נתגז תבקש אישור להזרים לראשונה גז טבעי לירדן
בקשת החברה נועדה להוציא לפועל את החוזה בין מאגר תמר לפוטאש שנחתם ב־2014. משרד האנרגיה צפוי לאשר את הבקשה במהלך החודש
שלוש שנים אחרי שנחתם החוזה ושנתיים אחרי ששר האנרגיה דאז סילבן שלום חתם על ההיתר לכך, חברת נתיבי גז (נתגז), שאחראית על פיתוח הולכת הגז הטבעי בישראל, תבקש בתחילת השבוע הקרוב אישור רשמי להזרמת גז ראשונית ממאגר תמר למפעל של פוטאש הקנדית בירדן כבר במהלך ינואר. הבקשה הושלמה אתמול ותועבר לרשות הגז שבמשרד האנרגיה, שאמורה לחתום עליו עוד החודש. עם קבלת האישור תירשם נקודת ציון היסטורית במשק הגז המקומי כשלראשונה יימכר גז ממאגר ישראלי ללקוחות זרים.
- לראשונה בישראל: נתיבי גז תנהל בורסה למכירת עודפי גז טבעי
- תשובה על הסכם הגז עם ירדן: "יביא את השלום עם שכנינו"
- חוזה ענק: שותפות לווייתן תספק גז לירדן בשווי של כ-10 מיליארד דולר
חוזה הגז בין תמר לפוטאש נחתם בפברואר 2014. מדובר בחוזה קטן יחסית שכולל מכירה של 1.8 מיליארד מ"ק על פני 15 שנה בהיקף כספי של 500—700 מיליון דולר. כדי להימנע מלחץ ציבורי בירדן, הליך מכירת הגז מבוצע דרך חברה־בת של נובל אנרג'י האמריקאית, ששותפה במאגר תמר, כך שהחברה תוכל לומר שהיא רוכשת גז מהאמריקאים ולא מישראל.
היצוא לירדן הוא הסנונית הראשונה של יצוא גז ישראלי. בספטמבר האחרון חתמה שותפות לווייתן על עסקת ענק למכירת גז לחברת החשמל הירדנית בהיקף של 10 מיליארד דולר. חברת החשמל הירדנית תרכוש מהמאגר 45 מיליארד מ"ק במשך 15 שנה. העסקה הזו מהווה עסקת עוגן עבור שותפות לווייתן ובעקבותיה הכריזו השותפות הישראליות — דלק קידוחים, אבנר ורציו — על השלמת המימון שדרוש להם כדי לקבל החלטת השקעה סופית בפיתוח המאגר.
נכון להיום, השותפה היחידה שלא קיבלה את החלטת ההשקעה הסופית היא נובל אנרג'י. במשק האנרגיה טוענים כי אחת הסיבות לכך שהחברה לא קיבלה את ההחלטה היא הזמן הרב שנדרש למשרדי הממשלה להעניק אישור רשמי לייצא גז לירדן גם ממאגר לווייתן. ואכן, לפי דיווחי השותפות הישראליות לבורסה, אישור כזה היווה תנאי מתלה לקיום עסקת הענק. האישור אמנם צפוי להתקבל בקרוב, אך נכון להיום — שמונה חודשים לאחר אישור מתווה הגז הממשלתי — האישור בפועל טרם התקבל.