$
בארץ

ועד ראשי האוניברסיטאות: לא לאפשר לבינתחומי לפתוח מסלול ללימודי דוקטורט

מחר תחליט המועצה להשכלה גבוהה האם לאפשר למכללה לפתוח לראשונה מסלול ללימודי דוקטורט, דבר שיהפוך אותה לאוניברסיטה הפרטית הראשונה בישראל; ועד ראשי האוניברסיטאות: "האישור יפגע באיזון בין אוניברסיטאות המחקר והמכללות"

ספי קרופסקי 17:4519.03.18

יום לפני שמליאת המועצה להשכלה גבוהה תחליט האם לאפשר למכללה לפתוח לראשונה מסלול ללימודי דוקטורט, ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) יוצא הערב (ב') במתקפה חריפה נגד היוזמה. המליאה צפויה לדון מחר בבקשת המרכז הבינתחומי בהרצליה לפתוח מסלול ללימודי תואר שלישי במשפטים, כשאם הבקשה תתקבל המוסד יהפוך דה-פקטו לאוניברסיטה הפרטית הראשונה בישראל.

 

"במקום לפעול למען האינטרס הלאומי שהנו קידום המחקר האקדמי ומיצובה של ישראל כמובילה במדע פורץ דרך, מתרחש כעת מהלך של אישור הענקת תואר דוקטור למכללה ספציפית. מדובר באישור אשר יפגע באיזון בין אוניברסיטאות המחקר והמכללות", נמסר הערב מור"ה.

 

 

עוד צוין בהודעה כי "דוקטורט לא בא לידי ביטוי רק בשם 'דוקטור' אלא במחקר עמוק ובמערכת שלמה שמפרה אותו. מוסד שמעניק תארים שלישיים צריך להיות מוסד עם עשייה מחקרית ארוכת טווח בתחומים רבים, אחרת יש פה תואר שהוא רק לצורך קבלת תואר, שאנשים יקבלו רק לצורך אגו או העלאת שכר - בעוד אחרים מבצעים מחקר עמוק ותחרותי ברמה גבוהה. חבל שמהלך זה במכללה יוביל לזילות תארי הדוקטורט. אנו תקווה כי אלו האחראיים על שמירת האינטרסים האקדמיים והלאומיים של ישראל יבינו במהרה את גודל הטעות ויעצרו את קידום המהלך אשר צפוי לפגוע בדור העתיד של החוקרים בישראל".

 

בתגובה צייץ שר החינוך נפתלי בנט: "פתיחת עולם המחקר למוסד פרטי (לא על חשבונכם וללא עלות של שקל לישראל!) לא מהווה איום עליכם, אלא ברכה להעצמת המחקר. אני קורא לכם מחר לתמוך בהחלטה היסטורית זאת במועצה להשכלה גבוהה. מרבה מחקר, מרבה ברכה".

 

המרכז הבינתחומי המרכז הבינתחומי צילום: עמית שעל

הבינתחומי מנסה לקדם את היוזמה הזו כבר זמן רב, למעשה מהרגע שהמל"ג החליט לפני מעל לשלוש שנים לאפשר למכללות להגיש הצעות לתוכניות דוקטורט. ובאחרונה התברר שהיוזמה מקבלת גב חזק מאוד, אולי החזק ביותר שניתן לקבל כשמי שדוחף את הנושא הוא לא אחר משר החינוך ויו"ר המל"ג, נפתלי בנט, שמעוניין לראות את המהלך קורם עור וגידים בקרוב.

 

יצוין כי מבחינה טכנית, גם אם המהלך יאושר המוסד ההרצלייני ימשיך לשאת בשם התואר "מכללה לא מתוקצבת" שמציאה גם תואר שלישי, כלומר גם מחקר ולא רק הוראה. זאת מכיוון שעל מנת לקבל מעמד אוניברסיטאי בישראל, כפי שקיבלה למשל אוניברסיטת אריאל ב-2012, נדרשת החלטה פרטנית של המל"ג, בין אם מדובר במוסד ציבורי או פרטי. אבל זה רק מבחינה טכנית. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x