי מטה קרן המטבע מעדכנת את התחזיות שלה כלפי מטה צילום: רויטרס

 

 

הסינים רותחים ומגישים תלונה לארגון הסחר העולמי. טראמפ, במטוס בדרך לסופשבוע ארוך בפלורידה, אומר שממילא חשב שהארגון הוא אסון וש"ארצות הברית אינה חייבת להיות חברה בו". לאור תגובתו סין מכריזה על מכס נגדי של 10% על מוצרים אמריקאיים. טראמפ מסתפק בציוץ תמונה שלו סועד בחדר האוכל המהודר שלו. על הצלחת מונחים סטייק טי־בון, תפוח אדמה ותירס: "ארוחה אמריקאית".

 

מרץ

 כרזת סרט התעודה Death by China האנטי־סיני, שהפיק וביים ראש המועצה הלאומית לסחר פיטר נבארו כרזת סרט התעודה Death by China האנטי־סיני, שהפיק וביים ראש המועצה הלאומית לסחר פיטר נבארו

"הדבר הפטריוטי ביותר והמשתלם ביותר הוא לקנות מניות. אני בלונג על הכלכלה האמריקאית!", מכריז טראמפ. יחד עם שר האוצר שלו סטיבן מנוחין הוא מגיע לסיור בבורסה בניו יורק, כשאליהם מצטרפים מנכ"ל גולדמן זאקס לויד בלנקפיין ומנכ"ל ג'יי פי מורגן ג'יימי דימון. הסיור נועד לנסוך ביטחון במשקיעים, אבל המסכים שמאחוריהם נצבעים אדום. הסיבה: בבוקר הביקור של טראמפ, בואינג משחררת הודעה לבורסה. ממשלת סין הודיעה לה שהיא מקפיאה את הזמנת 300 מטוסי החברה, שעליה הוכרז רק לפני שנה. עם פתיחת המסחר מניית החברה צונחת ב־20%. בהמשך היום ערוץ הטלוויזיה הממשלתי של סין משדר צילומים שבהם נראה מנכ"ל איירבאס נוחת עם פמליה של עשרות אנשים בבייג'ינג. "חתימתו של הסכם רכש המטוסים קרובה", יוצאת הצהרה רשמית. באותו השבוע הנשיא הסיני שי ג'ינפינג יוצא לביקור במפעל ענקית התקשורת וואווי. "לצרכן הסיני אין צורך באייפון", הוא מכריז.

 

מנכ"ל אפל טים קוק ומנכ"לית ג'נרל מוטורס מרי בארה טסים בראש קבוצת אנשי עסקים בכירים לבית הלבן כדי להבהיר לנשיא את חיוניות השוק הסיני עבורם. טראמפ איננו. במקומו הם פוגשים את נבארו ורוס, שמסבירים להם כי הגיע הזמן לבחור צד. בדרכם החוצה חולפים המנכ"לים על פני משרדו של גארי כהן, עד לא מזמן נשיא גולדמן זאקס, המכהן כעת כנשיא המועצה הלאומית לכלכלה, ושומעים ממנו קולות מהומה. "מה זאת אומרת הם לא קונים אגרות חוב אמריקאיות?!”, צועק כהן בפנים אדומות לטלפון שלו.

 

מאי

טראמפ מכריז כי "לבואינג יש גב". הממשל יעניק מימון ממשלתי נוח לחברות תעופה אמריקאיות שירכשו מטוסים מיצרנית המטוסים. המסר מכוון לסין, אבל נקלט גם באירופה. נשיא צרפת פרנסואה הולנד, רגע לפני שהוא עוזב את ארמון האליזה, מבהיר כי אין סיבה שאייר פראנס תקנה בואינג. "יש לנו מחויבות לעובד הצרפתי", הוא אומר בסיור פרידה במפעל איירבאס בטולוז.

 

קרן המטבע מעדכנת את התחזיות שלה כלפי מטה: "לא ניתן לשלול תרחיש של מיתון עולמי ב־2018", אומרת היו"ר כריסטין לגארד. הפרופ' לכלכלה נוריאל רוביני, ד"ר Doom, נהפך שוב לאיש השעה. הוא מדלג מאולפן לאולפן ומקפיד לשמור על ארשת פנים עגמומית מתמיד.

 

בינתיים בירושלים, הנגידה קרנית פלוג מתייצבת בישיבת הממשלה חמושה במצגת: "כלכלת ישראל בצל מלחמת הסחר העולמית". היא מסבירה לשרים כי "מכסי מגן הם כבר לא עניין אמריקאי או סיני. בכל העולם מוטלים עוד ועוד מכסים וננקטים צעדי מגן שבאמצעותם מנסות המדינות לבצר את התעשייה המקומית מפני תחרות מעבר לים. הסחר העולמי, שממילא מצוי במגמת האטה מתמשכת בשנים האחרונות, מאט עוד יותר. "הפגיעה בסקטור הסחיר עשויה להיות משמעותית ביותר".

 

היא מרימה את עיניה מהרשימות ומביטה אל הסובבים: "בנק ישראל ממליץ לממשלה לגבש כבר עתה תוכנית חירום כדי להתמודד עם הצניחה בפעילות הכלכלית".

18 תגובות
בטל שלח
  • מיתון עולמי יהיה קשה לכולם אבל בעיקר לעובדיםבעלי ההון יצליחו לעבור את התקופה הקשה
    שי,(06.01.17)
  • זהבכי הגיע הזמן
    גיל,(06.01.17)
  • אם אני לא נהנה מפירות הצמיחה,,,, (ל"ת)
    מה אכפת לי אם יהיה מיתון?,(06.01.17)
  • דוקטרינת רייגן...(המשך) יש גם סיכוי טוב להצטרפות מדינות אירופה לחזית אחת עם ארה"ב, במיוחד עם ההתחזקות הצפויה של הימין במערכות הבחירות הצפויות באירופה ב-2017. גם באירופה יש הרבה שנמאס להם מההתנהלות של הסינים והמחיר הגבוה שזה גובה מהעובד האירופאי.

    אבל גם התרחיש שתואר במאמר ייתכן. רק שלדעתי הוא דווקא הפחות סביר.
    יניב,(06.01.17)
טען עוד
x