$
משפט

בג"ץ הכריע: חוק מיסוי דירה שלישית יבוטל

לאחר חודשים ארוכים של חוסר ודאות בענף הנדל"ן קבע בג"ץ כי בהליך החקיקה נפלו פגמים, וכי אין להעביר את החוק במתכונתו הנוכחית; השופט סולברג: "משלא ניתנה לחברי הכנסת בוועדת הכספים אפשרות לקיים דיון ראוי - הרי שעקרון ההשתתפות נפגע באופן קשה"

עמרי מילמן 17:5306.08.17

בג"ץ החליט היום (א') כי חוק מס דירה שלישית יבוטל. העתירה שהוגשה על ידי מספר גופים בהם מפלגות האופוזיציה, טענה כי מאחר ובהליך חקיקה נפל "פגם שירד לשורש ההליך" כפי שהגדיר זאת היועץ המשפטי של הכנסת, איל ינון, יש לבטלו.

 

בית המשפט, בהרכב מורחב של חמישה שופטים, מפי השופט נ' סולברג, בהסכמת הנשיאה מ' נאור, השופטת א' חיות והשופט נ' הנדל, נגד דעתו החולקת של השופט מ' מזוז, קיבל את העתירות, והורה על ביטולו של הסדר מס ריבוי דירות.

 

שר האוצר, משה כחלון שר האוצר, משה כחלון צילום: יאיר שגיא

 

ההחלטה שהתקבלה בהרכב מורחב בראשו עמדה נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, שמה סוף לחוסר הוודאות שאחז במשק בחודשים האחרונים. העתירות הוגשו בסוף חודש דצמבר עם אישור המס החדש במסגרת חוק ההסדרים.

 

בעקבות העתירה, בדיון שהתקיים בתחילת מאי הציעו השופטים למדינה, כלומר לכחלון, לחוקק את החוק מחדש - משלב וועדת הכספים, אז נוצרו הפגמים בחקיקה. אולם כחלון סירב להצעה, מתוך הבנה כי במציאות הפוליטית הנוכחית לא יצליח להעביר את החוק מחדש.

 

 

נשיאת ביהמ"ש העליון, מרים נאור נשיאת ביהמ"ש העליון, מרים נאור צילום: יאיר שגיא

 

לפי החוק התשלום הראשון לרשות המסים היה צריך להיות בסוף החודש, אולם בימים האחרונים נערכה לדחייה של מועד התשלום לאור החשש כי החוק יבוטל בסופו של דבר על ידי בג"ץ, זאת לאחר שדחתה מסוף מרץ לסוף יוני את התאריך האחרון לדיווח על על מספר הנכסים, מיקומם וגודלם. כעת רשות המסים תאלץ לבטל גם את מתן המענק לעידוד המשקיעים שיצאו מהשוק, שכן לפי החוק מי שימכור את הדירה עד לחודש אוקטובר יזכה למענק של עד 85 אלף (בהתאם לגובה מס השבח).

 

אחת השאלות שתיבחן כעת במשרד המשפטים וברשות המסים היא כיצד ינהגו עם מי שכבר קיבל מענק עבור מכירת דירתו. מרשות המסים נמסר כי "הנושא יבחן על ידנו יחד עם משרד המשפטים",

אולם גורמים ברשות מעריכים כי היות ואותם משקיעים הסתמכו על החוק בשעה שהיה תקף, הם לא יידרשו להשיב את הכסף חזרה. כיוון שאף אחד מהעותרים לא התייחס לסוגיה הזו, השופטים לא עסקו בה כלל.

 

אותו דיון בוועדת הכספים ביום חמישי בלילה ה-12 בדצמבר, התחיל בנטישה של חברי הכנסת מהאופוזיציה במחאה על כך שלא ניתן להם זמן ללמוד את ההצעה. מחאתם הגיעה בעקבות דבריה של היועצת המשפטית של הוועדה שגית אפק שטענה כי לא יכול להתקיים דיון מעמיק בחוק שרק עכשיו הגיע. גם יו"ר הוועדה, משה גפני, הבין גם הוא כי הוא אינו רוצה לקחת חלק בהליך אישור החוק הזה, שהסתיים ביום שישי בבוקר ונטש את הדיון זמן קצר לפני אישור החוק. במהלך הדיונים עצמם אמר גפני כי מדובר בחוק "הכי אנטי-חברתי שחוקק אי פעם".

 

השופט נעם סולברג השופט נעם סולברג צילום: אלכס קולומויסקי

השופט סולברג עמד על מהותו וחשיבותו של הדיון הפרלמנטרי, וקבע כי הליך חקיקה תקין מחייב קיומו של דיון, במובנו המהותי; שיג ושיח. "ללא אפשרות לקיים דיון – השתתפותם של חברי הכנסת בהליך החקיקה תרוקן מתוכן, ותצטמצם אך להכרה בסיסית ו'פסיבית' של הצעת החוק שלפניהם. אולם, כאשר בסד זמנים דחוק כזה נדרשים חברי הכנסת לשמוע הקראה של סעיפי הצעת החוק – 'חדשים' גם 'ישנים' – להבין ולעבד במחשבתם את ההסבר על אודותיהם, להביע דעה ולהאזין לדעות אחרות; כל זאת באישון ליִל, לאחר ימי דיונים ארוכים ומייגעים בנושאים אחרים, וכאשר כל העת דוחקים בהם להחיש ולמהר – הרי שברי כי אין ניתן לנהל כך דיון אמיתי. משלא ניתנה לחברי הכנסת בוועדת הכספים שחפצו בכך, אפשרות לקיים דיון ראוי ולגבש עמדה מוּשׂכּלת לגבי הסדר מס ריבוי דירות, הרי שנפגע עקרון ההשתתפות פגיעה קשה וניכרת. בנסיבות אלו, אין מנוס מלקבוע כי בהליך חקיקתו של מס ריבוי דירות נפל פגם היורד לשורש ההליך".

 

עו"ד יובל יועז ועו"ד דורון ברקת, שייצגו קבוצת בעלי דירות אמרו היום: "בית המשפט העליון הוציא כרטיס אדום לכנסת, נוכח הפגמים החריפים בהליכי חקיקתו של חוק מס ריבוי דירות. פסק הדין החדש ישמש מעתה תמרור אזהרה לכנסת, לשוב ולהקפיד על הליכי חקיקה ראויים, להתעמק בכל הצעת חוק ולבחון אותה לעומק, כראוי לרשות מחוקקת במדינה דמוקרטית".

 

עו"ד רו"ח דניאל פסרמן, ראש תחום מסים ממשרד גורניצקי ושות', ציין כי "בשנים האחרונות אנו עדים לריבוי חקיקה כלכלית בכלל ובתחום המס בפרט, כאשר לעיתים לחקיקה יש השלכות מרחיקות לכת, שלא תמיד נשקלות עד תום. יתרה מכך, לעיתים נוסח החקיקה אינו נהיר דיו ואנו נתקלים בחוסרים ובלאקונות אשר מקשים על פרשנות ויישום דברי החקיקה הלכה למעשה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x