$
דעות

איפה אפי: זמן פרישה

ראש לשכת עורכי הדין שחשוד בעבירות מרמה, צריך להבין שעתיד מערכת המשפט חשוב מעתידו האישי ולהשעות את עצמו מהוועדה לבחירת שופטים

תומר גנון וענת רואה 07:2708.10.18
ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה צריך לעשות את המעשה הנכון מבחינה ציבורית ואתית ולהשעות את עצמו מהוועדה לבחירת שופטים. נוה, שנחקר בשבוע שעבר בחשד לביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה ועבירה על חוק הכניסה לישראל, צריך להפנים שהמוסד שבו הוא חבר חשוב יותר מהעניין האישי והפרטי שבגינו הסתבך - ניסיון לסייע לנוסעת, אזרחית ישראל, לעבור בביקורת הדרכונים מבלי להחתים את דרכונה.

 

 

 

נוה צריך לעשות מעשה, אף שבינתיים חברותיו בוועדה - שרת המשפטים איילת שקד שעומדת בראש הוועדה ונשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות - מספקות לו מטריית הגנה זמנית. אתמול אמרה שקד כי משרד המשפטים יגבש את עמדתו לגבי השעיה אפשרית של נוה מהוועדה רק לאחר שתסתיים החקירה הפלילית נגדו, ובטרם תתכנס הוועדה שוב. "בירור שנערך במשרד המשפטים העלה כי החקירה בעניין תסתיים, ככל הנראה, בתוך זמן קצר ביותר, בעוד ישיבת הוועדה לבחירת שופטים קבועה לעוד למעלה מחודש", נמסר בתגובת שקד. "בתום החקירה ולימוד החומר תגובש במשרד המשפטים עמדה בנושא ההשתתפות של נוה בישיבת הוועדה הקרובה". "כלכליסט" הפנה שאלות דומות לאלה שהופנו לשקד גם לחיות, שהביעה תמיכה בשרת המשפטים: “שקד הודיעה כי 'החקירה תסתיים בתוך זמן קצר ביותר’. מן הראוי להמתין לקבלת העמדה בנושא".

 

אפי נוה, ראש לשכת עורכי הדין אפי נוה, ראש לשכת עורכי הדין צילום: עמית שעל

 

עניין של נראות

 

אין ספק שההסתבכות של נוה, שלדבריו קשורה בהליך הגירושים שלו, היא תפוח אדמה לוהט ששקד וחיות היו שמחות לזרוק זו על זו. לאף אחת מהן לא נוח לנקוט עמדה חד־משמעית. אולי כי הן מקוות שהחקירה תסתיים בלי המלצה להעמיד את נוה לדין או להגיש נגדו כתב אישום, ואז הבעיה תיפתר מעצמה.

 

אבל כאן המקום של נוה לקום ולקחת אחריות. הוא צריך לעמוד באומץ ויושרה מול המעשה שעשה ולהבין שיש לו מחיר. נוה הוא אולי לא נבחר ציבור במובן המשפטי של המילה, אבל הוא נציגם של מי שתפקידם לדאוג שמערכת המשפט תהיה נקייה וישרה. לנראות יש משמעות, והוא חייב להבין שחשוד בפלילים לא יכול להיות מעורב בשלב רגיש כזה במינוי שופטים.

 

ואם כבר מדברים על נראות, מעניין היה לברר אתמול עם המשטרה מדוע היא לא פרסמה הודעה לתקשורת על חקירתו של נוה. ההסברים, על פניו, לא בהכרח משכנעים. במשטרה סברו שנוה אינו עונה להגדרה היבשה של נבחר ציבור, שהחקירה אינה קשורה לעבודתו כעורך דין או לחברותו בוועדה לבחירת שופטים ושמדובר בעניין שנוגע לצנעת הפרט. כשנוה נחקר באזהרה לפני שלוש שנים ביאח"ה (תיק שנסגר מחוסר אשמה) בחשד שחתם על חוזה עם עורך דין שמאפשר לו גישה למתקני הלשכה, המשטרה דווקא פרסמה הודעה. אפשר כמובן לטעון שאז דובר במשהו שקשור בעבותות לתפקידו, אבל ההיגיון אומר שאם מדובר באדם שממנה שופטים בישראל, דינו כדינו של נבחר ציבור.

 

בכל מה שקשור לתפקידו של נוה בלשכה חשוב לזכור עובדה אחת: הוא חבר של כל הצמרת המשפטית. יש לו ברית עם שקד, הוא מתקרב לחיות, והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פסל עצמו מלעסוק בעניינו בשל קשרי החברות שלהם.

 

מעמד חסר תקדים

 

מהאופוזיציה בלשכה אי אפשר לצפות לפעול בשלב זה להדחתו משום שלנוה כמעט אין אופוזיציה: הוא וחמשת ראשי המחוזות מציגים חזית אחידה, במועצה הארצית יש לו רוב כמעט אוטומטי וועדת האתיקה היא גוף חלש. בנוסף, אתמול קבוצה של עורכי דין בכירים אף החלה להפיץ הודעות תמיכה בנוה. “חשוב שגם קול זה יישמע, ולא רק ביקורת חסרת בסיס המבוססת על שמועות”, נכתב בהודעות. כיצד יכלו הפרקליטים להכריע כבר כעת שהביקורת חסרת בסיס?

 

הדבר מלמד בעיקר על המעמד חסר התקדים בצמרת מערכת המשפט שנוה ביסס לעצמו בשנים האחרונות. משום כך, האחריות לעשיית המעשה הנכון מוטלת על כתפיו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x