$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

באוצר בוחנים הפחתת מכס על מוצצים במקום בגדי תינוקות

לפי תוכנית נטו משפחה, המכס על בגדי תינוקות היה אמור להיות מבוטל לפני 4 חודשים למשך שנה וחצי. אלא שבשל קושי ליישם את ההחלטה, ברשות המסים ובאוצר בוחנים חלופות שייטיבו עם אותה אוכלוסייה, בהן ביטול המכס על בקבוקים ומוצצים

אורנה יפת ועמרי מילמן 06:4515.08.17

למרות ההצהרות של שר האוצר משה כחלון מלפני ארבעה חודשים, המכס על בגדי תינוקות עדיין לא בוטל. ל"כלכליסט" נודע כי ברשות המסים ובמשרד האוצר בוחנים כעת חלופות למהלך זה. החשש שעולה לפי גורמים ברשות המסים הוא כי אין דרך להבחין בין בגדי תינוקות לבין בגדי ילדים, בצורה שתמנע מהשוק לרמות ולמתוח את גבולות הגדרת המידות של בגדי ילדים.

 

לפי תוכנית נטו משפחה שכחלון מפרסם מאז אפריל האחרון באגרסיביות, המכס על בגדי התינוקות שעומד היום על 6% היה צריך להיות מבוטל, כחלק מהתוכנית להפחתה מיידית של יוקר המחיה. במקביל הוחלט גם על ביטול המכס על נעליים שעמד על 12%. המכס על הנעליים אכן בוטל במחצית חודש מאי, למשך כשנה וחצי עד לסוף דצמבר 2018.

 

 

 

נעליים במבחן

 

גם המכס על בגדי התינוקות אמור היה להיות מבוטל לתקופה של שנה וחצי בלבד, שכן אין להפחתה הזו כל מקור תקציבי בשנים הבאות. זאת מכיוון שהגירעון החזוי היום ל־2019 גם כך גבוה ממה שהחוק מאפשר לממשלה, והיא לא יכולה להפחית מסים מבלי להגדילם במקום אחר. לכן כחלון בחר להפחית את המכס לתקופה זו בלבד. בינתיים באוצר וברשות המסים מתכוונים לבחון אם יבואני הנעליים אכן מגלגלים את ההוזלה לצרכן או שהמכס עבר לכיס היבואנים עצמם ומחיר השוק לא השתנה.

 

כעת ברשות המסים מקיימים דיונים עם נציגיו של כחלון במטרה לבחון האם ניתן ליישם את ההפחתה הזו שעלולה להוות פתח למתיחת החוק. זאת, שכן בשונה מנעליים, למשל, ההגדרה של בגדי תינוקות נזילה יותר. יבואנים עלולים להציג בגדי נוער או ילדים במידות קטנות יחסית כבגדי תינוקות, כאשר בלאו הכי ישנה שאלה מהו הגבול שבין תינוקות לילדים. מכיוון שכיום המכס הוא אחיד לכל פרטי הלבוש, ועומד על 6%, יבואן לא מתעניין בסיווג הבגדים. זו בדיוק הסיבה שבמשרד האוצר וברשות המסים מתנגדים באופן עקבי לפטורים ממע"מ. בקנדה, למשל, ניתנה הנחה במס על נעלי ילדים. הדבר הביא לכך שמשווקים רבים החלו להגדיר את נעלי הנשים (שגם כך במידות קטנות יחסית) כנעלי ילדים, מה שהביא לפגיעה בגביית המסים, והטיה של השוק למוצרים מסוימים.

 

אם בסופו של דבר יחליטו לבטל את הפחתת המכס על בגדי תינוקות הדבר יביא לתרעומת מצד יבואני הבגדים שמלינים כי לאור המכס והמע"מ הם אינם מצליחים להתמודד אל מול המכירות האינטרנטיות שתופסות תאוצה על חשבון החנויות בארץ, שכן לא מעט צרכנים עברו לרכוש בגדי תינוקות וילדים באתרים מקוונים בחו"ל, שמציעים הצעת ערך טובה יותר לצרכן ואין עליהם מסים.

 

במקביל, כך נודע ל"כלכליסט", ברשות המסים הציעו למשרד האוצר חלופות להפחתת המסים ובין היתר מציעים להפחית את המכס על מוצצים לתינוקות, שעומד כיום על 12%. להבדיל מבגדי תינוקות, שאותם קל יחסית לבלבל עם בגדי ילדים, מוצצים הם מוצרים מובחנים יותר, וקל יותר להפרידם ממוצרים אחרים. מכיוון שהכוונה המקורית היתה להפחית את המכס על בגדי תינוקות, מדובר על הוזלה עבור אותה אוכלוסייה של משפחות צעירות. אולם האוצר טרם קיבל את ההצעה של הרשות. עוד בוחנים שם הפחתת מס על בקבוקים לתינוקות או על עדשות ומסגרות למשקפיים.

 

 

כחלון. מה יעלה בגורל תוכנית הדגל שלו? כחלון. מה יעלה בגורל תוכנית הדגל שלו? צילום: יאיר שגיא

 

גם יצרני הטקסטיל התנגדו

 

רשות המסים כבר יצאה באפריל בקול קורא כדי לקבל את הערות הציבור על הורדת המכסים שהיתה אמורה להיכנס לתוקף במאי. יצרני הטקסטיל ויבואני הבדים מחו נגד הכוונה לבצע את המהלך. הם טענו כי המדינה מפלה אותם לרעה ודרשו מהאוצר לבטל גם את המכס על יבוא בדים מחו"ל. היצרנים אף פנו לכחלון ולשר הכלכלה אלי כהן בדרישה להיפגש עמם בנושא. לפני ארבע שנים עתרו יצרני הטקסטיל לבג"ץ נגד הורדת המכס ל־0% על יבוא מוצרי טקסטיל מחו"ל, ולבסוף הוחלט כי המכס על מוצרים מוגמרים ובדים יעמוד על 6%.

 

מרשות המסים נמסר: "ההצעה להפחית את המכס על בגדי תינוקות נבחנת על ידי רשות המסים ונידונה בימים אלו עם נציגי השר. במסגרת בחינה זו רשות המסים הציעה לשר האוצר חלופות להפחתת המכס, ובהן מוצרים אחרים לתינוקות ומוצרים לכלל האוכלוסייה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x