חיות עונה לאוחנה: "שופטים מנומנמים? רחוק מהמציאות"
נשיאת בית המשפט העליון התייחסה בוועידת המשפט לדברי שר המשפטים שלפיהם אמונו בשופטים נסדק כשהופיע בפני שופטים מנומנמים. יו"ר לשכת עוה"ד, אבי חימי: "ההשתלחויות הללו הפכו לחלק בלתי נפרד מ'דפי המסרים' של נבחרי הציבור בישראל". השר אוחנה: "המחלוקות אינן מקור חולשתנו אלא מקור עוצמתנו". היועמ"ש: "שומרי סף זה לא מילה גסה, זה תפקיד מהותי בדמוקרטיה"
"בתקופה האחרונה, יש לצערי מי ששוקדים לִמְנות מדי יום באופן שיטתי את פגמיה של הרשות השופטת ממניעים השמורים עמם", אמרה נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, בפתיחת ועידת המשפט בהתייחסה למאמרו של שר המשפטים אמיר אוחנה שאמונו בשופטים נסדק כאשר הופיע בפני שופטים מנומנמים.
"יש אפילו מי שמרחיקים לכת ומנסים ליצור את הרושם כאילו שופטות ושופטי ישראל אינם אלא חבורה מנומנמת שליבה גס במצוקות אנוש. אין דבר הרחוק יותר מן המציאות ויש להניח כי אתם עורכי הדין האמונים על עבודת בתי המשפט ברחבי הארץ יודעים זאת ויודע זאת גם הציבור כולו".
חיות פנתה לפרט את שבחיה ונתוניה של מערכת השפיטה. "במדינת ישראל מכהנים כיום 750 שופטות ושופטים ועוד 79 רשמות ורשמים בכירים ובסך הכל - 829 נושאי משרות שיפוטיות המתמודדים עם כ-800,000 הליכים משפטיים חדשים המוגשים מדי שנה לערכאות השיפוט הפזורות בכל רחבי הארץ.
- אוחנה: "איבדתי את תמימותי לאחר שראיתי שופטים שבזמן עדות נרדמו וגלשו באינטרנט"
- מכה לשר אוחנה: בג"ץ אישר הקפאת מינויו של עו"ד אופיר כהן למנכ"ל משרד המשפטים
- מנכ"ל משרד המשפטים הבא: חוסר אמון במערכת
"ככל מערכת הפועלת בסדרי גודל כאלה, גם אנחנו איננו חפים מטעויות ומתקלות. אך אנו משתדלים לעשות כל הניתן על מנת להתמודד איתן ולתקן את הטעון תיקון ואנו פועלים כל העת במטרה לשפר ולייעל את השירות הניתן על ידינו לציבור מתוך תפיסה כי אנו בראש ובראשונה משרתי ציבור החותרים לעשיית משפט צדק. זה ייעודנו וזה תפקידנו".
חיות בחרה להתייחס לנושא שהפך סלע מחלוקת בין השופטים לעורכי הדין – הרפורמה בתקנות סדר הדין האזרחי. "מדובר ברפורמה שמיועדת להיטיב עם ציבור המתדיינים, לקצר את משך הזמן לבירור הסכסוך ולקבלת הכרעה בו ומכאן חשיבותה הרבה. מדובר בחקיקת משנה שעליה חתמה שרת המשפטים לשעבר, איילת שקד, לאחר תהליך רציני ומושקע שארך שנים אחדות עד אשר גובש הנוסח שפורסם בספטמבר 2018".
אלא שהלשכה, לאחר לכתם של שקד ואפי נווה הכריזה מלחמה על התקנות החדשות והציבה דרישה לשר המשפטים להשעות את כניסתה לתוקף. חיות התייחסה למהלך זה של הלשכה: "בעת הזו נשמעות מצד הלשכה טענות כי מדובר בתקנות "שנולדו בחטא ומבלי שהתקבלה עמדתה האמיתית של לשכת עורכי הדין". לצערי, הדברים הללו רחוקים מלהיות מדויקים.
חיות ציטטה מדבריו של ראש הלשכה עו"ד אבי חימי לאחר הבחירות ללשכה: "לכולנו יש יעד משותף הרצון העז לקדם את מקצוע עריכת הדין, להעצים את עורכי הדין ולדאוג לרווחתם וכמובן להגן מכל משמר על בית המשפט העליון, על שלטון החוק ועל זכויות האדם". אכן, ללשכת עורכי הדין תפקיד חיוני בהגנה על שלטון החוק. בין הלשכה ובין הרשות השופטת בישראל קיימת מאז ומקדם ברית מקצועית ואף שהברית הזו ידעה עליות ומורדות, היא בעיניי בבחינת "אש תמיד" אשר יש לשמרה ולוודא כי לא תכבה חלילה, וככל שזה תלוי בנו, היא לא תכבה".
ראש הלשכה עו"ד אבי חימי פתח בדברי הגנה על מערכת המשפט: "חדשות לבקרים אנו עדים לאמירות קשות ביותר מצד בכירים במערכת הפוליטית - המכוונות כלפי מערכת המשפט בכללותה ובית המשפט העליון בפרט. למרבה הצער, ההשתלחויות הללו הפכו לחלק בלתי נפרד מ"דפי המסרים" של נבחרי הציבור בישראל. אינני אומר שמערכת המשפט חפה מביקורת וביקורת עניינית בהחלט ראוי שתישמע. אך ביקורת עניינית יש דרך להשמיע! והדרך אינה באמצעות השתלחות והתלהמות אלא באמצעות שיח מכבד - כראוי לעמים בני תרבות. נעשה כל שבידינו כדי לבלום ניסיונות לפגוע במערכת אכיפת החוק ובסמכויותיו של בית המשפט העליון - שהן נשמת אפו של עקרון הפרדת הרשויות. בנושא זה - אין מאפיינים של שיח פוליטי. אין ימין ואין שמאל. אין עדתיות ואין לאומנות. יש רק דרך אחת והיא דרך הישר - דרכה של הדמוקרטיה. לשכת עורכי הדין, מחויבת ומתחייבת לשמור על הדמוקרטיה הישראלית מכל משמר!"
חימי אמר שפנה ליו"ר וועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, בהצעה כי עורכי הדין יירתמו למלאכת שמירת טוהר המידות בבחירות הקרובות - וישמשו כמשקיפים בקלפיות. "יוזמתי זו התקבלה בחיוב. ביום הבחירות, מאות עורכי דין יסייעו בשמירה על ההליך הדמוקרטי".
חימי התייחס לתקיפת בג"ץ בידי פוליטיקאים שנמנעים מלהחליט ומותירים לבג"ץ להוציא עבורם את הערמונים מן האש: "נוח מאד שיש את בג"ץ, העומד בפֶרץ וסופג את האש כשכל חטאו הוא שמירה על ערכים חוקתיים ומוסריים, כמו כבוד האדם, חירות הפרט ושוויון!"
מצד שני, איזן בביקורת על מערכת המשפט ש"אינה תמיד נלהבת לשמוע ולקבל ביקורת המושמעת כלפיה – גם כשמדובר בביקורת עניינית ומאופקת".
חימי הרחיב בהתנגדותו לרפורמת סדר הדין האזרחי: "והנה, זכה ציבור עורכי הדין כמעט להתעלמות במלאכת התקנת תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, שבאו לעולם מבלי שקולה של הלשכה נשמע באופן אמיתי ומעמיק. אין זה סוד שלשכת עורכי הדין מתנגדת נחרצות לתקנות, האמורות להיכנס לתוקף בחודש פברואר הקרוב. התקנות החדשות, במתכונתן הנוכחית, יגרמו לנזק רב יותר מאשר יביאו תועלת. אנו חרדים מפני פגיעה אנושה בציבור כולו אשר יַקשֵה עליו עד מאוד לבוא בשערי בית המשפט ולתבוע דין צדק! אני שב ופונה אליך, אדוני שר המשפטים, ח"כ אמיר אוחנה, לסייע לנו בדחיית יישום הרפורמה, למען נוכל לדון יחד, ברצינות, ובענייניות בכל העיוותים הקיימים בה על מנת שייערכו בה ההתאמות הנדרשות. מצאתי אצל כבוד השר, אוזן קשבת בבחינת כל הסוגיות שהעלתי בפניו - ודבריי, דברי לשכת עורכי הדין, זכו לתשומת הלב הראויה. אך בעיקר אני קורא לך, נשיאת בית המשפט העליון, השופטת הנכבדה אסתר חיות להסכים לדחיית הרפורמה עד לחודש ספטמבר 2020 - ולשוב ולדון ברפורמה בלב פתוח ובנפש חפצה. המאבק בכניסתן של תקנות הסד"א לתוקפן הוא חלק מהמחויבות שלי להבטיח לשכה משפיעה!".
שר המשפטים אמיר אוחנה אמר בדבריו, "אל לנו להיבהל מתזמורת הקץ לדמוקרטיה שעולה בכל פעם שנשמעת ביקורת על מערכת המשפט. המתח הזה הוא חלק מהדמוקרטיה. האמת איננה חוששת להתעמת.
"המחלוקות אינה מקור חולשתנו אלא מקור עוצמתנו. העמדות השונות אינן נחלתן של יודעי חן בעולם המשפט בלבד, עליהן להתקיים בשיח החופשי. להחליש את מערכת המשפט משמעה להחליש את הביקורת ואת הרתיעה מהתיקון. מערכת המשפט הייתה יקרה לליבם של מבקרים כנשיא בדימוס משה לנדוי שהזהיר מפני הפוליטיזציה שלה וכך השופט יעקב מלץ שהתריע מפני התערבות יתר של מערכת המשפט ברשות המבצעת והזהיר שיבוא יום שהכנסת תגביל את ההתערבות הזו.
"הביקורת של נבחרי הציבור מבטאת את אמון הציבור ולא את הפגיעה באמון הציבור. אם הייתי צריך להציב יחיד – חיזוק אמון הציבור במערכת המשפט.
"אני פועל משתי הנחות עבודה – הראשונה שאמשיך לתפקד כשר משפטים אם נתניהו יקים את הממשלה, והשנייה, גם אם לא, אני כעת שר המשפטים במשרה מלאה".