בגלל זיהום: המשרד להגנת הסביבה הקפיא פריקת מטעני צובר בנמל אשדוד
מדובר במטענים המגיעים לישראל בתפזורת, כגון תבואות, גרעינים, סויה ותירס. לטענת המשרד, הנמל לא עומד בתקנות המחייבות אותו לפרוק את מטענים אלה עם ציוד מתאים, ולכן בוצעה הקפאת הפריקה. מחר יקיים המשרד בנושא דיון חירום. יו"ר איגוד יבואני התבואות: "אוניית שעורה עומדת בנמל ואינה נפרקת, ועוד מספר אוניות בדרך. כאוס מוחלט. מה עושים כעת?"
המשרד להגנת הסביבה צפוי לערוך מחר (א') דיון חירום בעבודת שמתבצעות בנמל אשדוד, זאת לאחר שפריקת מטעני הצובר שם הוקפאה על ידיו החל מתחילת פברואר - כך נודע ל"כלכליסט".
הדיון אמור להסתיים בהחלטה אם להמשיך בהקפאת פריקת המטענים או להתיר לנמל אשדוד לפרוק מטעני צובר, זאת לאחר שלטענת המשרד הנמל לא עמד בתקנות שנקבעו במסגרתן הוא חייב לפרוק מטעני צובר עם ציוד מתאים.
- בעקבות גלישת מי בוצה: המשרד להגנת הסביבה יזמן את ראשי רותם אמפרט לשימוע
- המשרד להגנת הסביבה רוצה לצמצם את פעילות בתי הזיקוק בחיפה - בכפוף לשימוע
מטעני צובר הם מטענים שבאים בתפזורת, כגון תבואות, גרעינים, סויה או תירס. מדובר במזון לבהמות וחומרי גלם שמשמשים את תעשיית המזון בישראל, כאשר חסרונם או עיכוב בהבאתם מתגלגל ישירות על מחיר החלב והביצים של הצרכן.
כדי למנוע זיהום אוויר ומים בעת הפריקה של מטענים אלה, המשרד להגנת הסביבה דרש שהנמל יצטייד זה מכבר בציוד מתאים, שמצמצם עד מבטל זליגה של חלק מהמטען למים או לאוויר הפתוח.
בפועל, כך לפי המשרד להגנת הסביבה, המצב בשטח הפוך לגמרי. במענה לפניית "כלכליסט" מסבירים שם ש"בהוראות שניתנו על-ידי המשרד להגנת הסביבה לשם מניעה וצמצום של זיהום האוויר מנמל אשדוד לפי חוק אוויר נקי, קיימת דרישה להצטייד באמצעי פריקה לצוברים מסוימים אשר יצמצמו פליטות חומרים לסביבה עד לסוף ינואר 2019. בנוסף, נמל אשדוד נדרש לפרוק את הצוברים הללו באמצעות אמצעי הפריקה החל מה-1 בפברואר 2019. למיטב ידיעתנו, עד כה נמל אשדוד לא הצטייד באמצעים אלו".
עוד מזכירים שם שביולי 2017 נמל אשדוד כבר "חטף" קנסות בהיקף של כ-10.5 מיליון שקל בגין הפרה לכאורה של הוראות החוק וזיהום של המים. "המשרד להגנת הסביבה מדגיש כי פריקת צוברים שלא באמצעות האמצעים שנדרשו להתקנה, וכן אי התקנת האמצעים הנדרשים בהוראות, תהווה הפרה לכאורה של הוראות אלו", אומרים שם.
לפיכך, מתחילת החודש קיים איסור לפרוק מטענים מסוג זה, כאשר כל פעם שמגיעה אוניה שנושאת מטען צובר, הנמל מבקש אישור נקודתי לפרוק את המטען. השיטה הזו נמאסה על המשרד והוא, כאמור, יקיים מחר (א') דיון חירום בנושא, כאשר מי שסובל בינתיים הם בעלי הסחורות שלא יכולים לעבוד באופן שוטף.
איתי רון, יו"ר איגוד יבואני התבואות לישראל, טוען שהמציאות החדשה בלתי נסבלת. "נדהמנו מהודעת המשרד להגנת הסביבה על הפסקת הפריקה בנמל אשדוד עד להודעה חדשה. זה משאיר אותנו חסרי אונים. אותנו לא מעניינים התירוצים, הסיפורים וההסברים שיש לכל אחד מהצדדים. אנחנו רוצים להביא לארץ תבואות ומוצרי גרעינים, לפרוק במהירות ולשחרר לטחנות הקמח, למכוני התערובת, למשקים ולמפעלי מזון. כעת אנחנו תקועים ומופתעים. יש בין חברינו אוניית שעורה אחת גדולה שעומדת בתוך הנמל ואינה נפרקת, ועוד מספר אוניות בדרך. כאוס מוחלט. מה עושים כעת"?
מנמל אשדוד נמסר בתגובה כי "בהתאם להוראות ועל פי חוק אוויר נקי שקיבל הנמל, החל מחודש פברואר ניתן לפרוק בנמל אשדוד גרעינים, מוצרי גרעינים, גופרית ופטקוק (חומר גלם לבניית כבישים - ל"ג), רק באמצעות מדלים (ציוד מתאים מיוחד - ל"ג). נכון להיום, יש לנמל מדלים לגרעינים בלבד, אולם פריקת התבואה בנמל אשדוד לא נעצרה. הפריקה מתנהלת באמצעות מדלים כפי שהמשרד להגנת הסביבה הנחה, וזאת עד לדיון בנושא שיתקיים ביום ראשון הקרוב עם המשרד. הסדר קודם בו התאפשר לנמל לעבוד גם באמצעות חופנים במידה שהמידלים תפוסים, נעצר בשלב זה, בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה".