תיק 4000: הקטר שמושך אחריו את כל תיקי נתניהו
המלצת המשטרה להעמיד לדין את נתניהו בפרשה מציירת תמונה ברורה של יחסי קח ותן בין ראש הממשלה ואלוביץ', ולכן הוא התיק החזק ביותר מבין תיקי נתניהו
תיק 4000 הוא הקטר שמושך אחריו את שאר התיקים של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בתיק הזה, שני צדי המתרס שמקימים את עבירת השוחד ניכרים היטב: בעל השליטה בבזק לשעבר שאול אלוביץ' מתקרב לקבלת האישורים המיוחלים לביטול ההפרדה המבנית בקבוצת התקשורת ומיזוגה עם חברת הלוויין yes, ומנגד אתר החדשות וואלה שבבעלות בזק מעניק ל"אשת ראש הממשלה ובעלה" כשם שירו המבריק של קובי לוריא, סיקור חיובי.
- אחרי ההמלצות בתיק 4000: מה מחכה לאלוביץ' ובכירי בזק לשעבר בפרקליטות
- הצלע השלישית בקשרי נתניהו-אלוביץ': איש העסקים זאב רובינשטיין
- ההמלצה: להעמיד לדין את נתניהו על ביצוע עבירות שוחד
כדי להגיש כתב אישום, יש להוכיח את הקשר בין השניים. כלומר, שנתניהו נתן הטבות רגולטוריות כשהוא מודע לקבלת טובות ההנאה — הסיקור החיובי. את הכריכה הזו יש להוכיח, כמו גם את טוהר קבלת ההחלטות בשני צדי המשוואה.
ההגנה תטען כי ההטבות לבזק אושרו בשדרה המקצועית של משרד התקשורת, רשות ההגבלים העסקיים ומועצת הכבלים והלוויין, ללא קשר לנתניהו, תוך הדגשה כי בשורה התחתונה בזק הפסידה, המניה צנחה וגם הסיקור לנתניהו לא היה משהו. התביעה תטען שנתניהו לקח לעצמו את תיק התקשורת ומינה את מקורבו שלמה פילבר למנכ"ל המשרד כדי להרעיף את ההטבות על חברו אלוביץ' בתמורה לסיקור החיובי, חרף ניגוד העניינים ותוך שהוא אינו מצהיר על קשרי החברות עמו.
חוליות הביצוע
בשבוע שעבר הסיקור החיובי נחשף בפרטי פרטים בתוכנית "המקור" בערוץ 10. שרשרת הביצוע הורכבה משש חוליות בסדר יורד: משפחת נתניהו, יועץ התקשורת ניר חפץ, בני הזוג אלוביץ', מנכ"ל וואלה אילן ישועה, עורך האתר אבי אלקלעי והעורכים והכתבים שעובדים תחתיו.
העדויות בתחקיר התמקדו בחוליה האחרונה שבה הנחית אלקלעי הנחיות לרומם את שרה נתניהו במעלה עמוד הבית. מאלקלעי ומעלה, לעומת זאת, הראיות בעיקר נסיבתיות — מה פתאום שאלקלעי יחפוץ ביקרה של שרה? את התשובות לכך אמורים לספק עד המדינה חפץ ועד התביעה ישועה, שלא ברור מדוע הוא אינו עד מדינה אם אכן היה שותף לקשר הפלילי. ובנוסף, תכתובות בין שרה נתניהו לאיריס אלוביץ'.
מוקדם להתלונן על מנדלבליט
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט סופג ביקורת על רפיסות טיפולית בתיקי ראש הממשלה. התלונה מוקדמת מדי לנוכח העובדה שהמלצות המשטרה בתיק 4000 התקבלו רק היום, ובשאר התיקים הפרקליטה המלווה ליאת בן־ארי טרם העבירה את מסקנותיה. הפרשן אמנון אברמוביץ' מנה בסוף השבוע האחרון ארבע ראיות שנמצאו ליושרתו של היועץ: הגשת כתב האישום נגד שרה נתניהו, ההחלטה להפקיד את תיקי נתניהו בידי בן־ארי, גיוס שלושה עדי מדינה מחוגו הקרוב של נתניהו, וההחלטה האסטרטגית שסיקור חיובי בתקשורת יכול להיחשב לטובת הנאה בעסקת שוחד.
מבקרי היועץ זוקפים לחובתו את עיבוי צוות הפרקליטים שיבחן את התיקים, אלא שגם כאן מקיים מנדלבליט את מצוות בית המשפט העליון ומצוות חובתו המקצועית להעשיר ולגוון את נקודת המבט בתיקים שהתוצאה שלהם היא טלטלה פוליטית ומשטרית. מדובר בתיקים שהמחלוקות העובדתיות שבהן מועטות יחסית, ועיקרם שאלות משפטיות, חלקן חדשניות, כמו הגדרת סיקור חיובי כטובת הנאה. אגב, אחד העוגנים לביסוס אישום והרשעה בעניין זה הוא מידת המעורבות של המשוחד בהכתבת הסיקור. כלומר, העוגן תלוי בתשובה לשאלה אם שרה נתניהו וחפץ הפכו לסוג של עורכים־אורחים בוואלה.
תיק 4000 נראה לכאורה חזק, אבל יש בו סימני שאלה שמגיעים גם ממחלקת השכל הישר. האם נתניהו באמת פיזר הטבות מפליגות על ראשו של אלוביץ' רק כדי לקבל ידיעות חיוביות, במיוחד על אשתו, בכלי תקשורת שאינו נחשב למוביל? תהייה שנייה היא סירובו העקבי של אלוביץ' להפוך לעד מדינה, למרות לחצים שהפעילו עליו החוקרים. האם יש אפשרות שסירובו, שעלול לעלות לו במאסר, נגזר מאמונתו הכנה בחפותו? למה שיגן בחירוף נפש התאבדותי כזה על נתניהו? האם יש משהו שהוא יודע שעשוי להפיל את התיק הזה? קשה להאמין.
עתה מצפים לניתוח המשפטי של המלצות המשטרה בידי בן־ארי. ההמלצה היא שלא לצפות להפתעות. סביר שבן־ארי תלך עם המשטרה. בכל זאת, זהו תיק הדגל נגד ראש הממשלה. ועם זאת, תזכורת קלה: תיק ראשונטורס נחשב בזמנו לתיק הדגל נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ודווקא ממנו הוא זוכה.