$
משפט

פרסום ראשון

פרשת שטיינמץ: המשטרה איתרה בדרום אפריקה חשוד מרכזי שנמלט מישראל

הפרקליטות הגישה לרשויות בדרום אפריקה בקשה לחיקור דין של איש העסקים אברהם לב רן, המקורב לדבריה לבעל השליטה בחברת הכרייה BSGR - המיליארדר בני שטיינמץ. על פי החשד לב רן ואיש עסקים נוסף שנמלט מישראל, מיכאל נוי, השתמשו בחברה בבעלותם כצינור להעברת תשלומי שוחד מ-BSGR לפקידי ממשל בגינאה בתמורה לזכויות כרייה

תומר גנון וזוהר שחר לוי 16:2928.12.17

חקירת פרשת השוחד בחברת הכרייה BSGR שבשליטת המיליארדר בני שטיינמץ: המשטרה איתרה בדרום אפריקה את איש העסקים אברהם לב רן, אחד החשודים המרכזיים בפרשה שנמלט מישראל עם פתיחת החקירה לפני כשנה. לב רן מסרב לשוב לישראל לצורך חקירה, והפרקליטות הגישה לרשויות במדינה האפריקאית בקשה לחיקור דין. הרשויות בדרום אפריקה זימנו את לב רן לחקירה, אולם הוא הגיש ערער על ההחלטה באמצעות משרד עורכי דין מקומי.

 

במסגרת החקירה הבינלאומית שמתנהלת נגד שטיינמץ, הוא חשוד בהעברת תשלומי שוחד בהיקף של כ-30 מיליון דולר לנשיא גינאה לשעבר, נסאנה קונטה שנפטר, וכן לאשתו ממאדי טור, בין השנים 2008-2012. זאת בתמורה לכך שיקדמו את האינטרסים העסקיים של חברת הכרייה שבשליטתו - BSGR. על פי החשד, בתמורה לתשלומי השוחד השניים סייעו לשטיינמץ לזכות ברישיון כריה של עפרת ברזל במכרה הגדול במדינה – סימנדאו.

 

עם פתיחת החקירה נמלטו מישראל שני אנשי עסקים המקורבים לשטיינמץ ונדרשו לחקירה - לב רן ומיכאל נוי.

 

לב רן ונוי היו בעלי מניות בחברה בשם פנטלר (Pentler) שבה השתמשה על פי החשד חברת הכרייה של שטיינמץ כצינור להעברת תשלומי שוחד לפקידי ממשל בגינאה. המשטרה הקפיאה נכסים שונים של השניים בישראל.

 

כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", בידי המשטרה עדות של ישראלי שעבד בעבר בחברת תקשורת בגינאה, ועל פי החשד היה מעורב בהעברת כספי שוחד לבכירים בממשל מטעמו של שטיינמץ. אותו אדם חתום על הסדר מול הרשויות בארה"ב ובשוויץ שחוקרות גם הן את הפרשה. על פי העדות שהוא מסר ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), הוא העביר בעבר מעטפות עם מזומנים לגורמים שונים בשלטון בגינאה, ובהם אשת הנשיא.

 

 

שטיינמץ מחוץ לביהמ"ש בחודש יוני השנה שטיינמץ מחוץ לביהמ"ש בחודש יוני השנה צילום: אוראל כהן

 

אנשי העסקים לב רן ונוי, כך נחשף בין היתר גם ב"מסמכי פנמה" שפרסם בעבר ארגון העיתונאים החוקרים הבינלאומי (ICIJ), היו בעלי מניות בפנטלר עם אדם נוסף - איש עסקים צרפתי בשם פטריק סילנס (CILINS). סילנס הורשע בעבר בארה"ב בניסיון לשבש חקירה של FBI לגבי תשלומי שוחד בגינאה, לאחר שהוקלט בחשאי על ידי אשת הנשיא לשעבר כשהוא מבקש ממנה להשמיד מסמכים. פנטלר שבה היו שותפים כאמור סילנס, לב רן ונוי, הייתה חתומה על חוזה ייעוץ בגינאה מול BSGR, אולם על פי החשד של המשטרה היה מדובר רק בכסות להעברת כספי שוחד לבכירים בשלטון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x