פרשנות
תוכנית הסנדול: כחלון התחיל את קמפיין הבחירות
ההשפלה הפוליטית של השבועות האחרונים, הניסיונות של נתניהו לגנוב ממנו קרדיט והבור של משבר התאגיד. כל אלו התנקזו אתמול למסיבת עיתונאים אחת שבה הודיע שר האוצר על תוכנית כלכלית מרחיקת לכת, מאחורי גבו של רה"מ
1. קמפיין הבחירות של כחלון מתחיל באופן כמעט רשמי
שר האוצר משה כחלון התחיל אתמול (ג') באופן רשמי את קמפיין הבחירות שלו כאשר הציג את תוכנית “נטו משפחה”, תוכנית כלכלית הכוללת סבסוד צהרונים, תוספת נקודות זיכוי במס להורים, הגדלת מענק העבודה (מס הכנסה שלילי) וביטול מכסים על בגדי תינוקות, הנעלה ומכשירים סלולריים. הוא לא טרח לעדכן בכך את ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך טרח להכין סרטון המפרט על התוכנית, ומה שרק הריח עד עכשיו כקמפיין הפך לקמפיין של ממש.
- כחלון ניצח אבל זה עלול לעלות לו במשרתו
- מקורבי רה"מ: "נבחן בחיוב את תוכניתו של כחלון"
- קרב הקרדיטים, גרסת הנכים
שר האוצר נמצא במצוקה פוליטית, ונראה כי קצב מתן הסוכריות שלו לציבור הוא כקצב הירידה שלו בסקרים. זה חודש ימים שכחלון מפתיע שבוע אחרי שבוע, ומעניק עוד סוכרייה לעם. ערב הפסח הוא הכריז על תוספת של 4 מיליארד שקל לקצבאות הנכים, מבלי שיש לו תוכנית שלמה או מקור תקציבי; במוצאי החג הוא הכריז על סבסוד לצהרונים, גם כן ללא מקור תקציבי או תוכנית; ואתמול הוא הכריז על התוכנית השלמה.
במשרד האוצר מסבירים כי הדיונים על התוכנית החלו להתקיים באינטנסיביות אחרי הכרזת עסקת המכירה של מובילאיי, שאמורה להניב לקופת המדינה כ־4 מיליארד שקל. גם פקידי המשרד עצמם הופתעו מהווליום שקיבלו הסוכריות של כחלון ערב הפסח, אז גם החליט שר האוצר כי יארוז מספר צעדים לתוכנית הגדולה עליה הכריז אתמול. אי אפשר להתעלם מכך שהמטמורפוזה מצעדים בודדים לתוכנית כלכלית כוללת התרחשה בעיצומו של משבר עם נתניהו, זכר להשפלה שחטף שר האוצר בפשרת התאגיד.
2. כרית הביטחון השמנה מדי שיצרו במשרד האוצר
"אנחנו ניהלנו נכון ולכן הצטברו עודפים" — הסביר אתמול כחלון במסיבת העיתונאים שכינס, ונראה כי הוא מייעד את רזרבת המעבר מתקציב 2017 לתקציב 2018 למימון הצעדים עליהם הכריז לאחרונה. אך הכסף לכך נשמר בצד מראש ומיועד לאירוע בלתי צפוי — מעין כרית ביטחון — וכלל לא לבזבוזים.
ומאיפה אמור לבוא המימון לחלקי התוכנית הכוללים הפחתת מסים (ביטול המכסים והגדלת נקודות הזיכוי)? מהכנסות המדינה מעסקת מובילאיי ומעודפי הגביה. אך גם זאת תוכנית הזויה, שכן אין בכלל עודפי גביה ברבעון הראשון של 2017, וכלל לא בטוח שהכסף מעסקת מובילאיי יגיע בשנה הזאת.
זה נראה כאילו מישהו במשרד האוצר לקח לעצמו כריות ביטחון שמנות מדי. כחלון דואג לעצמו ולמפלגת “כולנו” שלו, ובונה על הכסף שיגיע. בנוסף, השמחה של פקידי אגף התקציבים על כך שהתוכנית שהוצגה אתמול — שעלותה הכוללת מתחילה ב־4 מיליארד שקל — היא מוקדמת. התוכנית עוד צריכה להגיע לממשלה, חלקה גם צריך להגיע לחקיקה בכנסת, ושם הדרך לפריצה תקציבית כמעט ודאית.
3. כששר האוצר מרגיש פגוע
"הכסף שהצטבר הוא של הציבור ולא של הממשלה" — אמר אתמול כחלון במסיבת העיתונאים, וצדק. אבל מי שצריך להחליט לאן הכסף הזה יילך היא הממשלה כולה ולא שר אחד ומפלגה של עשרה מנדטים. כחלון עשה את המהלך הזה כאמור מבלי ליידע את נתניהו, ובלי להתייעץ עם מנכ”ל משרדו אלי גרונר או עם היועץ הכלכלי שלו אבי שמחון. זה לא יעלה על הדעת ששר האוצר מכריז על תוכנית כלכלית שלמה — הכוללת מהלכים גם בתחום המיסוי — מבלי ליידע את ראש הממשלה, שהפחתת מסים ומכסים הם סימן ההיכר שלו.
נתניהו השפיל את כחלון ב"משבר התאגיד", ואתמול שר האוצר החזיר לו פי כמה וכמה. כבר שבועיים שלא ברור האם האיש שעומד בראש ממשלת ישראל מעודכן במהלכי שר האוצר שלו או לא, ואתמול התברר כי הוא באמת לא מעודכן בכלום. כך היה גם במקרה של קצבת הנכים — התוספת של 4 מיליארד שקל היתה לפי קביעת כחלון בלבד, למרות שלדעת נתניהו ואנשיו היה צריך להגדיל את הקצבה ב־1.5 מיליארד שקל בלבד.
גורמים בסביבתו של ראש הממשלה מסרו אתמול ל”כלכליסט” כי “מדיניות הממשלה היא להוזיל את יוקר המחייה ולעודד יציאה לעבודה. ההצעות שהוצגו הן בכיוון הנכון וייבחנו בגישה חיובית”. על פניו, נראה כי נתניהו החליט הפעם להבליג ולא לצאת נגד התוכנית של כחלון על אף שהוא לא עודכן. למרות זאת, ייתכן שראש הממשלה עוד מחכה לכחלון בפינה — שכן תוכנית כלכלית היא סיבה הרבה יותר אלגנטית ולגיטימית למשבר פוליטי מאשר זהות מגישת מהדורת החדשות.
4. סדר עדיפויות קובעים ביחד
ולמה כחלון לא עדכן את יתר שרי הממשלה בתוכנית שלו? לא היה מקום לבחון יחד עם שר החינוך נפתלי בנט את סבסוד הצהרונים? האם לא היה מקום להתייעץ עם יתר השרים על סדר העדיפויות? אולי הם היו קובעים ביחד שכדאי להוסיף עוד שעות לימוד או מיטות אשפוז במקום להעניק תוספת לנכים? סדר העדיפויות של ממשלה נקבע, לא רק בארץ אלא בכל מדינה מתוקנת, בתקציב המדינה ולא בלשכתו של משרד האוצר. כך היה גם לפני כחצי שנה, כאשר התקציב הדו־שנתי הובא לאישור הממשלה כולה והעומד בראשה. אך הפעם כחלון בחר שלא להתייעץ עם השרים ולשמוע את קולם, ובחר לקבוע את סדר העדיפויות בעצמו.
התגובות שלהם אתמול הגיעו באיחור רב, כי אף אחד לא ידע כלום עד למסיבת העיתונאים עצמה. כלל השרים הבכירים היו בהלם, כחלון השאיר אותם בנבדל.
מי ששיקף היטב את ההלם היה דווקא יושב ראש האופוזיציה יצחק הרצוג, שמיד אחרי הצגת התוכנית בירך ופרגן ואף הפציר בשר האוצר להמשיך צעד נוסף ולהפיל את נתניהו. שעה מאוחר יותר הוא הוציא הודעה מתונה יותר מטעם דוברות מפלגת העבודה, ובה ברך את כחלון על כך ש"אימץ את התוכנית הכלכלית של המחנה הציוני".
5. גם הנגידה פלוג לא יכולה להתנגד לתוכנית
נגידת בנק ישראל קרנית פלוג היא גם היועצת הכלכלית של הממשלה. אבל נראה שגם היא, כמו השרים וראש הממשלה, לא היתה שותפה לתוכנית. היא עודכנה בפרטיה רק אחרי שהתוכנית גובשה, ומבנק ישראל עצמו מסרו אתמול כי הם יתייחסו לצעדים אחרי שהם יבחנו אותם. ובכל מקרה, למרות שהתוכנית איננה לרוחה של פלוג היא לא תתנגד לה. התוכנית משקפת ערכים, דוגמת שוויון ועידוד יציאה לעבודה, שהנגידה יכולה לחיות איתם.
6.כחלון לימד את נתניהו את השיעור שהוא המציא
התלמיד עלה על מורו. שר האוצר כחלון למד משר האוצר נתניהו את כל הטריקים. הוא הכין פצצה, זימן מסיבת עיתונאים דרמטית וסינדל את כל המערכת. כך, אם נתניהו וחבריו ירצו בכל זאת לעצור את תוכנית ההטבות של כחלון — הוא יזכה להציג בקמפיין הבחירות שלו את כל הדברים שטורפדו בגלל “אינטרסים פוליטיים צרים”. כחלון גם עקץ אתמול את ראש הממשלה באופן ישיר, כאשר הסביר כי "אפשר לדבר על השמן והרזה — אבל אפשר גם לעשות". יתרה מזו, התוכנית עצמה היא אם כל העקיצות. ראש הממשלה תמיד מתחיל בהפחתת מס הכנסה לחברות מרוויחות והפחתת מסים לשכבות הגבוהות, כאשר כחלון מייעד את כל התוכנית שלו לשכבות החלשות ולמעמד הביניים.