$
בארץ

ועדת החוקה אישרה: בתי משפט מנהליים ידונו, במקום בג"ץ, בנושא עובדים זרים ומסתננים

ערעורים על החלטת בתי המשפט המינהליים יידונו בבית המשפט העליון, רק אם הוא מאשר זאת. להערכת משרד המשפטים היקף העתירות שיעברו מכוח הצו לבתי המשפט המנהליים, מהווה כרבע מהעתירות כיום לבג"ץ

שחר אילן 17:0811.04.18

ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת החליטה היום (ד') להעביר שורה של נושאים המהווים היום כרבע מהעתירות המוגשות לבג"ץ לבתי משפט מנהליים (בתי משפט מחוזיים בשבתם כבג"ץ קטן). בכך יפחת העומס על בית המשפט העליון.

 

בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ, היה עד לשנת 2000 הערכאה השיפוטית היחידה שקיימה ביקורת שיפוטית על פעולות רשויות השלטון. בשנת 2000 נחקק חוק בתי המשפט לעניינים מנהליים, שהקים מעין ערכאות בג"ץ נמוכות בבתי המשפט המחוזיים. החוק גם יצר מסגרת להעברה מדורגת ומסודרת של סמכויות שיפוט מנהליות מבג"ץ אליהם.

 

מאז חקיקת החוק ועד היום הועברו לבתי המשפט המחוזיים סמכויות נרחבות בנושאי תכנון ובנייה, רשויות מקומיות, רישוי עסקים, רשות האוכלוסין, הגנת הסביבה, חינוך ועוד. החלטות של בתי משפט מנהליים מגיעות לבג"ץ רק כאשר הוא מאשר ערעור עליהן. מכאן, שהכוח נותר עדיין בידי בג"ץ.

 

מהגרי עבודה ופליטים בדרום תל אביב מהגרי עבודה ופליטים בדרום תל אביב צילום: דנה קופל

 

ועדת החוקה אישרה היום צו שמעביר לבתי המשפט המנהליים סמכויות נוספות בענייני רשות האוכלוסין, כולל החלטות בנושא חוק השבות ובנושא השנוי כל כך במחלוקת בין המדינה לבג"ץ של עובדים זרים ומסתננים. בכך הועברו לבתי המשפט המנהליים כמעט כל הסמכויות בנושא רשות האוכלוסין. כן הועברו סמכויות בנושאי הגנת הסביבה, הקצבות של הממשלה, יבוא ויצוא, השקעות הון ומקרקעין.

 

להערכת משרד המשפטים היקף העתירות שיעברו מכוח הצו לבתי המשפט המנהליים, מהווה כרבע מהעתירות כיום לבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ. בשנת 2017 הוגשו מעל 600 עתירות בנושאים המצוינים בצו, וזאת מתוך מעל 2,550 עתירות שהוגשו בשנת 2017 לבג"ץ.

 

יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי): "אנחנו רוצים שבית המשפט העליון יהיה פנוי לעסוק ברצינות בנושאים המגיעים אליו". לדבריו, יש לפתוח מהלך דו-כיווני מצד אחד להוריד את העומס על-ידי העברת סמכויות ומצד שני להגדיל את מספר השופטים. כך אולי נקבל בית משפט שיוכל לדון בניחותא".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x