לא משנה איזו תוכנית תיבחר, אין מימון לקצבאות הנכים
במשרדי הממשלה יודעים שאין מקור ל־4 מיליארד שקל להעלאת קצבאות הנכים, אלא רק 800 מיליון שקל
בזמן שהוויכוח בין פרופ' ירון זליכה ובין יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון הוא על דרך חלוקת התקציב לקצבאות הנכים, במשרדי הממשלה מודעים לכך ש־4 מיליארד שקל, המסגרת התקציבית שעליה השניים מסכימים, אין כרגע.
- ביטן נגד פרופ' אבי שמחון: "הוא מגלה אטימות בעניין הנכים, שיתפטר"
- נתניהו ייתן לנכים את התקציב שהבטיח כחלון אבל בתמהיל שונה
- הצוות לבחינת קצבאות הנכות: המלקחיים של כחלון
שמחון, כמו זליכה, מדבר על חלוקת התקציב בפעימות, כשלראשונה שמרו במשרד האוצר כסף בצד — 800 מיליון שקל. מדובר בכרית הביטחון שנשמרה במסגרת המנגנון של התקציב הדו־שנתי. אמנם בקופה כולה יש 3.5 מיליארד שקל, אך רק 1.25 מיליארד שקל הם כספים שבבסיס התקציב, כלומר לא חד־פעמיים.
מעבר לכך, בתחילת השבוע טענו נציגי אגף תקציבים בישיבת הממשלה שצריך למצוא מקור לתוספת של 22.8 מיליארד שקל לתקציב המדינה לשנים 2019–2020. כדי להוסיף עוד 3.2 מיליארד שקל לנכים, יש לסגור קודם את הפערים האלו.
כדי למצוא מקור מימון ליתר הסכום הדרוש לתוכנית שתיבחר כדי לסייע לנכים, אם של זליכה ואם של שמחון, הממשלה תצטרך לקצץ תקציבים בהיקף 3.2 מיליארד שקל. הקיצוץ יוכל להתבצע רק ממשרדי הממשלה האזרחיים, מאחר שבין כחלון לשר הביטחון הקודם משה יעלון סוכם שתקציב הביטחון לא יקוצץ.
בקרב משרדי הממשלה ישנה הסכמה כי את התוספות יש לתת רק לאחר שייעשה סדר במבחנים שקובעים את שיעורי הנכות ואת אובדן כושר העבודה, שכן הם מיושנים. כך, שכרגע הגורמים המקצועיים לא מזדרזים להעניק מיידית את התוספות.