צעד ראשון ברפורמה בחברת החשמל: פורסמו עקרונות מכירת תחנת הכוח באלון תבור
רשות החשמל פרסמה את השלב הראשון של מכירת תחנות הכוח של חברת החשמל, במסגרת הרפורמה בה התחייבה החברה למכור 5 תחנות כוח. לוחות הזמנים מחייבים מכירה לכל המרבה במחיר עד לסוף 2019
רשות החשמל, היא הרגולטור האחראי על פיתוח ותפעול משק החשמל, פרסמה הבוקר (ג) את השלב הראשון של מכירת תחנות הכוח של חברת החשמל. במסגרת הרפורמה שאושרה לאחרונה בממשלה, חברת החשמל התחייבה למכור חמש תחנות כוח, מה שיפחית את כושר הייצור שלה למתחת ל-50% ויהפוך אותה ממונופול ממשלתי בתחום לחברה שאחראית בעיקר על תשתיות הולכה ואספקה.
התחנה הראשונה שאמורה להימכר היא תחנת הכוח שבאלון תבור, כאשר לוחות הזמנים מחייבים מכירה לכל המרבה במחיר עד לסוף 2019, כפי שנחשף בכלכליסט.
התחנה תמכר AS IS, כלומר ללא חוזה הגז היחסי שלה מול מאגר תמר. מדובר בחוזה הכי יקר במשק, עם עקומת התייקרות אוטומטית עד לאמצע 2021.
לפיכך, מייד אחרי החגים תפרסם רשות החשמל את התעריף ואמות המידה, הליך שיאושר במליאת רשות החשמל עד סוף 2018. מה שכן ניתן לומר שרשות החשמל מסירה כל מגבלה של מחיר תקרה לחשמל, כמו גם מגבלות של תשלום מדינה עבור זמינות החשמל של תחנת הכוח בכל שעה ויום.
אז מה נשאר ליזמים? "הרשות קובעת תשלום עבור כל קילוואט זמין והמציע ישקול בהצעת המחיר את ההכנסה הצפויה כתוצאה מהזמינות בפועל", אומרים שם, ופוטרים את הבעלים החדשים מאישור חוזה הגז שיחתם מול מאגר "תמר" או מאגר "לוויתן". בעבר הרשות התרברבה בהסכמי הגז בשל ההשפעה שלהם על התעריף, אולם עם המעבר לשוק משוכלל שמבוסס על תחרות הסברה היא שבעלי תחנת הכוח ישיג את מחיר הגז הכי טוב שניתן כדי שהוא יוכל לייצר חשמל זול ולהתחרות בספקי חשמל אחרים.
לגבי הנכס עצמו, ניתן לומר שאתר אלון תבור ממוקם באזור התעשייה אלון תבור, צפון מזרחית לעפולה ודרום מזרחית לעיר נצרת. האתר נמצא בתחום המוניציפאלי של עמק יזרעאל ובתחום הוועדה המחוזית צפון. השטח הכולל של האתר הוא כ- 113 דונם. שטח נוסף הצמוד לאתר הועבר למדינה במסגרת הסדר הנכסים של חברת החשמל, כאשר "מתוך השטח הכולל באתר, תבוצע הפרדת חצרות במתקני תשתית (תחנת משנה) שקיימת בתחומי האתר (בגודל של כ- 19 דונם) שיישאר בידיה של חברת החשמל".
לגבי ייצור החשמל, מציינים ברשות ש"בחלקו הדרום מזרחי של האתר קיים שטח פנוי של כ-21 דונם המיועד להספק נוסף. בעבר קודמה בשטח זה תוכנית להקמת מחז"מ בהספק של כ- 370 מגה וואט (כ-2.7% מכושר הייצור המקסימאלי של חברת החשמל - ל"ג) אשר לא הבשילה. לאתר נשמר מקום ברשת בהספק, המאפשר הקמת מתקנים בהספק של עד 230 מגה וואט", אומרים שם, ורומזים שמי שיקנה את התחנה יוכל להגדיל את כוח הייצור שלה ביותר מ-60%.