מדד מחירי הדירות של הלמ"ס מרמז: בקרוב עליות המחיר יהיו שוב איתנו
המדד שפורסם אתמול היה מלא בנורות אזהרה לשר האוצר: החל מזינוק במחירי השכירות, ועד לרמזים להתחדשות העלייה במחירי הדירות – המוסווה על ידי אופן הדיווח של הלמ"ס
אתמול (א') בשעות הערב, 20 דקות לאחר פרסום מדד מחירי הדירות של הלמ"ס, שלחה דוברות האוצר לכלל העיתונאים המסקרים את תמונותיו של שר האוצר משה כחלון צופה בגמר המונדיאל יחד עם משפחה צעירה שזה עתה נכנסה לדירתה החדשה והמוזלת בפרויקט "מחיר למשתכן" ברעננה. האמת, יצאו תמונות חמודות.
מה שיצא קצת פחות חמוד היה המדד עצמו. גם אם לא נרשמה בו קטסטרופה של ממש בדמות התחדשות של עליית מחירי הדירות, גם חדשות טובות לא היו שם. נתחיל מהנתון הפחות מסוקר, אך הלא פחות חשוב, והוא מדד מחירי השכירות, שמהווה חלק ממדד המחירים לצרכן. אחרי שבראשית 2018 הראה המדד יציבות, שבו מחירי השכירות לעלות בקצב מדאיג: ביוני 2018 עלו מחירי השכירות ב-0.5%, וביחס ליוני 2017 מדובר בעלייה שנתית של 2.8%.
התמונה במדד מחירי הרכישה של דירות מעט יותר מורכבת. שם, לאחר התקופה בת כחצי שנה (ספטמבר 2017 עד פברואר 2018) שבה מחירי הדירות ירדו ב-2.3%, באו שלושה חודשים עם יציבות מחירים עם נטייה קלה כלפי מעלה. אמנם מדד אתמול לא הצביע על עלייה או ירידת מחירים במאי לעומת אפריל, אך מפברואר ועד מאי חלה עלייה של 0.2%.
זה מספר חודשים שהאופן שבו מתפרסם מדד מחירי הדירות משרת את מלחמת התודעה שמנהל כחלון נגד המשך עליית מחירי הדירות, ומצניע רמזים לשינוי מגמה כלפי מעלה. כידוע, הנתונים הראשוניים שמפרסמת הלמ"ס מוגדרים כארעיים, ועל פי רוב מעודכנים חודש או חודשיים לאחר מכן, אך לעדכון אף אחד כבר לא שם לב. כך, בחודש מרץ התפרסם מדד לפיו חלה ירידה של 0.1% במחירי הדירות, אך בפועל הנתון העדכני לאותו חודש הוא עלייה של 0.1% במחיר. לגבי אפריל, פורסם כי במחירי הדירות לא חל כל שינוי, וכעת מראה הנתון המעודכן גם כן על עלייה של 0.1%.
אתמול פורסם מדד חודש מאי ולפיו גם כן לא חל שינוי במחירי הדירות, והניסיון מלמד שגם נתון זה ישתנה בהמשך. אם אכן נתוני המדד של חודש זה יעודכנו בעתיד כלפי מעלה, כבר אפשר יהיה להתחיל לדבר על שובן של עליות מחירי הדירות לחיינו.