יו"ר בנק הפועלים לשעבר דני דנקנר שוחרר הבוקר מכלא מעשיהו
ועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר הורתה לפני כחודש על שחרורו המוקדם מהכלא, זאת לאחר שריצה 15 חודשי מאסר על מעורבתו בפרשת הולילנד
14:5607.05.17
יו"ר בנק הפועלים לשעבר, דני דנקנר, השתחרר הבוקר מכלא מעשיהו, לאחר שריצה 15 חודשי מאסר על מעורבתו בפרשת הולילנד. דנקנר הורשע בעבירות של מתן שוחד בפרשת קרקעות המלח – אחד האישומים בפרשת "הולילנד". נגזר עליו עונש של שנתיים מאסר בפועל, כך שנוכה כשליש ממאסרו. לפני כחודש, ועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר הורתה על שחרורו המוקדם מהכלא.
קראו עוד בכלכליסט:
- ועדת השחרורים החליטה על שחרורו המוקדם של דני דנקנר
- נשיא המדינה דחה את בקשת החנינה של דני דנקנר
- נחשפה בקשת החנינה של דני דנקנר לנשיא: "עונש של מאסר בפועל הינו בבחינת בלתי נתפס"
פרשת קרקעות המלח היא אחת משלושת האישומים בתיק "הולילנד". על פי הכרעת הדין, דנקנר שימש כמנכ"ל חברת תעשיות מלח לישראל, שהיתה בבעלות משפחתו, משנת 1990. בשנים 2004-1999 הוא כיהן כיו"ר החברה, שחכרה מהמדינה קרקעות בהיקף של אלפי דונמים בעתלית ובאילת. באותם ימים שכב על שולחן מינהל מקרקעי ישראל הסכם להענקת הטבות מפליגות וחריגות לחברה בשווי עשרות מיליוני שקלים תמורת השבת הקרקעות למדינה.
דני דנקנר צילום: אביהו שפירא
הסכם זה, באחד מגלגוליו מ־1997, אף שימש כמרכיב משמעותי בבטוחה להלוואה בגובה כ־1.42 מיליארד שקל שלקחה חברת המלח מבנק לאומי כדי לרכוש את גרעין השליטה (43%) בבנק הפועלים עם שרי אריסון.
על פי הכרעת הדין, איש העסקים אביגדור קלנר הכיר לדנקנר, שרצה מאוד שההסכם יאושר סופית, את המאכער מאיר רבין, יד ימינו של אבי מנגנון השוחד בפרשת הולילנד – עד המדינה שנפטר שמואל דכנר. דנקנר העביר לרבין 1.3 מיליון שקל כדי שיפעל לאשר את ההסכם במינהל וינסה להניע את דודו יעקב אפרתי, מנהל המינהל לשעבר, לדחוף לאישור ההסכם. רבין הורשע בתיווך לשוחד, אולם אפרתי זוכה מקבלת שוחד מחמת הספק.
שופט בית המשפט המחוזי דוד רוזן קבע כי דנקנר שכר את שירותיו של רבין כמאכער רק כדי לקדם את העסקה בין חברת תעשיות המלח ומינהל מקרקעי ישראל. בהכרעת הדין הוא כתב כי "בעלי ממון שבכוחם לשכור שירותיו של 'מאכער' נהנים מערוץ 'מיוחד' לטיפול בענייניהם הפרטיים. זהו מצב דברים השוחק את אמון האזרח בשירות הציבורי ובמוסדות השלטון, מצב דברים שיש בו כדי לגרום להשחתת נורמות ההתנהגות של עובדי ציבור".
בדצמבר 2015 דן בית המשפט העליון בערעור שהגיש דנקנר בעבירה של מתן שוחד, והפחית את העונש שגזר עליו השופט רוזן משלוש שנות מאסר לשנתיים.