$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מערכת הביטחון נזכרה להתנגד להקמת מפעל אמוניה בנגב: "קרוב מדי לקמ"ג"

משרד הביטחון והקריה למחקר גרעיני טוענים כי התסקיר הסביבתי, שנערך לפני עשרה חודשים, התעלם מהמתקנים הרגישים באזור. הסתייגותם מגיעה שנה לאחר שניתן אישור ממשלתי למפעל, ואף שכבר נמצאים שם מכלי אחסון של 450 טון אמוניה

ליאור גוטמן 06:5903.06.18

משרד הביטחון והקריה למחקר גרעיני עצרו בשבוע שעבר את הליך אישור תוכניות ההקמה של מפעל האמוניה בנגב, שנועד לספק את צורכי האזור במקום המכל החיפאי שנסגר בהוראת בית המשפט העליון בשנה שעברה, כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

 

ההסתייגויות של מערכת הביטחון מגיעות שנה לאחר שכבר ניתן לתוכנית אישור ממשלתי. על פי התוכנית, מפעל האמוניה ייפתח ב־2020, אך הכנת תסקיר סביבה חדש עלולה לדחות את שנת היעד ל־2021.

 

מפעל האמוניה בחיפה שנסגר. תסקיר סביבתי חדש יעכב בשנה את המפעל בדרום מפעל האמוניה בחיפה שנסגר. תסקיר סביבתי חדש יעכב בשנה את המפעל בדרום צילום: פיני חמו

 

 

בעמדה ששלח הצבא למשרד להגנת הסביבה ולוועדה המחוזית דרום הוא טוען כי "המרחב הביטחוני מדרום למתקן הוא אזור רגיש ודורש בחינה קפדנית, ומסתמן כי קריית המחקר הגרעינית לא נכללה בתסקיר הסביבתי, ויש להוסיף בתסקיר את השפעת המתקן על המתקנים הביטחוניים מדרום לכביש 25". משרד הביטחון הוסיף שהתרחישים לא חושבו לפי המודל המקובל לקביעת סכנה מהתפזרות אמוניה, וימליץ לשקול זאת מחדש. עוד הוא מבקש ניתוח מהירויות רוח ותרחיש למקרה של פגיעה במערך האחסון או במשאית שמובילה אמוניה בכביש 25.  

 

אלא שהאישור הממשלתי לתוכנית ניתן לפני שנה, והתסקיר של המשרד להגנת הסביבה נערך לפני עשרה חודשים - אז מדוע רק כעת מערכת הביטחון נזכרה להגיב? מלבד זאת, כבר היום חצי קילומטר מהמקום המיועד נמצאים מפעלי חיפה כימיקליים, לרבות מכלי אחסון ותיקים של 450 טון אמוניה, שבטיחותם כנראה נמוכה יותר ממפעל חדיש. על פי החלטת הוועדה המחוזית, כלל הגורמים אמורים להגיש השבוע להערות של מערכת הביטחון, ולאחר מכן יוחלט כיצד להתקדם.

 

מעמותת צלול, שהובילה את המאבק להוצאת מכל האמוניה מחיפה, נמסר בתגובה: "למעלה משנתיים נמשך הליך המכרז להקמת מפעל לייצור אמוניה במישור רותם, שדרש בין השאר, כי ישמרו רזרבת ביטחון של 3,000 טון אמוניה בכל עת בשטח המפעל. שבע פעמים דחו את הדד-ליין מסיבות שונות, אולם מעולם לא מפאת הקרבה לקמ"ג. השבוע, בלי מכרז ממשלתי ובלי מאגר גדול של אמוניה בשטח, נזכרו במשהב"ט ובכור האטומי שזה בעצם מסוכן. מי יחזיר ליזמי האמוניה את מאות אלפי השקלים שהשקיעו בהכנת המכרז? האם זה היה פייק מכרז? עמותת צלול דורשת תשובות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x