קפיטליזם 3.0
מצמצמים פערים: דירוג מעלה התמקד בזכויות עובדים
68% מהחברות שדורגו בדירוג השנתי של מעלה דיווחו על חלוקת בונוסים והעלאות שכר דיפרנציאליות שמיטיבות יותר עם העובדים בשכר נמוך
- דירוג מעלה: גידול של 10% בקליטת עובדים מאוכלוסיות חלשות בחברות הגדולות במשק
- גיוון תעסוקתי זו משימה למנכ"לים
- בדיקת משרד העבודה והרווחה: בענף הביטוח משכורת נשים היא מחצית מזו של גברים
השנה התמקד הדירוג בזכויות עובדים ובתמיכה בעובדים בשכר נמוך. מהדירוג עולה כי 78% מהחברות מאפשרות תשלום או סבסוד בעבור ביטוחי בריאות פרטיים, ו־73% מהחברות מאפשרות מתן הלוואות בתנאים נוחים. 68% מהחברות דיווחו על חלוקה של בונוסים והעלאות שכר דיפרנציאליות שמיטיבות יותר עם העובדים בשכר נמוך. בדירוג נרשמה קפיצה באחוז החברות שהגדירו "שכר מינימום מוגדל בחברה" (מעבר לדרישת החוק), כ־43% הגדירו זאת השנה, לעומת 17% בלבד בדירוג 2016. לרוב מדובר בשכר שהוא בכ־5%-10% גבוה יותר משכר המינימום.
כמו כן נבחנה מדיניות הרכש של החברות המדורגות. נמצא כי 58% מהחברות שדורגו נותנות יתרון לרכש כחול־לבן, 51% לעסקים ירוקים, 37% לעסקים חברתיים, 32% לעסקים קטנים ובינוניים, ו־29% לעסקים מאזורי פריפריה. רק 34% מהחברות ציינו כי הן נותנות עדיפות לרכש מעסקים שנמצאים בבעלות של אוכלוסיות בתת־תעסוקה, כמו נשים, חרדים וערבים, זאת לעומת 37% בדירוג הקודם.
בכל הקשור לספקים עתירי כוח אדם (בעיקר חברות אבטחה וניקיון), נרשמה ירידה בחברות שמבצעות ביקורות אקראיות על תנאי ההעסקה, 42% לעומת 55% בשנה שעברה. נרשמה ירידה גם בחברות שבודקות הרשעות קודמות של המעסיק, 20% לעומת 32%, וירידה בשיעור החברות שמפסיקות התקשרות עם הספק בעת גילוי עבירות, 43% לעומת 49%.
בנוגע למדיניות התשלום לספקים, 58% מהחברות קבעו הסדרי תשלום נוחים יותר לספקים קטנים ובינוניים. כ־53% מהחברות משלמות שוטף + 60-30 יום, 11% משלמות שוטף פלוס 30, ו־6% משלמות שוטף פלוס 90-120 יום. התארכות זמן התשלום מטילה נטל כלכלי עצום על הספקים, ומחלישה משמעותית את האיתנות הפיננסית של עסקים קטנים.
בנושא הגיוון בתעסוקה, השנה פחת מספר החברות שדיווחו על עלייה של לפחות 10% בקליטת עובדים חדשים מאוכלוסיות בתת־תעסוקה: 49% לעומת 61% בדירוג 2016.