כישלון הותמ"ל: אפילו הוועדות האיטיות יותר מהירות
הוועדות המחוזיות, שספגו השמצות במשך שנים, הצליחו לספק מספרים הרבה יותר טובים מהותמ"ל
במהלך 2017 אישרה מערכת התכנון תוכניות לבניית 127 אלף דירות – 21% יותר מהיעד השאפתני שהציבה לה הממשלה (105 אלף דירות), ו־14.5% יותר ממה שאישרה ב־2016 (111 אלף דירות). כל זאת כאשר שליש מהיקף הדירות תוכננו על ידי הוועדה לתכנון מהיר (הותמ"ל), שהוקמה כדי לפצח ולנצח את סבך הבירוקרטיה התכנוני. נפלא, נכון?
לא ממש. כי כשמתחילים להיכנס לפרטים, כמו למשל היכן ממוקמות כל אותן דירות שתוכננו, ועד כמה עמדה המערכת ביעדים שהציבה לה הממשלה באזור המרכז – מתחילה התמונה להתקדר. אז מתברר למשל שמתוך שפע הדירות שתוכננו, 72 אלף (56%) ממוקמות במחוזות הצפון והדרום שבהם הביקוש לדיור מועט יחסית. לעומת זאת, באזורים המבוקשים הכוללים את מחוזות תל אביב, ירושלים והמרכז, הגיע היקף הדירות המתוכננות לכ־38 אלף דירות המהוות 30% מכלל הדירות שתוכננו אשתקד, תוך שדווקא באזורים אלה נכשלה המערכת בלהגיע ליעדים שהציבה לה הממשלה.
דייקנות של שעון שוויצרי
ומי לדעתכם אחראי על נתוני התכנון הנמוכים באזור המרכז? מדובר בלא אחרת מאשר הוועדה שהוקמה במיוחד כדי להגדיל משמעותית את היקפי התכנון באזורי הביקוש, ולעשות זאת במהירות, הלא היא הותמ"ל. הנתון שלפיו אישרה הוועדה שליש מכלל הדירות שתוכננו מדויק אמנם, אך רובן המכריע בפריפריה. שם, אגב, אין כל צורך בפעולות התכנון המהיר של הותמ"ל, שכן הביקוש לדיור שם מתון משמעותית. באזורים שבהם רמת הביקוש לדירות גבוהה – שם נכשלה הוועדה כישלון חרוץ. בעוד שהיעד הממשלתי שהוצב לוועדה עבור אזור תל אביב והמרכז עמד על אישור 26 אלף דירות, אישרה הוועדה 9,400 דירות בלבד.
כישלון הותמ"ל אף מתעצם כשבוחנים את התוצאות שאליהן הגיעו הוועדות המחוזיות, אותם גופים מושמצים שמזה שנים מואשמים בעודף בירוקרטיה וסחבת, ושאותן אמורה היתה הותמ"ל להחליף. אלא שאותם גופים כושלים לכאורה, עמדו בכל היעדים שהציבה להם הממשלה בדייקנות של שעון שוויצרי: במחוז המרכז התבקשה הוועדה לתכנן 13.5 אלף דירות ותכננה 13.7 אלף. הוועדה המחוזית ירושלים התבקשה לתכנן 5,000 ועמדה ביעד. בתל אביב התבקשה הוועדה המחוזית לאשר 9,000 דירות ואישרה 10,400.
רכיב דמוקרטי מול רוב אוטומטי
הנתונים הללו מגיעים שלושה חודשים לאחר שהדיון הסוער שנערך בוועדת הפנים של הכנסת, האם יש להאריך את עבודת הותמ"ל בשנה נוספת, הוכרע לטובת המשך פעילותה, תוך ששר האוצר משה כחלון מפעיל את מלוא כובד משקלו בנושא. בדיון שבו ועלו ההאשמות לגבי איטיותן וסרבולן של הוועדות המחוזיות, בעיקר מצדם של אנשי האוצר ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שהותמ"ל היא בבת עינם.
הנתונים החיוביים על תפקוד הוועדות המחוזיות מעלים את החשש שהסיבה האמיתית שבגללה אהובה כל כך הותמ"ל על אנשי האוצר ורמ"י היא לא ביצועיה, כי אם מבנה הוועדה שמאפשר לממשלה לקדם תוכניות בנייה מאסיביות עם רוב אוטומטי בתוכה, תוך ביטול כמעט מוחלט של יכולת הציבור להתנגד.
מדובר בוועדה שמהווה ערכאה בודדת, שעל החלטותיה אין יכולת לערער. הוועדות המחוזיות, שבהן הרכיב הדמוקרטי חזק הרבה יותר, לא נהנות מהפריבילגיה הזו – ובכל זאת הגיעו לתוצאות מרשימות יותר. על חברי ועדת הפנים לזכור זאת בפעם הבאה שבה יתבקשו לאשר את המשך פעילות הוועדה.