דעה
מוניות השירות יחכו עוד שנה
מי פנוי לקיום הבטחה לציבור בעניין פרסום מכרזים להפעלת מוניות שירות? כנראה שלא משרד התחבורה
במרץ האחרון הודיע משרד התחבורה בחגיגיות על פרסום שורת מכרזים להפעלת קווי מוניות שירות, "אחרי עבודת מטה נרחבת". שר התחבורה היוצא ישראל כץ אף התפייט ש"הרפורמה תביא להרחבת קווי מוניות השירות לכל אזורי הארץ, תשמש אמצעי תחבורה משלים לאוטובוסים ורכבות ותאפשר לראשונה לנוסעים במוניות ליהנות מההנחה הניתנת כיום למחזיקי כרטיס רב קו באוטובוסים וברכב".
- לא רק הדלק: גם הנסיעה במונית שירות תתייקר מחר
- החל מהבוקר: כביש החוף ונתיבי איילון התחברו לכביש 531, רפורמת מוניות השירות יוצאת לדרך
במשרד התחבורה סיכמו את הבשורה בהבטחה שבקרוב יגיע עוד סבב של מכרזים שצפוי "להתפרסם בחודשים הקרובים". אולם תזכיר חוק שהופץ בשבוע החולף בין משרדי הממשלה מגלה מציאות אחרת לחלוטין. הכותרת היבשה של התזכיר היא "הצעת חוק לתיקון חוק לתיקון פקודת התעבורה", אבל כשצוללים פנימה מגלים שהמדינה לא הספיקה להוציא להליכי מכרז כ־14 אשכולות שונים. והשורה התחתונה: "מוצע לדחות את המועד (של המכרזים, ל"ג) בשנה אחת ועד ל־31 בדצמבר 2020", בנימוק ש"יתאפשר המשך שירות של קווי שירות במוניות במקומות בהם לא תתחיל עדיין הפעלת קווים על ידי הזוכים בהליכים התחרותיים".
תחום מוניות השירות נמצא מזה עשור וחצי במצב של מוות קליני. בעבר המדינה העניקה כ־2,500 רישיונות להפעלת מוניות שירות, אבל רק 800 מהם היו פעילים בשטח, בעיקר בשל חוסר כדאיות כלכלית. הקיפאון בתחום זה עגום שבעתיים מכיוון שמוניות השירות עומדות בלב לבו של הסטטוס קוו התחבורתי, כלומר מותר להן לנוע בשבת ולתת שירות יקר מפז למי שאין לו רכב צמוד. ולכן, הפשרת הקווים והוצאתם למכרז, תוך שמירה על נסיעות בשבת והוספת אפשרות שימוש ברב קו (באמצע השבוע), היוותה בשורה של ממש בתחום התחבורה הציבורית.
מי יחכה עוד שנה בפקק וכמה זה יפגע בו? לפי פרסומי משרד התחבורה, הפעימה הבאה של המכרזים התייחסה בין היתר לאשכולות של קווים בירושלים (עירוני ובינעירוני), ראשון לציון, נתב"ג, בקעת אונו, השרון, נצרת־חיפה, טבריה, עכו־נהריה, אשדוד־אשקלון, אילת וכן כמה קווים נוספים.
אם לא הספיקו דו"ח מבקר המדינה מלפני כשלושה חודשים שהצביע עד כמה הזנחת הרכבת ואוטובוסים פגעה באזרחים הישראליים, והמשבר בחברה שמקימה את הרכבת הקלה בתל אביב, מגיע כעת גם המסמר האחרון בקדנציה של כץ – דחיית המכרזים – המעיד גם על הזנחת תחום מוניות השירות. ומי ישלם? הציבור כמובן.